Hanke & työmaa

Hanhikivi 1 -hankkeen toimitusketjussa on tällä hetkellä noin 1 000 toimitussopimusta.

Framatome-Siemens toimittaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen automaation

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen automaation päätoimittaja on ranskalais-saksalainen Framatome–Siemens-yhteenliittymä. Hankkeen kaikki tärkeimmät toimittajat on nyt valittu.

Hanhikivi 1 -hankkeen pääurakoitsija Titan-2 ja Framatome-Siemens ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimalaitoksen automaation toimittamisesta. Sopimuksen mukaan Framatome vastaa suojausautomaation ja Siemens käyttöautomaation toimittamisesta.

Ydinvoimalaitoksen automaatiojärjestelmien avulla ohjataan, suojataan ja valvotaan laitosta sen turvallisen ja häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi.

– Automaatiosopimus on tärkeä merkkipaalu koko hankkeelle. Viimeinen päätoimittaja on nyt valittu, ja laitoksen suunnittelu- ja luvitusaineiston laatiminen voi edetä aikataulumme mukaisesti, sanoo Fennovoiman projektijohtaja Jouni Takakarhu.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen luvanhaltijana Fennovoima oli mukana neuvotteluissa ja varmisti, että voimalaitoksen automaation toteuttajaksi saadaan yksi alan parhaiten tunnetuista toimijoista. Framatome-Siemensilla on kokemusta sekä suomalaisista turvallisuusvaatimuksista että venäläisestä VVER-teknologiasta.

– Framatome ja Siemens osallistuvat Hanhikivi 1 -voimalaitoksen automaation suunnitteluun, toteutukseen ja analysointiin. Tavoitteenamme on saada rakentamislupa vuonna 2021. Tämä edellyttää laitoksen alustavan turvallisuusselosteen valmistelun ja toimittamisen Säteilyturvakeskukselle. Samalla kun tähän liittyvä perussuunnittelu etenee, valmistaudutaan hankkeessa rakentamiseen. Jotta rakentaminen voidaan aloittaa heti rakentamisluvan myöntämisen jälkeen, on koko toimitusketjun valmistelussa suomalaisiin vaatimuksiin vielä paljon tehtävää, sanoo Fennovoiman operatiivinen johtaja Timo Okkonen.

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Katse voimalaitoksen koko elinkaareen

Kun tavoitteena on käyttövalmis ja turvallinen voimalaitos, sen suunnittelussa pitää huomioida koko elinkaari. Hanhikivi 1 -hankkeen toimintaa ohjaavat pitkän tähtäimen reittikartta ja selkeästi määritellyt vastuualueet.

Hanke & työmaa

Hanhikivi 1 -hanke tuo lisää työtä kotiseudulle

Kun malmikaivoksen aika jäi lyhyeksi, raahelaisen Veljekset Kellolan väki laajensi maanrakennustyöt koko maahan. Hanhikivi 1 -hanke on tuonut perheyritykselle töitä kotiseudulla ja alalla tuiki harvinaisia pitkiä sopimuksia.

Hanke & työmaa

5 kiinnostavaa faktaa työmaan yleisöpäivästä

Hanhikivi 1 -hankkeen yleisöpäivä teki taas uuden yleisöennätyksen. Syyskuisena lauantaipäivänä 3 900 kävijää tutustui työmaahan. Viidennen yleisöpäivän kunniaksi listasimme 5 faktaa tapahtumasta.