Hanke & työmaa

Kuokkaruoppaaja Anttilan miehistö levittää öljynimetyspuomia. Harjoituksessa puomi korvattiin valkoisella nylonköydellä. Kuvat: Ville Pohjonen ja Lassi Savola

Hälytys mereltä

Hanhikiven niemen öljyntorjuntaharjoitus laittoi osaajat testiin. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen johtama yhteisharjoitus kokosi yhteen yli 70 operatiivista toimijaa ja asiantuntijaa.

Yhteisharjoitukseen osallistuivat Fennovoiman, RAOS Projectin ja Titan-2:n lisäksi Terramare, Securitas, Jokilaaksojen pelastuslaitos, Suomen ympäristökeskus sekä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Hälytyskeskus vastaanottaa tiedon kello 8.36 sumuisena keskiviikkoaamuna: Hanhikiven niemen edustalla olevan aluksen jäteöljytankki on vaurioitunut ja öljyä valuu mereen. Terramaren sataman sekä jäähdytysveden otto- ja varaottouoman ruoppaus- ja vesirakennustyöt keskeytyvät. Kuokkaruoppaaja Attila on pulassa eikä voimistuva aallokko anna alukselle armoa.

Jokilaaksojen pelastuslaitos saa hälytysilmoituksen keskisuuresta öljyvahingosta vesistössä. Ennakkotietojen mukaan alus on saanut iskun, minkä jälkeen jäteöljyä on valunut mereen vähintään 300 litraa. Vuoto jatkuu.

Jokilaaksojen pelastuslaitos johti Hanhikiven niemen kolmipäiväistä öljyntorjuntaharjoitusta. Pelastuslaitoksen yhteysviranomaisena oli erityisasiantuntija Marko Talus (oik.) Hanhikiven niemellä pidetyn yhteisharjoituksen jälkeen pelastuslaitos jatkoi merellistä öljyntarjontaharjoittelua omalla kokoonpanollaan Rahjan satamassa Kalajoella. Kohde-esimies Jani Juustila vastasi Securitaksen työskentelystä ranta-alueiden suojaamisessa.

Pelastusyksiköt lähtevät liikkeelle: maayksiköiden lisäksi hälytyksen saavat Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alukset Raahesta ja Kalajoelta. 

Hanhikivi 1 -työmaan vartioinnista vastaavan Securitaksen vartiosto on tilanteen tasalla. Kaksi vartijaa alkaa pukea ylleen pintapelastuspukuja. Nopeasti he suuntaavat kohti Hanhikiven niemen rantaa ja aloittavat alueen suojaamisen.

Pelastuslaitoksen johtoauto saapuu hälytysvalot vilkkuen niemen kärkeen. Ammattipelastajat ovat saapuneet. 

Näin alkaa kuvitteellinen öljyvahinko Hanhikiven niemellä 31. toukokuuta 2017. Etukäteen laadittu skenaario on toteutunut kaikessa laajuudessaan. 

Tuuli pureutuu jäseniin, kun Attilan miehistö tekee omatoimisen imeytyspuomituksen. Nopeasti tehtävä puomitus aloitetaan tuulen alapuolelta, jotta mereen valunut öljy jää puomitetun alueen sisään. Tämän jälkeen pelastuslaitoksen alusten miehistö avustaa öljyn leviämistä rajaavan aitapuomin levittämisessä.

Securitaksen vartijat Jari Kinnunen (vas.) ja Daniel Salli levittävät öljynimeytyspuomia Hanhikiven niemen rantavedessä.

 

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen miehistö avustaa kuokkaruoppaaja Attilaa öljyn leviämistä rajaavan aitapuomin levittämisessä.

Vahinko saadaan rajattua, eikä öljyä leviä avomerelle. Myös ranta-alueen suojaaminen sujuu Fennovoiman öljyntorjuntasuunnitelman mukaisesti. Osallistujia hymyilyttää. Operatiivisten toimijoiden lisäksi paikalla on joukko tarkkailijoita – sekä viranomaisia että FH1-hankkeessa työskenteleviä.

– Haluan kiittää kaikkia erinomaisesta harjoituksesta, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen erityisasiantuntija Marko Talus toteaa päivän päätteeksi.
Samat kiitossanat lausuu Fennovoiman palopäällikkö Timo Oikkonen. Miehet ovat tyytyväisiä, sillä varautuminen on tuottanut tulosta: Hanhikivi 1 -hankkeessa työskentelevät yritykset ja siihen liittyvät viranomaiset ovat toteuttaneet harjoituksen, joka on testannut osallistujien merellistä öljyntorjuntaosaamista. Loppuarvosana on kiitettävä.

Yhteisharjoitusta edelsi Fennovoiman koulutusrakennuksella 30.5. pidetty teoria- ja kalustokoulutuspäivä. Hanhikiven niemen öljyntorjuntaharjoituksen johtajana toimi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palopäällikkö Kauko Himanka. Taka-alalla aluepalotarkastaja Sakari Limnell (vas.) ja palomies Olli Komulainen.

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Vastuullisesti työmaalla

Työturvallisuus on Hanhikivi 1 -työmaalla tärkeimpiä asioita ydinturvallisuuden rinnalla. Työmaan luottamushenkilöt Jouni Karekivi ja Mikko Lehtelä näkevät itsensä myös asennekasvattajina.

Hanke & työmaa

Hyvä työ kauas kuuluu

Oulussa ja Helsingissä toimiva digimarkkinointitoimisto Kuulu on kasvanut muutamassa vuodessa yhden hengen sometoimistosta yritykseksi, jolla on asiakkaita eri puolilla Suomea. Sen käsialaa ovat myös Fennovoiman monipuoliset videosisällöt.

Hanke & työmaa

Kestävää arkkitehtuuria Hanhikiven niemellä

Hanhikivi 1 -hanke on ottanut uuden askeleen eteenpäin. Fennovoima rakennuttaa Hanhikiven niemelle hallintorakennuksen ja laitostoimiston, jotka ovat Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co:n käsialaa. Kokonaisurakasta vastaa Lehto Group.

Hanke & työmaa

Kuin isoilla kyläjuhlilla

Hanhikivi 1 -hankkeen neljäs yleisöpäivä rikkoi jälleen yleisöennätyksen. Syyskuisena lauantaipäivänä 3 400 kävijää tutustui työmaahan.