Hanke & työmaa

Uusi havainnekuva Hanhikiven niemelle rakennettavasta hallintorakennuksesta. Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co on päivittänyt havainnekuvaa Fennovoiman ja Lehto Groupin tekemien muutosten jälkeen. Esimerkiksi rakennuksen ulkomitat ja julkisivun kuviointi ovat muuttuneet. Kuvat: Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co ja Tuomas Siitonen

Fennovoiman toimistorakennukset etenevät Lehto Groupin käsissä

Noin 30 miljoonan arvoinen sopimus on saanut sinettinsä. Hallintorakennuksen ja laitostoimiston rakentaminen on merkittävin Fennovoiman toteutusvastuulla oleva urakka.

Fennovoima ja Lehto Groupiin kuuluva Lehto Tilat allekirjoittivat heinäkuussa urakkasopimuksen Hanhikivi 1 -voimalaitoksen hallintorakennuksen ja laitostoimiston suunnittelusta sekä rakentamisesta.

Noin 30 miljoonan euron arvoinen urakkasopimus perustuu 2018 solmittuun esisopimukseen. Hallintorakennus on merkittävin yksittäinen Fennovoiman toteutusvastuulla oleva rakennus. Laitostoimittaja RAOS Projectin pääurakoitsija Titan-2 vastaa varsinaisen ydinvoimalaitoksen ja sen tukirakennusten rakentamisesta ja alihankintaketjun kokoamisesta.

– Viime vuoden aikana olemme yhdessä kehittäneet toimistotilojen suunnitteluratkaisuja, ja nyt valmistelemme niiden rakentamista, kertoo johtaja Juha Nurmi Fennovoimasta.

Urakan lopulliset ratkaisut pohjautuvat tilaajan suunnitelmiin, joita on jalostettu urakoitsijan talousohjatuilla ratkaisuilla.

– Kehitystyö on tehty tiiviissä yhteistyössä ja sillä on saatu merkittäviä kustannushyötyjä. Fennovoima osoitti todellisen uudistushenkisyytensä ottaessaan käyttöön tämän tyyppisen suunnittele ja toteuta -mallin, sanoo Toimitilat-palvelualueen johtaja Jaakko Heikkilä Lehto Groupista.

Hallintorakennuksen ja laitostoimiston rakentamisaikataulu tarkentuu loppuvuoden aikana sen jälkeen, kun Hanhikivi 1 -voimalaitoksen eri osien sijainnit laitosalueella on vahvistettu. Rakentamisen arvioitu kokonaiskesto on puolitoista vuotta. Tavoitteena on, että toimistotilat valmistuvat ennen kuin varsinaisen voimalaitoksen rakentaminen alkaa.

Toimitilat-palvelualueen johtaja Jaakko Heikkilä Lehto Groupista kehuu Fennovoiman uudistushenkisyyttä, sillä Hanhikivi 1 -voimalaitoksen hallintorakennus ja laitostoimisto rakennetaan Lehto Groupin suunnittele ja toteuta -mallin mukaisesti.

Toimistotiloja sadoille työntekijöille

Viisikerroksinen hallintorakennus ja neljäkerroksinen laitostoimisto sijoittuvat Hanhikiven niemen laitosalueelle. Rakennuksissa on myös kellarikerrokset, ja ilmanvaihtokonehuoneet sijaitsevat katoilla. Hallintorakennuksen ja laitostoimiston yhteenlaskettu laajuus on noin 18 000 neliömetriä.

Hallintorakennus on Fennovoiman toimistorakennus voimalaitoksen rakennus- ja käyttövaiheissa. Laitostoimistoon rakennetaan työskentelytilat voimalaitoksen käyttöhenkilökunnalle: niin operaattoreille, ylläpidon työntekijöille kuin tekniselle henkilöstöllekin. Voimalaitoksen rakentamisvaiheessa laitostoimisto toimii yhtiön työmaatoimistona.

Tällä hetkellä Fennovoimassa työskentelee lähes 400 työntekijää, joista noin 60 Pyhäjoella. Toimistorakennusten valmistuttua yhtiön toiminnot ja työntekijät siirtyvät vaiheittain Hanhikiven niemelle. Suurin muuttoaalto ajoittuu hallintorakennuksen valmistumiseen.

Lue lisää fennovoimalaisten muutosta Pyhäjoelle.

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Hanhikivi 1 -hanke tuo lisää työtä kotiseudulle

Kun malmikaivoksen aika jäi lyhyeksi, raahelaisen Veljekset Kellolan väki laajensi maanrakennustyöt koko maahan. Hanhikivi 1 -hanke on tuonut perheyritykselle töitä kotiseudulla ja alalla tuiki harvinaisia pitkiä sopimuksia.

Hanke & työmaa

5 kiinnostavaa faktaa työmaan yleisöpäivästä

Hanhikivi 1 -hankkeen yleisöpäivä teki taas uuden yleisöennätyksen. Syyskuisena lauantaipäivänä 3 900 kävijää tutustui työmaahan. Viidennen yleisöpäivän kunniaksi listasimme 5 faktaa tapahtumasta.

Hanke & työmaa

Ydinvoima-alan toimintatapoja uudistetaan

Ydinvoimalahankkeisiin liittyvät luvitus- ja kelpoistusprosessit ovat monilta osin perua vuosikymmenten takaa. KELPO-projektissa ydinvoima-alan toimijat etsivät yhdessä Säteilyturvakeskuksen kanssa keinoja päivittää toimintatapoja.