Hanke & työmaa

Hanhikivi 1 -hankkeen toimitusketjussa on tällä hetkellä noin 1 000 toimitussopimusta.

Framatome-Siemens toimittaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen automaation

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen automaation päätoimittaja on ranskalais-saksalainen Framatome–Siemens-yhteenliittymä. Hankkeen kaikki tärkeimmät toimittajat on nyt valittu.

Hanhikivi 1 -hankkeen pääurakoitsija Titan-2 ja Framatome-Siemens ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimalaitoksen automaation toimittamisesta. Sopimuksen mukaan Framatome vastaa suojausautomaation ja Siemens käyttöautomaation toimittamisesta.

Ydinvoimalaitoksen automaatiojärjestelmien avulla ohjataan, suojataan ja valvotaan laitosta sen turvallisen ja häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi.

– Automaatiosopimus on tärkeä merkkipaalu koko hankkeelle. Viimeinen päätoimittaja on nyt valittu, ja laitoksen suunnittelu- ja luvitusaineiston laatiminen voi edetä aikataulumme mukaisesti, sanoo Fennovoiman projektijohtaja Jouni Takakarhu.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen luvanhaltijana Fennovoima oli mukana neuvotteluissa ja varmisti, että voimalaitoksen automaation toteuttajaksi saadaan yksi alan parhaiten tunnetuista toimijoista. Framatome-Siemensilla on kokemusta sekä suomalaisista turvallisuusvaatimuksista että venäläisestä VVER-teknologiasta.

– Framatome ja Siemens osallistuvat Hanhikivi 1 -voimalaitoksen automaation suunnitteluun, toteutukseen ja analysointiin. Tavoitteenamme on saada rakentamislupa vuonna 2021. Tämä edellyttää laitoksen alustavan turvallisuusselosteen valmistelun ja toimittamisen Säteilyturvakeskukselle. Samalla kun tähän liittyvä perussuunnittelu etenee, valmistaudutaan hankkeessa rakentamiseen. Jotta rakentaminen voidaan aloittaa heti rakentamisluvan myöntämisen jälkeen, on koko toimitusketjun valmistelussa suomalaisiin vaatimuksiin vielä paljon tehtävää, sanoo Fennovoiman operatiivinen johtaja Timo Okkonen.

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Fennovoiman yrityskylän tontit vuokrattavissa  

Hanhikiven niemellä sijaitsevan Fennovoiman yrityskylän tontit ovat nyt Pyhäjoen tonttipörssissä. Alue on suunniteltu yrityksille, jotka ovat mukana Hanhikivi 1 -hankkeessa tai palvelevat sen urakoitsijoita.