Pyhäjoki & lähiseutu

- Toimivilla palveluilla on ratkaiseva merkitys kuntalaisten viihtymiselle, toteaa Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen. Kuva: Henri Luoma

Miltä näyttää Pyhäjoen tulevaisuus?

Ydinvoimalan rakentaminen tuo Pyhäjoelle runsaasti uusia mahdollisuuksia. Kunnanjohtaja Matti Soronen kertoo kunnan valmistautuvan jo innokkaana kansainvälistymiseen.

Mitä Pyhäjoelle kuuluu juuri nyt?

– Olemme innoissamme uusien asioiden kehittämisestä. Esimerkiksi tulevaisuuden oppimisympäristön suunnittelu on käynnistynyt. Nyt pohditaan miten kansainvälisyys integroidaan sen toimintaan. Jo lähitulevaisuudessa Pyhäjoen asukkaat edustavat useita kansallisuuksia.

Miten kunta huomioi ulkomaisten yritysten ja työntekijöiden määrän määrän kasvun alueella?

– Kaikkien kuntalaisten viihtymisen perusta on toimivissa peruspalveluissa. Myös varhaiskasvatuksella, perusopetuksella, yrittäjyyslukiolla sekä liikunta- ja kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluilla on suuri merkitys. Meillä on kunnassa erittäin aktiivista yhdistystoimintaa, jonka pariin toivon useiden uusien asukkaiden löytävän tiensä.

Miten paljon Hanhikivi 1 -työmaa on tähän mennessä vaikuttanut Pyhäjoen työpaikkojen määrään?

– Jo tässä vaiheessa välillisinä vaikutuksina on syntynyt 150 uutta työpaikkaa. Tällä hetkellä meidän työttömyysprosenttimme on seitsemän. Yleisesti jo viittä prosenttia pidetään täystyöllisyytenä.

– Ennen ydinvoimalan sijoittamista Hanhikiven niemelle työpaikkaomavaraisuutemme oli alimmillaan 62 prosenttia. Nyt meillä on kunnassa 75 työpaikkaa jokaista sataa työikäistä kuntalaista kohden. Lähivuosien tavoite on, että työpaikkaomavaraisuutemme on 100 prosenttia.

Miltä näyttää Pyhäjoki vuonna 2030?

– Tuolloin Pyhäjoki tarjoaa asukkailleen paremmat elämisen, asumisen ja yrittämisen mahdollisuudet kuin kunnan kokoluokka antaa ymmärtää. Asukasmäärä on kasvanut tuhannella hengellä ja Pyhäjoelle on syntynyt sata uutta yritystä. Useat uudet työntekijät ovat löytäneet kodin Pyhäjoelta, jonka koulut tarjoavat kattavan opintien luonnonläheisessä ympäristössä.

Miten Pyhäjoki muuttuu kesällä? Miten itse lataat akkusi?

– Meillä on 75 kilometriä rantaviivaa ja kesällä Pyhäjoella korostuvat erilaiset vesistöjen ja meren harrastukset. Pyhäjoella kalastetaan, uidaan, veneillään ja mökkeillään. Kunnan väkiluku myös kasvaa, sillä Pyhäjoella on noin 700 lomamökkiä. Sekä kuntalaisia että lomanviettäjiä ajatellen meillä on myös useita kivoja tapahtumia.

– Asun itsekin jokirantapaikassa, joka mahdollistaa monipuolisen harrastamiseen. Lomailuun kuuluu myös asuntoautomatkailu ja kesämökki Taivalkoskella, jossa on hyvä ottaa hetki etäisyyttä työasioihin.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen messut ovat lukiolaisten voimannäyte

Pyhäjoen lukion toinen vuosikurssi järjesti jälleen messut osana opintojaan. Lukiolaisille tapahtuman järjestäminen opetti yrittäjäasennetta, jota ei voi opetella kirjoista.

Pyhäjoki & lähiseutu

Syvissä vesissä ympäri vuoden

Vapaaehtoinen pelastusryhmä etsii hukkuneita kotimaan vesistä. Fennovoima tukee lumijokisen etsintäveneyhdistyksen toimintaa.