Hanke & työmaa

Hanhikivi 1 -työmaan yleisöpäivä on kasvattanut kävijämääräänsä vuosi vuodelta. Ensimmäisellä kerralla Fennovoima esitteli vasta valmistunutta Hanhikiventietä lokakuussa 2015. Tuolloin vierailijoita oli reilut 600. Tänä vuonna työmaahan tutustui noin 3 400 kävijää. Kuvat ja video: Mikko-Pekka Karlin, Markus Valtanen

Kuin isoilla kyläjuhlilla

Hanhikivi 1 -hankkeen neljäs yleisöpäivä rikkoi jälleen yleisöennätyksen. Syyskuisena lauantaipäivänä 3 400 kävijää tutustui työmaahan.

Kahdeksan linja-autoa odottaa vieraita Hanhikivi 1 -työmaan kiertoajelulle. Oppaat kuuntelevat viime hetken ohjeita ennen kuin lähtevät non-stoppina ajettaville kierroksille. Ravintolateltassa nostellaan pöytiin höyryäviä kiusauslaatikoita, mehu- ja vesisäiliöitä sekä sammioittain kuumaa kahvia.

Ensimmäiset työmaasta kiinnostuneet astelevat tapahtuma-alueelle jo tovin ennen h-hetkeä, ja Fennovoiman koulutusrakennuksen parkkipaikka alkaa täyttyä henkilöautoista.

”Oli kiva päästä porttien sisäpuolelle. Yllätti, kuinka paljon alueella on tapahtunut.”

Nopeasti syntyy jatkuva jono Hanhikivi 1 -työmaan toimijoiden ja Pyhäjoen kunnan yhteiselle esittelyteltalle. Haluan olla osa ratkaisua -tekstein varustettuihin Fennovoiman ekokasseihin kerätään lippalakkeja, istuinalustoja, mainoskyniä ja heijastimia. Vieressä Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen vaihtaa ajatuksia kävijöiden kanssa.

Hieman edempänä Oulujokilaakson Pelastuskoirat -yhdistyksen ohjaaja taluttaa kultaistanoutajaa ja Jokilaaksojen aluepelastuslaitoksen henkilöstö opastaa kiinnostuneita alkusammutuksen saloihin. Paloautosta kuuluu lasten hihkumista, kun perheen pienimmät kapuavat ohjaamoon ihailemaan mittarien runsautta.

Kaiken yllä leijailee majesteettisesti merikotka. Sen ei tarvitse piitata Hanhikiven niemen ilmailukiellosta.

Merijärvinen yrittäjä Markku Jauhiainen oli kiinnostunut alueella kaikesta: niin ihmisistä, keskusteluista kuin työmaan etenemisestäkin.
Hanhikivi 1 -yleisöpäivä oli lapsiperheidenkin käyntikohde. Vanhempia Suvi ja Antti Kokkoa sekä Kira ja Jimi Kokkoa kiinnostivat erityisesti kiertoajelu, sekä myös pelastuskoiratoiminta ja Jokilaaksojen aluepelastuslaitoksen turvallisuusopastus.​
Ravintolateltassa Niina Yrjänä ahkeroi Pyhäjoen Jokikiekon kymmenhenkisessä talkooporukassa lasten jääkiekkoharrastuksen hyväksi.

Porttien sisäpuoli kiinnostaa

Ensimmäistä kertaa yleisöpäivään osallistuva merijärvinen Markku Jauhiainen katselee ympärilleen ravintolateltassa ja kehuu tunnelmaa. Hän ei ole tullut vain tutustumaan työmaan etenemiseen vaan myös tapaamaan tuttuja ja keskustelemaan. Kiertoajelu kuuluu ehdottomasti Jauhiaisen ohjelmaan, koska tapahtuma järjestetään vain kerran vuodessa.

Kiinnostaa nähdä, mitä on tehty.

Ei ole toista vastaavaa tapahtumaa.

