Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen Joki-Kiekon puheenjohtaja Kati Ukonsaari on innostanut pyhäjokisia jääkiekon pariin jo yli kahden­kymmenen vuoden ajan. Kuva: Timo Heikkala

Jääkiekko innostaa nuoria liikkumaan Pyhäjoella

Pyhäjoen Joki-Kiekolla on tärkeä rooli paikkakunnan elinvoimaisuuden lisäämisessä.

Jääkiekko on kovassa kurssissa Pyhäjoella vuodesta toiseen. Jäähalli rakennettiin kuntaan 2002, ja se on vakiinnuttanut asemansa niin paikallisten kuin ympäristökuntienkin jääurheilun harrastajien sydämissä. Jäähalli on myös Pyhäjoen Joki-Kiekon G- ja F-junioreiden koti.

Joki-Kiekon puheenjohtaja Kati Ukonsaari tietää hyvin, miten kova juttu lätkä on Pohjois-Pohjanmaalla.

– Lapsia ja sen myötä uusia harrastajia ei ole kovin paljon paikkakunnalla, mutta into yhteiseen tekemiseen on iso.

Ukonsaari oli mukana perustamassa jääkiekkoseuraa vuonna 1994. Nykyään seuraan kuuluu noin 50 junioria, sekä poikia että tyttöjä. 

Yhteisvoimin eteenpäin

Joki-Kiekko tekee yhteistyötä Fennovoiman kanssa. Keväällä 2017 Pyhäjoen jäähallin valaistus uudistettiin yhtiön sponsorointituella. Samana kesänä halliin laitettiin talkoovoimin uudet eristeet, joiden hankinnassa avustivat Rosatom ja Pyhäjoen kunta.

– Se oli etenkin junioreiden vanhemmilta mahtava voimainkoitos, muistelee Ukonsaari pari viikkoa kestänyttä urakkaa.

Into yhteiseen tekemiseen on iso.

Valaistussaneerauksessa harrastajat saivat koko hallin kattavan, kauko-ohjattavan ja säädettävän kokonaisuuden, joka on kerännyt kovasti kehuja.

– Nyt hallissa voi esimerkiksi säätää joko huoltovalot tai pelivalot päälle, eikä tarvitse odottaa 15 minuuttia valojen sammuttamisen jälkeen, jotta ne saa taas päälle. Kyseessä on tosi merkittävä remontti ja parannus.

Tärkeitä ympäristötekoja

Fennovoimalla ja jääurheilun harrastajilla on yhteinen tavoite tehdä ympäristötekoja. Uudella valaistuksella jäähallin energiatehokkuus parani merkittävästi

Myös pieniä arjen tekoja tarvitaan – ja niitä tehdään, vahvistaa Ukonsaari.

– Olemme kierrättäneet niin pahvia, paperia kuin pullojakin, hän kertoo.

Joki-Kiekossa pelaa noin 50 junioria.

Sporttimimmi vei erävoiton

Ukonsaari päätyi aikanaan perustamaan jääkiekkoseuraa, koska hänen pikkuveljensä pelasi lätkää. Kiekkovapaaehtoisen yli 20-vuotinen ura huomioitiin kesällä, kun Pyhäjoen sivistyslautakunta valitsi hänet vuoden Pauha-Maijaksi. Ukonsaari on ollut mukana myös Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistyössä.

Pauha-Maijaksi tai -Matiksi valitaan pyhäjokinen kulttuurin tekijä tai kotiseututyön edistäjä, joka tekee aktiivista vapaaehtoistyötä kotikunnassaan.

– Kun pitkän linjan urheilunainen kelpuutetaan kulttuurintekijäksi, niin kyllähän se vähän herkistää, Ukonsaari myöntää.

Epävirallinen rekrytointi-ilmoitus

Jääkiekko innostaa yhä Ukonsaarta, ja innostus on levinnyt myös perheen sisällä: ensin pelasi veli, sittemmin oma poika.

Puheenjohtajan nuijaa heiluttamaan tarvitaan kuitenkin pian joku toinen, sillä Ukonsaaren työ seurapomona lähestyy loppuaan.

– Keväällä 2020 hyppään syrjään, hän vahvistaa – ja rohkaisee kaikkia kiinnostuneita ainakin harkitsemaan hakemista. Ukonsaaren mukaan jääkiekkoseuran toiminnassa kiteytyy paljon siitä, mikä on hyvää ja säilyttämisen arvoista pienellä paikkakunnalla.

– Yhdessä tehdään, kaveria autetaan – ja kaikki tuntevat toisensa. Nämä ovat isoja vahvuuksia.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.