
Pyhäjoen Joki-Kiekon puheenjohtaja Kati Ukonsaari on innostanut pyhäjokisia jääkiekon pariin jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kuva: Timo Heikkala
Jääkiekko innostaa nuoria liikkumaan Pyhäjoella
Pyhäjoen Joki-Kiekolla on tärkeä rooli paikkakunnan elinvoimaisuuden lisäämisessä.
Jääkiekko on kovassa kurssissa Pyhäjoella vuodesta toiseen. Jäähalli rakennettiin kuntaan 2002, ja se on vakiinnuttanut asemansa niin paikallisten kuin ympäristökuntienkin jääurheilun harrastajien sydämissä. Jäähalli on myös Pyhäjoen Joki-Kiekon G- ja F-junioreiden koti.
Joki-Kiekon puheenjohtaja Kati Ukonsaari tietää hyvin, miten kova juttu lätkä on Pohjois-Pohjanmaalla.
– Lapsia ja sen myötä uusia harrastajia ei ole kovin paljon paikkakunnalla, mutta into yhteiseen tekemiseen on iso.
Ukonsaari oli mukana perustamassa jääkiekkoseuraa vuonna 1994. Nykyään seuraan kuuluu noin 50 junioria, sekä poikia että tyttöjä.
Yhteisvoimin eteenpäin
Joki-Kiekko tekee yhteistyötä Fennovoiman kanssa. Keväällä 2017 Pyhäjoen jäähallin valaistus uudistettiin yhtiön sponsorointituella. Samana kesänä halliin laitettiin talkoovoimin uudet eristeet, joiden hankinnassa avustivat Rosatom ja Pyhäjoen kunta.
– Se oli etenkin junioreiden vanhemmilta mahtava voimainkoitos, muistelee Ukonsaari pari viikkoa kestänyttä urakkaa.
”Into yhteiseen tekemiseen on iso.”
Valaistussaneerauksessa harrastajat saivat koko hallin kattavan, kauko-ohjattavan ja säädettävän kokonaisuuden, joka on kerännyt kovasti kehuja.
– Nyt hallissa voi esimerkiksi säätää joko huoltovalot tai pelivalot päälle, eikä tarvitse odottaa 15 minuuttia valojen sammuttamisen jälkeen, jotta ne saa taas päälle. Kyseessä on tosi merkittävä remontti ja parannus.
Tärkeitä ympäristötekoja
Fennovoimalla ja jääurheilun harrastajilla on yhteinen tavoite tehdä ympäristötekoja. Uudella valaistuksella jäähallin energiatehokkuus parani merkittävästi
Myös pieniä arjen tekoja tarvitaan – ja niitä tehdään, vahvistaa Ukonsaari.
– Olemme kierrättäneet niin pahvia, paperia kuin pullojakin, hän kertoo.

Sporttimimmi vei erävoiton
Ukonsaari päätyi aikanaan perustamaan jääkiekkoseuraa, koska hänen pikkuveljensä pelasi lätkää. Kiekkovapaaehtoisen yli 20-vuotinen ura huomioitiin kesällä, kun Pyhäjoen sivistyslautakunta valitsi hänet vuoden Pauha-Maijaksi. Ukonsaari on ollut mukana myös Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistyössä.
Pauha-Maijaksi tai -Matiksi valitaan pyhäjokinen kulttuurin tekijä tai kotiseututyön edistäjä, joka tekee aktiivista vapaaehtoistyötä kotikunnassaan.
– Kun pitkän linjan urheilunainen kelpuutetaan kulttuurintekijäksi, niin kyllähän se vähän herkistää, Ukonsaari myöntää.
Epävirallinen rekrytointi-ilmoitus
Jääkiekko innostaa yhä Ukonsaarta, ja innostus on levinnyt myös perheen sisällä: ensin pelasi veli, sittemmin oma poika.
Puheenjohtajan nuijaa heiluttamaan tarvitaan kuitenkin pian joku toinen, sillä Ukonsaaren työ seurapomona lähestyy loppuaan.
– Keväällä 2020 hyppään syrjään, hän vahvistaa – ja rohkaisee kaikkia kiinnostuneita ainakin harkitsemaan hakemista. Ukonsaaren mukaan jääkiekkoseuran toiminnassa kiteytyy paljon siitä, mikä on hyvää ja säilyttämisen arvoista pienellä paikkakunnalla.
– Yhdessä tehdään, kaveria autetaan – ja kaikki tuntevat toisensa. Nämä ovat isoja vahvuuksia.
Mukana yhteisön sykkeessä
Fennovoiman sponsorointityö on yksi keino tukea paikallista yhteisöä ja osallistua sen toimintaan. Yhtiö tukee etenkin lasten ja nuorten harrastustoimintaa Pyhäjoella ja lähialueilla.
Pyhäjoen Joki-Kiekko valikoitui Fennovoiman tukikohteeksi jo vuosia sitten, ja sponsorointiyhteistyötä on kehitetty koko ajan eteenpäin. Kaikkia sponsoroitavia kannustetaan hyviin ympäristötekoihin.
– Esimerkiksi Joki-Kiekon ja Pyhäjoen Jäähalliyhtiön kanssa on tehty yhteisiä asioita, jotka hyödyttävät koko yhteisöä, toteaa Fennovoiman tiedottaja Kati Mehtomaa ja viittaa seuran kotihallin energiaremontteihin.
Mutta siinä missä eristevillan lisääminen hallin seiniin tai energiatehokkaamman valaistuksen hankkiminen ovat jo jonkinmoisia investointeja, ympäristötekojen ei aina tarvitse olla suuria tai euromääräisesti mitattuna huomattavia.
– Meidän sponsoroimamme seurat ovat esimerkiksi kierrättäneet kilpailu- ja harjoitteluvälineitään ja lajitelleet jätteitä, Mehtomaa kertoo.
Samalla tavalla sponsoroitavat kumppanit ovat miettineet, voisiko harrastuksiin tulla ilman autoa, kenties pyörällä tai kävellen?
– Jos on käytetty autoa, niin silloin on monesti sovittu kimppakyytejä.
Ympäristötekoihin lukeutuu sekin, että yhdistysten väki on jalkautunut keräämään roskia tienvarsilta ja rannoilta.
– Esimerkiksi vesialueiden kunnostaminen on erittäin arvokasta työtä.
Tukea toimintaan
- Fennovoima tukee urheilua, kulttuuria sekä yleishyödyllisiä hankkeita Pyhäjoella ja lähialueilla. Sponsoroinnin keskiössä ovat lapset ja nuoret.
- Tänä vuonna tukikohteita on 49. Vuoden 2020 sponsorointihaku alkaa 1. helmikuuta.
- Sponsorointituen hakijat haastetaan tekemään jälleen hyviä ympäristötekoja.