Energia & ilmastonmuutos

Kuva: Heli Blåfield

Kun ilmastonmuutos hiihtoladun söi

Suomen Hiihtoliiton tuore toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen uskoo lumilajien tulevaisuuteen – kunhan osaamisesta ja olosuhteista pidetään huolta.

Ismo Hämäläinen on intoa täynnä. Mies aloitti Suomen Hiihtoliiton uutena toiminnanjohtajana syyskuun alussa – ja odotukset ovat isot.

– Uskon, että meillä on mittava potentiaali kasvaa ja kehittyä – ja tässä työssä haluan olla apuna kaikin tavoin.

Ei ole siis mikään ihme, että viimeiset kuusi vuotta Vierumäen Urheiluopiston valmennuskeskuksen johtajana toiminut Hämäläinen vannoo valmentavan johtamisen nimiin. Hänen mukaansa hyvä johtaja auttaa alaisiaan löytämään omat vahvuutensa ja kukoistamaan, ja tiimejä venymään parhaimpaansa tiukassakin paikassa. Avainteesi on elinikäinen oppiminen, jota Hämäläinen itse soveltaa lähes kaikkeen.

– Se on erittäin motivoivaa, kun voi toisaalta oppia itse ja myös auttaa muita oppimaan. Kun kovia tuloksia halutaan, niitä syntyy aina jonkinlaisen oppimisprosessin seurauksena.

Urheilumies henkeen ja vereen

Ismo Hämäläinen on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja on toiminut urheilussa johtamis-, valmennus-, tutkimus- ja erilaisissa kehitystehtävissä lähes 20 vuoden ajan. Maastohiihtovalmentajana Hämäläinen on työskennellyt sekä Suomen että Saksan maajoukkueissa.

Hämäläinen tietää näin ollen hyvin, että huippu-urheilun maailma on ennen kaikkea tulosten maailma: harjoitusten hiki ja kyyneleet mitätöityvät silmänräpäyksessä, ellei saa itsestään parasta esiin kilpailutilanteessa.

– Meillä työn tulosten mittaaminen on aika raadollista puuhaa. Hiihtoliitossa voidaan kuitenkin panostaa siihen, että urheilijoita tuetaan ja innostetaan eteenpäin kaikissa tilanteissa, toteaa Hämäläinen ja linjaa yhdeksi tavoitteekseen olla mukana rakentamassa toimivaa tukiorganisaatiota huippu-urheilijoille.

Varmista jatkuvuus!

Hämäläinen näkee seuratoiminnan elinvoimaisuuden olevan tarkasti keskiössä, kun pohditaan lumilajien tulevaisuutta. Hänen mukaansa ydinasioita on kaksi: olosuhteet ja osaaminen. Näistä enemmän vaakalaudalla on ensin mainittu.

– Meillä pitää olla sellaiset olosuhteet, että lumilajit ovat elinvoimaisia ja vetovoimaisia myös tästä eteenpäin, hän pohtii.

Paljolti on kysymys esimerkiksi siitä, miten koulut suhtautuvat hiihtoon – paljonko käydään luokan kanssa ladulla, jos talvi on enemmän vetinen kuin luminen? Lapsille hiihtovälineitä kustantavat vanhemmatkin yltyvät kuoromurinaan, jos tuliterien suksien käyttöaste jää olemattomaksi.

– Kun olosuhteet ovat tällaiset, pitää kysyä voisiko yhteistyötä tekemällä helpottaa tilannetta. Meillä voisi esimerkiksi olla ’suksikirjastoja’, josta tarvittavat välineet saisi huokeasti lainaan.

"Meillä pitää olla sellaiset olosuhteet, että lumilajit ovat elinvoimaisia ja vetovoimaisia myös tästä eteenpäin."

Suomen Hiihtoliiton tuore toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen näkee ilmastonmuutoksen vakavana haasteena, jonka selättämiseksi jokaiselta tarvitaan tekoja.

 Lunta suksen alle, kiitos!

Hiihtoliiton tuoreessa strategiassa tulevaisuuden talvet on nostettu yhdeksi kriittiseksi tekijäksi hiihtolajien jatkuvuuden turvaamiseksi.

– Etenkin Etelä-Suomessa vähälumiset talvet ovat jo nyt selvä ongelma hiihtämisen kannalta. Jos vähän karrikoidaan, voi sanoa että meillä on väki etelässä mutta lumi pohjoisessa, Hämäläinen pohtii.

– Meillä on Suomessa myös välinevalmistajia, joiden liiketoimintaan lumen väheneminen vaikuttaa tietysti myös. 

Ilmastonmuutos on Hämäläisen mukaan vakava haaste, jonka selättämiseksi jokaiselta tarvitaan tekoja.

– Pienetkin asiat voivat olla merkityksellisiä, hän muistuttaa.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja sitä kautta hiihtoharrastuksen säilymisestä luonnollisissa talviolosuhteissa yhdistää Hiihtoliittoa ja Fennovoimaa.

– Meillä on yhteinen tahtotila: Haluamme suojella Suomen talvea. Yhteistyömme kiteytyy siihen, että ilman lunta ei voi hiihtää.

Lupa yllättää

Eteenpäin uusi toiminnanjohtaja katsoo silti avoimin silmin ja optimistisin mielin. Niin maastohiihto, yhdistetty kuin mäkihyppykin ovat hänen mukaansa hyvässä iskussa.

– Sellainen positiivinen vire on päällä – ja se taas mahdollistaa sen, että hienoja yllätyksiäkin voi tulla.   

Miesten ja naisten maastohiihdon kiintotähdet herättävät suuren yleisön kiinnostuksen uroteoillaan ja uusi, nouseva sukupolvi on tekemässä läpimurtoaan. Tässä savotassa auttaa se, että valmennuslatinki on maastohiihdon puolella nyt vahvempi kuin koskaan.

– Meillä on maastohiihdossa viisi valmentajaa eli valmennusresurssi on kaikkien aikojen suurin, myhäilee Hämäläinen.

Suomessa pidettäviin Rukan ja Lahden maailmancupeihin Hämäläinen suuntaa luottavaisena: tekemisen taso on korkealla ja porukassa hyvä henki.

Energia & ilmastonmuutos

Energia & ilmastonmuutos

Mikä ihmeen pienreaktori?

Ydinvoimalat mielletään yleensä valtaviksi laitoksiksi. Harva tietää, että pieniä ydinreaktoreita on rakennettu paljon enemmän kuin isoja voimalaitoksia.

Energia & ilmastonmuutos

Suomi tarvitsee lisää puhdasta sähköntuotantoa

Pelkästään sähköautojen yleistyminen lisää tulevaisuudessa Suomen sähköntarvetta vähintään Hanhikivi 1 -voimalaitoksen vuosituotannon verran. Puhtaan energiantuotannon kysyntää vauhdittaa myös tuontisähkön käytön vähentyminen.

Energia & ilmastonmuutos

Puhdasta vetyä ydinvoimalla

Vety on paitsi maailman yleisin alkuaine myös potentiaalinen päästöttömän energian varastoija.

Energia & ilmastonmuutos

Ydinvoima keskellä energiamarkkinoiden murrosta

Sitkeästi elävän myytin mukaan ydinvoima soveltuu vain sähkön tasaiseen tuotantoon. Ydinvoimalla voi kuitenkin tehdä myös kuormanseurantaa eli reagoida joustavasti kysynnän vaihteluihin.