Energia & ilmastonmuutos

Energia & ilmastonmuutos

Verkoston ytimessä

Ydinvoima-alalla ei ole taidettu aikaisemmin nähdä yhtä vauhdikasta johtajaa. Marjut Vähäsellä, Finnuclearin uudella johtajalla, on taskussa kolme tutkintoa ja alla punainen Jaguar. Hän kannustaa suomalaisia yrityksiä suuntaamaan rohkeasti ydinvoima...

Energia & ilmastonmuutos

Uusiutuva energia – ongelmallinen trendisana?

Uusiutuva energia on ympäristö- ja ilmastokeskustelun voimakkaimpia positiivisia brändejä. Käsitteenä siitä on tullut ongelmallinen, koska sitä on käytetty avainterminä esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvässä politiikassa.

Energia & ilmastonmuutos

Suomi sai uudet energiasuositukset

Suomalaisten kuluttama energia tuotetaan valtaosin biopolttoaineilla, ydinvoimalla ja öljyllä. Näin todetaan Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n Suomea koskevassa maaraportissa, joka antaa suosituksia suomalaiselle energiapolitiikalle.

Energia & ilmastonmuutos

Ydinvoimakeskustelussa on omat kuvionsa

Miltä ydinvoimakeskustelu näyttää alan ulkopuolisen ympäristöaktivistin ja tietokirjailijan silmin? Fennosen vakioavustaja Rauli Partanen pohtii ydinvoimaviestinnän lainalaisuuksia.

Energia & ilmastonmuutos

Energiavallankumous antaa odottaa itseään

Eurooppa on energiavallankumouksen syntypaikka. Paitsi, että mitään kovin kummoista kumousta ei ole tapahtunut muualla kuin median otsikoissa ja päättäjien juhlapuheissa.

Energia & ilmastonmuutos

Ilmastopaketin ydinpalanen

Ydinvoima on tärkeä palanen ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, jossa jokainen oikea askel on tarpeellinen.

Energia & ilmastonmuutos

Maailma tarvitsee pikaisesti uusia ydinvoimaloita

Ydinvoima-alan maailmanjärjestö WNA:n mukaan neljäsosa maailman sähköstä on tuotettava ydinvoimalla 30 vuoden kuluttua. Uutta ydinvoimakapasiteettia pitäisi rakentaa jopa 1 000 gigawattia lisää.

Energia & ilmastonmuutos

Miksi tarvitsemme erilaisia sähkövoiman lähteitä?

Sähköntarve vaihtelee voimakkaasti vuorokauden eri aikoina ja vuodenajasta toiseen. Ydinvoimalla on järkevää tuottaa tasaisen pohjatarpeen tyydyttävää perusvoimaa. Säätövoima joustaa kulutusvaihteluiden mukaan.

Energia & ilmastonmuutos

Loppuuko uraani?

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ydinvoimakapasiteetti sähköntuotannossa pitäisi vähintään kaksinkertaistaa nykyisestä vuoteen 2050 mennessä. Myös lämmöntuotanto ja teollisuuden prosessilämmöt pitää puhdistaa päästöistä, ja tälläkin saralla ydinvoimalla...

Energia & ilmastonmuutos

Saksan energiapolitiikka ajoi umpikujaan

Saksa investoi miljardeja euroja uusiutuvien energiamuotojen edistämiseen. Silti ilmaston lämpenemistä kiihdyttävät hiilidioksidipäästöt vähenevät tavoitetta hitaammin, koska Saksa sulkee ydinvoimalansa ja turvautuu yhä laajasti hiilivoimaan.

Energia & ilmastonmuutos

Ei optimisti vaan realisti

Koetan saarnata tietämättömyyttä vastaan, toteaa emeritusprofessori Esko Valtaoja. Häntä harmittaa, että energiantuotannosta ei keskustella faktojen vaan ideologioiden pohjalta.

Energia & ilmastonmuutos

Säteily – Uhka vai mahdollisuus?

Radioaktiivista säteilyä pidetään ydinvoiman keskeisenä ongelmana ja riskinä. Ihmiset ovat keskimäärin kuitenkin huonoja arvioimaan ja vertailemaan eri riskejä ja vaaroja keskenään. Tästä syystä säteilyn, ja ennen kaikkea ydinvoiman aiheuttaman säteilyn,...

Energia & ilmastonmuutos

Säteileekö polla? Säteilylähteet vertailussa

Radioaktiivista säteilyä on kaikkialla. Niinpä kysymykseen ”Säteileekö polla?” voi turvallisin mielin vastata kyllä. Ihmiskehossa on esimerkiksi ruoan mukana tulleita säteileviä isotooppeja, jotka aiheuttavat sen, että säteilemme jatkuvasti. Mutta miten...