Pyhäjoki & lähiseutu

Hanhikivi 1 -työmaa työllistää Jari Yrjänän rautakauppaa päivittäin. Sähköteippiä on tarvittu yhtäkkiä tavanomaisten yksittäiskappaleiden sijaan yli tuhat rullaa kerralla. Kuva: Henri Luoma

Hanhikiven niemellä on jo nyt suuria rakennushankkeita

Rautakauppaa Pyhäjoella pitävä yrittäjä Jari Yrjänä näkee, että positiivinen vire näkyy nyt monella tapaa kunnassa.

Pyhäjoella 40 vuotta palvellut Yrjänän Rauta muutti aiempaa suurempiin tiloihin vuonna 2013, jolloin sen varastohalli vaikutti jopa hulppealta. Jo muutamassa vuodessa tilantarvetta on tullut reilusti lisää.

Kauppias Jari Yrjänän mukaan suunnitelmat uuden hallin rakentamiseksi ovat jo valmiina.

Uutta kasvua on tullut erityisesti Hanhikivi 1 -työmaan eri toimijoista, jotka työllistävät paikallista yritystä päivittäin. Yrjänän Raudan myynti on kasvanut vuosittain uusiin tiloihin muuttamisen jälkeen.

– Pienessä kunnassa ja pienessä rautakaupassa kyse ei ole siitä, että hankintojen ja menekkien pitäisi olla heti jotain todella suurta. Pienikin positiivinen muutos leviää laajalle.

Yrjänä huomauttaa, että jo tällä hetkellä käynnissä olevat Hanhikivi 1 -työmaan urakat ovat merkittävästi suurempia kuin mihin Pyhäjoella on totuttu. Seuraavaksi odotetaan Fennovoiman hallintorakennuksen urakkaa. Rakennus on viisikerroksinen. Sen kokonaispinta-ala on noin 10 600 ja kerrosala noin 8 300 neliömetriä.

– Noin iso rakennus on meidän mittakaavassamme valtava, Yrjänä toteaa.

Uutta tarvetta isossa mitassa

Yrjänä sanoo, että Hanhikiven niemen aiemmat ja nyt käynnissä olevat työmaat ovat opettaneet varautumaan uudentyyppisiin tarpeisiin.

– Voi olla, että esimerkiksi sähköteipin täytyy olla tietyltä valmistajalta ja tiettyä väriä. Meillä on voinut olla aiemmin muutamia rullia varastossa, mutta nyt teippiä menikin tuhat rullaa kerralla – kaikki mitä onnistuin Suomesta haalimaan.

Pienikin positiivinen muutos leviää laajalle.

Yrjänä näkee, että positiivinen vire näkyy monella tapaa Pyhäjoella. Hän sanoo olevansa erityisen innostunut yli 20 vuoden ajan suunnitellun Matinsaaren asuinalueen toteutumisesta. Kylän ja Vanhatien kunnostusurakat piristävät puolestaan koko taajaman yleiskuvaa. Hän uskookin, että ne osaltaan houkuttelevat valtatie 8:lla liikkuvia pistäytymään Pyhäjoella.

– Ja aina kun jotain rakennetaan, joku siellä tienaa euron ja se hyödyttää koko kylää.

Artikkeli päivitetty 20.8.2019. 

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

5 faktaa Fennovoiman sponsoroinnista

Fennovoima on tukenut paikallistoimintaa Pyhäjoella ja lähiseudulla jo reilun vuosikymmenen. Yhteistyöllä edistetään etenkin harrastusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan toimintaa.

Pyhäjoki & lähiseutu

Miltä näyttää Oulun seudun tulevaisuus?

Oulun seutu on 20–30 vuoden kuluttua entistä kansainvälisempi. Teknologiaosaaminen ja päästöttömän energian saatavuus houkuttelevat alueelle investointeja, ennustaa Oulun yliopiston tutkija Jaakko Simonen.

Pyhäjoki & lähiseutu

Miksi Pyhäjoella kannattaa asua?

Projektipäällikkö Katinka Käyhkö kertoo, mitä Tervetuloa Pyhäjoelle -hanke tuo paikkakunnalle.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotileipomo menestyy käsityöllään

Pehkosten perheyritys on ajanut rahtia neljässä sukupolvessa. Leipomotoimintaa yrittäjät eivät aio koskaan jättää robottien käsiin, vaan heidän tuotteissaan näkyy kädenjälki tulevaisuudessakin.