Fennolaiset
Fennovoima_Hanhikivi-1-hanke_Hankintaosasto

Fennovoiman hankintaosastolla on töissä monen eri alan osaajia. Kuvassa osastoa edustavat kategoria-asiantuntija Jussi Vuoti (vas.), kesätyöntekijä Leevi Lång, hankintapäällikkö Heikki Airisniemi, kategoria-asiantuntijat Petri Mäyrä ja Heli Kantomaa sekä hankintapäällikkö, osaston esimies Antti Kaski. Lisäksi hankintaosastoon kuuluvat resurssipäällikkö Pekka Alvinen, kategoria-asiantuntija Antti Väisänen ja hankinnan kontrolleri Antti Salonen. Kuvat: Mikko-Pekka Karlin/Kuulu

Hankinta ennakoi Hanhikivi 1 -hankkeen tarpeita

Hankintaosasto auttaa varmistamaan, että Fennovoimalla on kaikki tarvittava. Lähivuosina hankinnan merkitys kasvaa, kun työn painopiste siirtyy Pyhäjoelle.

Fennovoiman hankintaosasto on paljon vartijana. Kahdeksan hengen tiimi auttaa varmistamaan sen, että yhtiöllä on kaikki sen tarvitsemat resurssit juuri oikeanlaisista konsulteista yrityksiin. Hankinta tukee muita Fennovoiman toimintoja, kuten rakentamista ja ICT-palveluita alihankintayhteistyössä.

Osaston esimiehen, hankintapäällikkö Antti Kaskin mukaan Fennovoiman hankintaosaston toiminta perustuu kategoriamalliin, jossa jokaisella kategorialla on oma vastuuhenkilö.

– Tällä hetkellä suurin kategoria on ulkoiset tilapäiset resurssit, johon kuuluvat kaikki tilapäisesti hankkeessa työskentelevät konsultit ja yritykset.

Fennovoiman kategoria-asiantuntija Petri Mäyrä näkee selvän kehitystrendin. Lähivuosien aikana tarvitaan ulkoisia konsultteja ja osaamista erityisesti instrumentaatio-, automaatio-, rakennus-, mekaniikka- ja sähköaloilta. Lisäksi alihankkijoita etsitään entistä enemmän läheltä Hanhikivi 1 -työmaata.

– Hankkeen edetessä toiminnan pääpaino siirtyy yhä enemmän Pohjois-Suomeen. Koko ajan täytyy ennakoida enemmän ja miettiä, mitä hankkeeseen tarvitaan – ja mistä sitä saadaan, Mäyrä kuvaa.

Fennovoima_Hanhikivi-1-hanke_Hankintaosasto-2
Kategoria-asiantuntija Petri Mäyrän (oik.) mukaan Fennovoima tarvitsee lähivuosien aikana ulkoisia konsultteja ja osaamista erityisesti instrumentaatio-, automaatio-, rakennus-, mekaniikka- ja sähköaloilta.

Yhteistyö toimii Pyhäjoen ja Helsingin välillä

Hankintaosaston porukasta puolet toimii Hanhikiven niemen työmaatoimistolta ja puolet Helsingin pääkonttorilta käsin. Etäkokoukset olivat osa osaston arkea jo kauan ennen koronapandemiaa, sillä etätyö on osa Fennovoiman työkulttuuria. Kaski ja Mäyrä kertovat, että yhteistyö sujuu mallikkaasti, vaikka fyysistä etäisyyttä tiiminjäsenten välillä on paljon.

– Tämä etätyön malli on meillä toiminut yllättävän hyvin, Kaski sanoo.

Viime vuonna hankintatiimi keräsi huippupisteet Fennovoiman sisäisessä asiakastyytyväisyyskyselyssä, jonka mukaan organisaation osastot arvostavat hankintatiimiltä saamaansa tukea.

– Se on saavutus, mistä olemme kyllä erittäin ylpeitä, Kaski ja Mäyrä toteavat yhteen ääneen.

Hankintaosaston kivijalkana avoimuus ja luottamus

Kaskin mukaan hyvä tiimihenki syntyy avoimuudesta. On tärkeää, että jokainen uskaltaa esittää omia mielipiteitään tietäen, että niitä kuunnellaan ja arvostetaan.

– Tässä tiimissä tuetaan ja sparrataan toisia. Tiimi on enemmän kuin vain sen jäsenten osaaminen yhteensä, summaa Kaski.

Hankintaosastolla on töissä monella eri vuosikymmenellä syntyneitä, mikä tuo porukkaan sekä nuorta intoa että kokemuksen rintaääntä.

Hankintaosasto osallistuu Pohjoinen Teollisuus -messuille Oulussa kesäkuussa 2021. Tiimi toivoo tapaavansa tapahtumassa mahdollisimman monia Hanhikivi 1 -hankkeesta kiinnostuneita yrityksiä ja konsultteja.

– Meillä on hyvä yhdistelmä eri-ikäisiä ihmisiä. Jatkossa rekrytoinnissa satsataan todennäköisesti nuoriin osaajiin vielä lisää, Kaski toteaa.

Lisää ammattilaisia tarvitaan remmiin tulevina vuosina, sillä Hanhikivi 1 -voimalan käyttöönoton jälkeen hankintaosastolla työskentelee noin 20 henkilöä.   

Hankinnat tärkeä osa Hanhikivi 1 -laitoksen elinkaarta

Osaston kaikessa toiminnassa ennakoidaan voimalaitoksen eri vaiheita rakentamisluvasta laitoksen käyttöön. Elinkaariajattelua tukee myös se, että hankintaosastolla työskentelee sekä insinöörejä että kauppatieteilijöitä.

Esimerkiksi Mäyrä on Oulun yliopistosta valmistunut prosessitekniikan diplomi-insinööri, joka liittyi tiimiin pari vuotta sitten.

– Parasta työssäni ovat työkaverit ja asiakkaat sekä se, että koko ajan oppii uutta, hän pohtii.

Kaski nyökyttelee: tiimi on toimiva, ilmapiiri hyvä ja missio sisäistetty.

Hankintaosaston tavoitteena on palvella fennovoimalaisia viimeisen päälle myös tulevina vuosina ja huolehtia, että hankinnat sujuvat suunnitellusti myös toimivassa laitoksessa.

– Tässä työssä suolana on monipuolisuuden lisäksi se, että saa olla ammattilaisten kanssa tekemisissä päivittäin. Voi aina luottaa siihen, että hommat hoidetaan jämptisti, Kaski toteaa.

Mukaan Hanhikivi 1 -hankkeeseen? Fennovoima ja laitostoimittaja RAOS Projectin pääurakoitsija Titan-2 keräävät yhteistyöstä kiinnostuneiden urakoitsijoiden ja palveluntarjoajien yhteystietoja. Lue lisää ja rekisteröidy.

Fennolaiset

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu

Fennosen lehden numeron 2/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.

Fennolaiset

Fennovoima lahjoittaa hyvää joulumieltä

Fennovoima osallistuu vuosittain erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Lahjoitamme joulukorttirahamme nyt neljättä kertaa Hyvä Joulumieli -keräykseen.