Fennolaiset

Kuvat: Toni Pallari

Hanhikivi 1: Kohti yhteistä päämäärää

Fennovoiman kansainvälisessä tiimissä työskentelee satoja asiantuntijoita. Heitä kaikkia yhdistää sama päämäärä: ilmastoystävällisen, toimitusvarman ja vakaan sähkön tuottaminen.

Koulutusrakennuksen ovi käy tiheään Hanhikiven niemellä. Fennolaiset tulevat työpaikalleen. Ihmiset tervehtivät toisiaan hymyillen ala-aulassa, jonne saapuvat myös päivän ensimmäiset vieraat: Raahen suurhankeinfon kaksi linja-autoa kaartaa pihaan. Tiedottajat Jaana Kangas ja Kati Mehtomaa siirtyvät autoihin ja opastavat matkustajat Hanhikivi 1 -työmaakierrokselle.

Viiden henkilöauton jono liikkuu kohti pääporttirakennusta. Raahelainen Mauri Välimäki rullaluistelee auringon valaisemaa Hanhikiventietä pitkin ja ohittaa koulutusrakennuksen. Vauhdikas Fennovoiman rakenneasiantuntija luistelee ja pyöräilee 27 kilometrin työmatkansa aina kun kelit suosivat ja energiaa riittää.

Kaksi vuotta sitten valmistunut koulutusrakennus on Hanhikiven niemen käyntikortti. Sen lehtikuusipinta on jo kauniisti harmaantunut ja piha-alue vihertää. Työmaan tulokoulutuksien lisäksi rakennuksessa järjestetään esimerkiksi hanke-esittelyjä ja tapaamisia.

Muutoksen aistii ympärillään, eikä yksikään päivä ole samanlainen: Hanhikivi 1 -hanke etenee ja työmaa rakentuu. Pääporttirakennuksen portit avautuvat edes takaisin päästäen työntekijät ja vieraat Fennovoiman työmaa-alueelle.

"Alkuvuoden rekrytoinnit ovat sujuneet hyvin."

Ihmiset vaihtuvat koulutusrakennuksen sisällä. Turvallisuuskoordinaattori Tommi Hietala vastaanottaa uudet työkaverinsa Helsingistä ja esittelee tiloja. Kahdeksan hengen ryhmä tutustuu päivän ajan Pyhäjoen kuntaan ja laitosalueeseen. Uudet fennolaiset tutkivat voimalaitoksen pienoismallia, kun työturvallisuuspäällikkö Olli-Pekka Pirilä jo kehottaa ryhmää siirtymään kohti linja-autoa. Hekin lähtevät työmaalle.

Raahelainen Mauri Välimäki työskentelee Fennovoimalla rakenneasiantuntijana. Ydinvoima-ala on Välimäelle entuudestaan tuttu, sillä hän on työskennellyt Arevalla Olkiluoto 3 ja 4 -hankkeissa. Välimäki on intohimoinen urheilija: hän muun muassa pelaa squashia ja käy kuntosalilla sekä rullaluistelee ja pyöräilee työmatkansa aina kun sääolosuhteet sen sallivat.

Tuntuu kuin kaikki olisivat yhtä perhettä – tai ainakin he tekevät työtä yhteisen tavoitteen eteen. Pyhäjoella työskentelee tällä hetkellä noin 50 fennolaista. Henkilöstöjohtaja Eija Salo arvioi, että ensi vuoden alkuun mennessä heitä on noin parikymmentä enemmän.

– Alkuvuoden rekrytoinnit ovat sujuneet hyvin, joten saavutamme 400 työntekijän tavoitteemme tänä vuonna. Etsimme uusia osaajia toki edelleen, Salo sanoo.

 

Pyhäjokinen Jaana Kangas on Fennovoiman tiedottaja, ja hän työskentelee Pyhäjoen viestintätiimissä. Kangas on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan ympäristötekniikan diplomi-insinööri.
Kalajokinen Jari Vähäkainu (vas.) työskentelee Fennovoiman turvallisuuspäällikkönä. Hänen vastuullaan on Hanhikivi 1 -työmaan turvallisuus lupahallinnon, vartioinnin sekä palo- ja pelastustoiminnan osalta. Vähäkainun kuuden hengen tiimissä työskentelee myös turvallisuuskoordinaattori Tommi Hietala, joka asuu Ylivieskassa.
Oululainen Jouni Karekivi on Hanhikivi 1 -työmaan yhteinen pääluottamusmies. Hän on työskennellyt Fennovoimalla vuodesta 2016 lähtien. Karekivellä on pitkä kokemus luottamustehtävistä muun muassa rakennusalalta ja terästeollisuudesta.
Ylivieskalainen Tommi Hietala työskentelee Fennovoimalla turvallisuuskoordinaattorina. Hän esittelee Hanhikivi 1 -voimalaitoksen pienoismallia Helsingin työkavereilleen projektikoordinaattori Kiira Kalmille (vas.), konfiguraatioinsinööri Dmitry Skripnikoville ja konsultti Sini Idänheimolle.
Kokkolalaisella Tarmo Läspällä, Fennovoiman palomestarilla, on pitkä työkokemus pelastusalalta. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksella.
Pattijokinen Riikka Laakso (oik.) työskentelee Fennovoimalla järjestelmäasiantuntijana. Hänellä on pitkä työkokemus IT-alalta, esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. Paavolalainen Kati Mehtomaa työskentelee tiedottajana Pyhäjoen viestintätiimissä. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämistehtävissä.
Oululainen Olli-Pekka Pirilä on Fennovoiman työ­turvallisuuspäällikkö. Aiemmin hän on työskennellyt työturvallisuuden parissa muun muassa kaivos­teollisuudessa. Koulutukseltaan Pirilä on prosessi­tekniikan diplomi-insinööri.

Fennolaiset

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu

Fennosen lehden numeron 2/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.

Fennolaiset

Fennovoima lahjoittaa hyvää joulumieltä

Fennovoima osallistuu vuosittain erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Lahjoitamme joulukorttirahamme nyt neljättä kertaa Hyvä Joulumieli -keräykseen.