Pyhäjoki & lähiseutu

Johanna Kivinen uskoo parantuvien majoituspalveluiden ja komean luonnon houkuttelevan lisää matkailijoita Pyhäjoelle. Hanhikivi 1 -työmaan tuoma kasvuvoima ja Pyhäjoen muutenkin lupaavat kehitysnäkymät rohkaisivat yrittäjää investoimaan Kielosaareen. Kuvat: Tiina Lämsä

Kielosaari kasvaa ympärivuotiseksi matkailukohteeksi

Kielosaaren kioskilta on käyty ostamassa kesän ensimmäiset jäätelötötteröt jo vuosikymmenten ajan. Nyt uusi yrittäjäpolvi rakentaa Pyhäjoen perinteikkäästä leirintäalueesta ympärivuotista vetonaulaa koko maakunnan matkailulle.

Kielosaaren leirintäalueella joskus takavuosina yöpynyt joutuu parin vuoden päästä hieraisemaan silmiään useammankin kerran, mikäli vireillä olevat suunnitelmat alueen uudistamiseksi toteutuvat. Ihmeteltävää varmasti riittää niilläkin, joille leirintäalueen kupeessa sijaitseva kesäkioski on ollut perinteinen kahvi- ja jäätelöpaikka.

Kahvia ja jätskiä Kielosaaresta on tarjolla tulevinakin kesinä, mutta sen ohessa myös paljon muuta. Jo 1960-luvulla toimintansa aloittaneesta, mutta viime syksynä ovensa sulkeneesta leirintäalueesta aiotaan rakentaa ympärivuotinen matkailukohde, joka valmistuttuaan houkuttaa kävijöitä ulkomailta asti. Miljoonainvestointi pitää sisällään muun muassa viihtyisän putiikkihotellin, yhteensä noin 30 idyllistä kalastajamökkiä ja muutaman luksustasoisen majoituspaikan sekä pienen jokikylpylän.

Kokonaisuuden suunnittelusta vastaa muun muassa vuoden 2017 Puupalkinnon saanut ja Kivijärven elämyspuiston luonut helsinkiläinen Studio Puisto Arkkitehdit Oy.

Mikäli ELY-keskus näyttää hankkeen rahoitukselle vihreää valoa, päästään rakennustöihin ensi syksynä. Näin ensimmäiset mökit valmistuisivat kesäksi 2019. Kokonaisuudessaan alue olisi valmis muutaman vuoden kuluttua.

Hankkeen takana on Johanna Kivinen, joka yhdessä miehensä Kimmo Kivisen kanssa on päättänyt jatkaa Kielosaaren tarinaa myös toisessa yrittäjäpolvessa.

– Vanhempani pyörittivät Kielosaaren leirintäaluetta 1980-luvulta lähtien, joten kesätöitä ei tarvinnut aikanaan sen kauempaa hakea. Aika monta jätskitötteröä tuli kioskilla aikanaan myytyä, ja varmaan myyn niitä myös tulevina kesinä, Johanna Kivinen naurahtaa.

Kielosaari kiinnostaa ulkomaita myöten

Nykyisin Sipoossa asuva Johanna Kivinen muutti aikanaan Pyhäjoelta pois opiskelujen ja työuran myötä. Monet kesät ovat kuitenkin kuluneet vanhoissa kotimaisemissa.

Kun leirintäalue alkoi muutama vuosi sitten tulla tiensä päähän, alkoivat Kiviset pohtia sen kehittämismahdollisuuksia. Kun ovet päätettiin viime syksynä sulkea, oli pariskunta jo valmis tarttumaan haasteeseen.

Ravintola- ja matkailualalla työkokemuksensa hankkineen Johanna Kivisen mukaan luonnonrauha yhdistettynä modernisoituun maalaisidylliin, laadukkaisiin hyvinvointi- ja kokouspalveluihin sekä lähiruokaan vetoaa alati laajempaan asiakaskuntaan.

Moni kaipaa luonnon, mutta ei välttämättä metsän keskelle. Tässä on myös Kielosaaren valtti. Plussana on hyvä sijainti juuri remontoidun kasitien kupeessa kohtuullisen matkan päässä Raahesta sekä alueen toisesta matkailuvaltista, Kalajoen hiekkasärkistä.

– Kielosaari on ainutlaatuisen kaunis paikka ja jokisuiston maisema sopii niin lintubongareille, satunnaiselle matkailijalle kuin pientä luksusta lomaansa hakevalle.

Historiakin on läsnä, sillä täällä on asuttu jo 1600-luvulla. Lisäksi Kielosaaren silta on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva puusilta, Kivinen kertoo.

Pyhäjoella on nyt positiivista virtaa

Paikallisuus ja luonnonläheisyys näkyvät yrittäjän mukaan myös itse rakentamisessa. Tyyli noudattelee paikallisia perinteitä, ja lisäksi rakennukset tehdään tulvariskin vuoksi tolppien varaan.

Luonto ja perinteet ovat etusijalla myös ohjelmatarjonnassa, jonne on sommiteltu muun muassa lintu- ja kalastusretkiä, hylkeiden bongausta sekä pyöräilyä ja luonnossa samoilua. Maannousema-alue jokisuistossa houkuttaa jo nyt myös ulkomaisia lintubongareita. Kun majoituspalvelut saadaan paremmiksi, heitä todennäköisesti parveilee Pyhäjoella entistä enemmän.

Kesät synnyinseudullaan viettävän Kivisen mukaan Pyhäjoella on nyt muutenkin positiivinen draivi päällä.

 – Fennovoiman työmaa on tuonut tänne paljon kansainvälistä väriä, uusia asukkaita ja selkeää uskoa alueen kehittämismahdollisuuksiin. Ne painoivat meilläkin paljon puntarissa, kun aikanaan mietimme Kielosaaren kohtaloa, yrittäjä painottaa.

 

Havainnekuvat esittävät Kielosaareen suunniteltuja uudisrakennuksia.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.