Fennolaiset

Kun varsinaisen voimalaitoksen rakentaminen alkaa Hanhikiven niemellä, Tiina Partasen työt siirtyvät Pyhäjoelle ja kotiosoite Raaheen. Kuva: Tiina Lämsä

Kolmen kodin diplomi-insinööri

Harvalla suomalaisella on koti kolmella paikkakunnalla. Mielenkiintoinen työ ja ainutlaatuinen hanke kiehtovat Tiina Partasta, ja eri asuinpaikoista on hyötyä niin töiden kuin koko perheen vapaa-ajan järjestelyissä.

Kaikkeen tottuu, niin myös reissaamiseen. Näin vakuuttaa Fennovoiman turbiinisaarekkeen johtaja Tiina Partanen, jonka kotiosoite on Ylivieskassa. Kakkoskoti valmistui kesällä 2018 Raaheen. Salmisaaren pääkonttorilla työskennellessään hän majoittuu vuokra-asunnossa Helsingissä.

– Tiedostimme toki työmatkoihin liittyvät haasteet, mutta samalla tarjolla oli monipuolinen ja ammatillisesti kiehtova projekti, jollaiseen pääsee mukaan vain kerran työurallaan.

Työn kiehtovuus antaa energiaa, ja Partanen tekee töitä joustavasti useassa osoitteessa.

– Salmisaaressa käy paljon ulkomaisia asiantuntijoita, kuten laitostoimittaja RAOS Projectin ja turbiinitoimittaja GE Steam Powerin edustajia. Voin sopia heidän kanssaan tapaamisia Helsingin-viikoille. Toki Helsingistä on myös helpompaa lähteä ulkomaan työmatkoille. Muuten teen töitä Hanhikivi 1 -työmaalla tai etänä.

Haimme kakkoskodille paikkaa, joka on sopivien kulkuyhteyksien varrella ja meren rannalla.

Tuotantotalouden diplomi-insinööriksi valmistunut Partanen pestattiin Fennovoimalle vuonna 2015 vastaamaan voimalaitoksen turbiinisaarekkeen tukijärjestelmistä. Sitä ennen hän oli työskennellyt muun muassa YIT:ssä ja Caverionissa eri projekteissa, myyntitehtävissä ja laatuasioiden parissa, viimeksi yksikönpäällikkönä vastaten yrityksen konepajapalveluista.

Viime vuonna Partasen vastuualue laajeni kattamaan Hanhikivi 1 -voimalaitoksen koko turbiinisaarekkeen. Hänen tiiminsä on osa Fennovoiman projektitoiminnot-yksikköä.

Turbiinisaareke sisältää yhteensä parikymmentä isoa rakennusta, yli sata pienempää rakennusta tai teknistä rakennetta sekä noin kaksisataa järjestelmää, jotka yhdessä toimien varmistavat reaktorissa syntyvän höyryn muuttamisen sähköenergiaksi.

Meren rannalla viihtyy

Kun varsinaisen voimalaitoksen rakentaminen alkaa Hanhikiven niemellä, Partasen työt siirtyvät Pyhäjoelle ja kotiosoite Raaheen. Partasen uusioperheeseen kuuluvat helsinkiläissyntyinen aviomies sekä tytär ja kaksi poikaa.

– Raahessa meitä houkutti erityisesti meri. Haimme kakkoskodille paikkaa, joka on sopivien kulkuyhteyksien varrella ja meren rannalla. Vapaa-ajalla veneilemme, melomme ja nautimme luonnosta. Mieli rauhoittuu meren ääressä.

Partasen mielestä niin Raahe kuin Ylivieskakin ovat sopivan kokoisia paikkoja. Esimerkiksi päivittäiset peruspalvelut löytyvät lyhyen pyörämatkan päästä, mikä helpottaa arkea.

Ystävyyssuhteet säilyvät

Partanen kertoo, että usealla paikkakunnalla asuminen antaa paljon kaikille perheenjäsenille. Ylivieskassa ja Raahessa he nauttivat esimerkiksi liikkumisen ruuhkattomuudesta ja paikkakuntien kesätarjonnasta. Välillä koko perhe viettää yhdessä vapaa-aikaa Helsingissä.

– Olen oppinut, että koti on mielentila. Se on tunne siitä, että asiat ovat hyvin eikä niinkään seinät siinä ympärillä.

Moni saattaa epäröidä työn perässä muuttamista siksi, että pelkää vanhojen ystävyyssuhteiden katkeamista. Partasen mukaan pelko on osoittautunut heidän perheessään turhaksi.

– Helsingin ja työmaan välillä matkustaessaan voi tehdä töitä, jutella puhelimessa ystävien ja sukulaisten kanssa, lukea hyviä kirjoja tai nukkua.

– Lisäksi sukulaiset ja ystävät käyvät kyläilemässä säännöllisesti. Ei Suomi sentään niin iso maa ole, hän toteaa.

Fennolaiset

Fennolaiset

Hankinta ennakoi Hanhikivi 1 -hankkeen tarpeita

Hankintaosasto auttaa varmistamaan, että Fennovoimalla on kaikki tarvittava. Lähivuosina hankinnan merkitys kasvaa, kun työn painopiste siirtyy Pyhäjoelle.

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu 1/2020

Fennosen numeron 1/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.

Fennolaiset

Minun paikkani: Pyhäjoki

​​​​​​​Kunnat ja kaupungit valmistautuvat fennovoimalaisten muuttoon. Videosarjamme kuvaa, millaista Fennovoiman työntekijöiden arki on Hanhikivi 1 -työmaalla, Pyhäjoella ja lähiseudulla.