Pyhäjoki & lähiseutu

Hanhikivi 1 -työmaa työllistää Jari Yrjänän rautakauppaa päivittäin. Sähköteippiä on tarvittu yhtäkkiä tavanomaisten yksittäiskappaleiden sijaan yli tuhat rullaa kerralla. Kuva: Henri Luoma

Hanhikiven niemellä on jo nyt suuria rakennushankkeita

Rautakauppaa Pyhäjoella pitävä yrittäjä Jari Yrjänä näkee, että positiivinen vire näkyy nyt monella tapaa kunnassa.

Pyhäjoella 40 vuotta palvellut Yrjänän Rauta muutti aiempaa suurempiin tiloihin vuonna 2013, jolloin sen varastohalli vaikutti jopa hulppealta. Jo muutamassa vuodessa tilantarvetta on tullut reilusti lisää.

Kauppias Jari Yrjänän mukaan suunnitelmat uuden hallin rakentamiseksi ovat jo valmiina.

Uutta kasvua on tullut erityisesti Hanhikivi 1 -työmaan eri toimijoista, jotka työllistävät paikallista yritystä päivittäin. Yrjänän Raudan myynti on kasvanut vuosittain uusiin tiloihin muuttamisen jälkeen.

– Pienessä kunnassa ja pienessä rautakaupassa kyse ei ole siitä, että hankintojen ja menekkien pitäisi olla heti jotain todella suurta. Pienikin positiivinen muutos leviää laajalle.

Yrjänä huomauttaa, että jo tällä hetkellä käynnissä olevat Hanhikivi 1 -työmaan urakat ovat merkittävästi suurempia kuin mihin Pyhäjoella on totuttu. Seuraavaksi odotetaan Fennovoiman hallintorakennuksen urakkaa. Rakennus on viisikerroksinen. Sen kokonaispinta-ala on noin 10 600 ja kerrosala noin 8 300 neliömetriä.

– Noin iso rakennus on meidän mittakaavassamme valtava, Yrjänä toteaa.

Uutta tarvetta isossa mitassa

Yrjänä sanoo, että Hanhikiven niemen aiemmat ja nyt käynnissä olevat työmaat ovat opettaneet varautumaan uudentyyppisiin tarpeisiin.

– Voi olla, että esimerkiksi sähköteipin täytyy olla tietyltä valmistajalta ja tiettyä väriä. Meillä on voinut olla aiemmin muutamia rullia varastossa, mutta nyt teippiä menikin tuhat rullaa kerralla – kaikki mitä onnistuin Suomesta haalimaan.

Pienikin positiivinen muutos leviää laajalle.

Yrjänä näkee, että positiivinen vire näkyy monella tapaa Pyhäjoella. Hän sanoo olevansa erityisen innostunut yli 20 vuoden ajan suunnitellun Matinsaaren asuinalueen toteutumisesta. Kylän ja Vanhatien kunnostusurakat piristävät puolestaan koko taajaman yleiskuvaa. Hän uskookin, että ne osaltaan houkuttelevat valtatie 8:lla liikkuvia pistäytymään Pyhäjoella.

– Ja aina kun jotain rakennetaan, joku siellä tienaa euron ja se hyödyttää koko kylää.

Artikkeli päivitetty 20.8.2019. 

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen messut ovat lukiolaisten voimannäyte

Pyhäjoen lukion toinen vuosikurssi järjesti jälleen messut osana opintojaan. Lukiolaisille tapahtuman järjestäminen opetti yrittäjäasennetta, jota ei voi opetella kirjoista.

Pyhäjoki & lähiseutu

Syvissä vesissä ympäri vuoden

Vapaaehtoinen pelastusryhmä etsii hukkuneita kotimaan vesistä. Fennovoima tukee lumijokisen etsintäveneyhdistyksen toimintaa.