Ensimmäisenä startannut linja-auto tyhjenee kiertoajelun päätyttyä. Kalajokinen Juolan pariskunta on vaikuttunut työmaasta ja kiittelee bonuksena saatua auringonpaistetta. Jos jotain olisi voinut vielä toivoa, olisivat he halunneet tutustua tarkemmin satama-alueeseen ja ruoppaustöihin.

Isoa touhua, kommentoi aiemminkin yleisöpäivään osallistunut Tarja Juola.

Myös Ari Juola oli mukana ensimmäisellä kiertoajelulla kolme vuotta sitten. Silloin ajettiin juuri valmistunutta Hanhikiventietä pitkin. Nyt katsottavaa riittää Hanhikiventien varrella sijaitsevassa majoituskylässä ja laitostoimittaja RAOS Projectin tukitoimintojen alueella. Säämastokin on pystytetty sitten viime käynnin.

Nopeaa on tapahtunut, Ari Juola toteaa.

Hankkeen pääurakoitsijan Titan-2:n viestintäpäällikkö Mihail Tchitcherin iloitsee siitä, että väki on lähtenyt liikkeelle.

Kuin isot kyläjuhlat, Tchitcherin kuvailee ja kiittää jouhevasti toimivia palveluja.

Kiinnostavia työkoneita

Raahelaiset Kokot ovat liikkeellä koko perheen voimin. Pikkuinen Kira puristaa nyrkissään vaaleanpunaisen Fennovoima-ilmapallon nyöriä. Isoveli Jimi on valinnut vihreän pallon.

– Oli kiva päästä porttien sisäpuolelle. Yllätti, kuinka paljon alueella on tapahtunut, toteaa perheen äiti Suvi Kokko.

Iso ja mielenkiintoinen, kommentoi isä Antti Kokko.

Perheen pienimmille jo linja-autoajelu itsessään oli elämys, mutta Jimille erityisesti isot työkoneet olivat mieleen.

Vielä lisää katsotaan työkoneita, viittaa isä alueella kohoavaan E. Helaakosken nosturiin.

Ravintolateltassa Niina Yrjänä ahkeroi Pyhäjoen Jokikiekon kymmenhenkisessä talkooporukassa lasten jääkiekkoharrastuksen hyväksi. Talkoot makkaranpaistoineen ja toimitsijavuoroineen ovat tulleet tutuiksi Mikael-pojan harrastuksen kautta, mutta yleisöpäivää Yrjänä pitää erityisen mieluisana sen tunnelman ja väenpaljouden ansiosta. Tapahtuma-alueella syntyy paljon keskusteluja ja kohtaamisia.

Titan-2:n viestintäpäällikkö Mihail Tchitcherin iloitsi siitä, että yleisöpäivän vieraat tulivat juttelemaan Hanhikivi 1 -hankkeesta. ​
Pyhäjoen Jokikiekon, PJK:n talkooväki ahkeroi ravintolateltassa seurapaitaan pukeutuneena.
– Isoa touhua, kommentoi aiemminkin yleisöpäivään osallistunut Tarja Juola. Hän tuli käymään työmaalla miehensä Ari Juolan kanssa.

 

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Fennovoiman yrityskylän tontit vuokrattavissa  

Hanhikiven niemellä sijaitsevan Fennovoiman yrityskylän tontit ovat nyt Pyhäjoen tonttipörssissä. Alue on suunniteltu yrityksille, jotka ovat mukana Hanhikivi 1 -hankkeessa tai palvelevat sen urakoitsijoita.

Hanke & työmaa

Näin rakennetaan Hanhikivi 1 -ydinvoimala

Ydinvoimalaitoksen rakentaminen ylittää työn määrällä ja vaativuudella suurimmatkin tehdashankkeet. Hanhikivi 1 -laitosalueelle nousee noin 140 rakennusta.

Hanke & työmaa

Kovaa laatua ydinvoima-alalle

Ydinvoima-alan toimitukset ovat pattijokisen SKM Servicen referenssilistan kruununjalokivi. Hanhikivi 1 -työmaalle yritys on tehnyt varavesisäiliö- ja pumppaamoaseman.