Pyhäjoki & lähiseutu
Fennovoima-Pyhajoki-Kuvanaiset-Jaana-Hamalainen

Kuvanaiset painavat karttoja eri materiaaleille. Yrittäjä Jaana Hämäläisen mukaan oman kotipaikkakunnan kartta vetoaa ihmisiin iästä riippumatta. Kuva: Tiina Lämsä

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Monen yrityksen syntytarina juontaa juurensa pidempiaikaiseen ystävyyteen tai työtoveruuteen, mutta pyhäjokisten Jaana Hämäläisen ja Eila Kultalan yhteistyön sysäsi liikkeelle rakkaus omaan kotiseutuun.

Kultala oli saanut haltuunsa Pyhäjoella valokuvaajana 1920–1960-luvuilla toimineen enonsa Erkki Tuuttilan tuhansien negatiivien arkiston. Hämäläinen oli puolestaan tehnyt graafista suunnittelua ja taittotöitä sivutoimisesti. Kun yhteinen tuttava esitteli naiset toisilleen, lopputuloksena syntyi kuvakirja Pyhäjoen kunnasta.

– Halusimme tallettaa meille rakkaan kylämaiseman kansien väliin, Hämäläinen kertoo.

Onnistuneen kirjaprojektin jälkeen naiset päättivät perustaa graafisia palveluita sekä valokuva- ja sisustustuotteita tarjoavan yrityksen. Samalla he tekivät toisenkin paikallisia kansanperinteitä vaalivan teoksen, Pyhäjoen murrekirjan.

Hanhikiven niemen kartta painettiin pannunaluseen

Kirjojen lisäksi Kuvanaiset valmistaa ja myy kotimaisia käsitöitä ja sisustustuotteita tarjottimista julisteisiin ja kangaskasseihin. Hämäläinen ja Kultala ovat suunnitelleet yhteistyössä pyhäjokisen KELO shopin yrittäjien Niina Nuoralan ja Milja Salmelan kanssa Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja. Alkuvuodesta 2020 toteutetussa kokonaisuudessa oli mukana Kuvanaisten pannunalusia, joihin painettiin Hanhikiven niemen kartta.

Juuri karttoihin perustuvat tavarat ovat Kuvanaisten suosituimpia tuotteita. Aluksi karttoja painettiin julisteille. Sittemmin paikalliskartoilla on myös kuvitettu tyynynpäällisiä ja puisia pannunalusia. Karttajulisteille on myönnetty Design from Finland ja Avainlippu -merkit.

Hanhikivi 1 -hankkeen työllistävä vaikutus tuntuu pienellä paikkakunnalla, ja mekin olemme saaneet uusia asiakkaita sen myötä.

Pohdimme ystävien ja tuttujen kanssa, että mikä olisi hyvä paikallinen tuote. Saimme sitten idean suomalaisista karttajulisteista ja aloimme työstää niitä Maanmittauslaitoksen vanhoista karttapohjista, Hämäläinen kertoo.

Yrittäjien mukaan tutut kartat vetoavat kaikenikäisiin, sillä useimmilla ihmisillä on erityinen suhde omaan kotipaikkaansa.

– Mieluisimmat palautteet ovat tulleet iäkkäämmiltä ihmisiltä. He ovat saaneet karttajulisteen kotiseudustaan, jonka ovat joutuneet pienenä jättämään taakseen. On näitä lähetetty ulkomaillekin, ja olemme saaneet kiitosta jopa Australiasta asti.

Yhteistyö Fennovoiman kanssa helpotti koronakevättä

Kiintymys kotiseutuun näkyy myös Kuvanaisten yhteistyökuvioissa.

– Meille on tärkeää, että tuotteemme on tehty Suomessa. Ostamme muun muassa paikallisilta taiteilijoilta maalauskuvia painettaviksi. Lisäksi suurin osa painotuotteista painetaan Raahessa, Hämäläinen sanoo.

Koronaviruspandemian vuoksi Kuvanaisten tuotteita ei saatu keväällä tavanomaiseen tapaan myyntiin toreille, messuille ja jälleenmyyjille. Takaisku ei kuitenkaan tuntunut liian suurelta, sillä yritys on ollut toistaiseksi sivuprojekti sekä Hämäläiselle että eläkkeellä olevalle Kultalalle.

Hämäläisen tavoitteena siintää kuitenkin kokopäiväinen yrittäjyys. Hän on jo jättäytynyt pois päivätyöstään optikkoliikkeessä. Hän aikoo opiskella tuotekehittämistä ja jatkaa Kuvanaisten pyörittämistä opintojen rinnalla. Hämäläisen mukaan yhteistyö Fennovoiman kanssa on ollut arvokasta. Tilaustyönä tehtyjen liikelahjojen lisäksi Fennovoima on hankkinut yrittäjiltä Pyhäjoen kuva- ja murrekirjoja.

Varsinkin tänä keväänä oli mukavaa, kun Fennovoima tilasi meiltä ja muilta paikallisilta yrittäjiltä merkittävän määrän liikelahjoja.

Hämäläisen mukaan Hanhikivi 1 -hanke vaikuttaa muutoinkin positiivisesti yrittäjien arkeen. 

Hankkeen työllistävä vaikutus tuntuu pienellä paikkakunnalla, ja mekin olemme saaneet uusia asiakkaita sen myötä, Hämäläinen kiittelee.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.

Pyhäjoki & lähiseutu

Millaisia yrityksiä Pyhäjoella tarvitaan?

Hanhikivi 1 -työmaa vilkastaa Pyhäjoen jo valmiiksi eloisaa yritystoimintaa. Pyhäjoen Yrittäjien puheenjohtajan Toni Kippolan mukaan uusille yrittäjille löytyy hyviä mahdollisuuksia sekä loistavat tukiverkostot.