Fennolaiset

– Tässä työssä oppii joka päivä jotain uutta, toteaa toimitusketjun hankinnan päällikkö Tatu Hietala. Hän kiittelee myös Fennovoiman kannustavaa ilmapiiriä ja tiiminsä hyvää henkeä. Kuva: Kuulu Oy

Hankintaketjun haukansilmä huolehtii Fennovoiman toimitusketjusta

Nokia-taustainen Tatu Hietala vaihtoi alaa, muutti Pyhäjoelle ja vaikuttui Fennovoiman yhdessä tekemisen kulttuurista.

Kun Tatu Hietala oli ollut Nokian verkkopuolella eri tehtävissä yli 30 vuotta, hän alkoi miettiä, olisiko aika tehdä irtiotto vanhasta. Hankintaketjujen asiantuntijalle Fennovoiman Hanhikivi 1 -hanke kuulosti passelin kokoiselta haasteelta, joten Hietala päätti hakea avoimena olleeseen toimitusketjun hankinnan päällikön tehtävään keväällä 2017.

Hietalan tultua valituksi tehtävään hän asui puolisonsa kanssa pääkaupunkiseudulla vuoden kestäneen perehdytysjakson ajan. Kun perehdytysjakso oli ohi, Hietala siirtyi pohjoiseen Hanhikivi 1 -työmaalle intoa täynnä: halu tutustua laitospaikkaan oli kova.

Omakotitalo Oulussa myytiin, ja Hietala muutti vaimonsa ja koiransa kanssa Pyhäjoelle syyskuussa 2018.

– Hetkeäkään en ole katunut, Hietala toteaa.

– Paitsi pikkuisen sitä, että en tehnyt tätä jo aiemmin, hän sanoo ja virnistää.

Aluksi Fennovoiman turvallisuuskulttuuri sekä monien säädösten mukainen tiukka valvonta hiukan yllättivät.

– Kun ajattelen muita yhtä vaativia ja tiukasti kontrolloituja teollisuudenaloja, niin eihän ydinvoimaloiden rinnalle yllä kuin ilmailu- ja puolustusvälineteollisuus, hän pohtii.

Yhteistyötä Fennovoiman asiantuntijatiimien kanssa

Työssään Hietala valvoo laitostoimittajan Rosatomin tytäryhtiön RAOS Projectin ja laitostoimituksen sopimuksen ehtojen täyttymistä – ensin toimitusketjun rakentamisen osalta ja sen jälkeen toimitusten suunnittelua ja valvontaa yhteistyössä muiden Fennovoiman asiantuntijatiimien kanssa. Hietala vetää nelihenkistä tiimiä, jonka vastuulla on hyväksyntä ja valvonta toimitusketjussa.

– Me seuraamme alihankkijaverkoston rakentamista. Se on massiivinen kokonaisuus, sillä laitostoimittajan toimitusketjussa on yhteensä 904 toimittajaa ja Fennovoiman omalla vastuualueella 329 toimittajaa, hän kertoo.

"Yhdessä tekemällä päästään tuloksiin."

Kolme Hietalan tiimin jäsentä tekee työtään Salmisaaresta käsin ja yksi työskentelee Pyhäjoella. Hietalan mukaan etäisyys ei ole ongelma, koska viestinnän sujuminen on enemmän tahdon asia. Työkalut ja toimintamallit ovat jo olemassa.

– Oma johtamistyylini on tiimityöskentely. Yhdessä tekemällä päästään tuloksiin.

Hietala haluaa näyttää esimerkkiä ennen kaikkea käärimällä hihat ja osallistumalla käytännön tekemiseen.

– Tässä työssä oppii joka päivä jotain uutta.

Fennovoiman työilmapiiri teki vaikutuksen

Hietalan mukaan tiimi on hyvässä iskussa ja siitä löytyy sopivassa suhteessa asiantuntemusta ja huumoria.

– Meillä on todella hyvä yhteishenki. Kaikki jäsenet ovat ammattilaisia, hän kiittelee.

Hietala on ollut erittäin tyytyväinen myös Fennovoiman yrityskulttuuriin ja talon henkeen. Hänen mukaansa esimerkiksi torstaiaamuisissa työmaakokouksissa nauru usein raikaa niin, että ”verhot lepattavat”.

– Fennovoima saa minulta kymmenen pistettä hyvän ja kannustavan ilmapiirin luomisesta.

Hietalaan on tehnyt vaikutuksen myös mahdollisuus viettää erilaisia tiimipäiviä. Näistä mieleenpainuvin kokemus on alkukesältä 2019, kun koko sopimuksenhallintatiim uuntasi Kokkolan edustalla sijaitsevaan Tankarin majakkasaareen viettämään yhteistä aikaa.

– Melkein asumaton saari on todella upea paikka, Hietala muistelee.

Saunan päälle hän kaivoi esille rakkaan harrastussoittimensa, harmonikan, ja tahditti illan leppoista tunnelmaa maittavalla musiikilla.

Hietalan harmonikkaharrastus on kokenut melkoisen renessanssin muutenkin: tammikuussa 2020 hän alkoi vetää perustamaansa harmonikkakerhoa Pyhäjoella. Muutama harjoitus on jo takana, ja ensimmäinen konserttikin suunnitteilla.

Fennolaiset

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu

Fennosen lehden numeron 2/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.

Fennolaiset

Fennovoima lahjoittaa hyvää joulumieltä

Fennovoima osallistuu vuosittain erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Lahjoitamme joulukorttirahamme nyt neljättä kertaa Hyvä Joulumieli -keräykseen.