Fennolaiset

Kuva ja video: Toni Pallari

Minun paikkani: Paavola

Kunnat ja kaupungit valmistautuvat fennovoimalaisten muuttoon. Videosarjamme kuvaa, millaista Fennovoiman työntekijöiden arki on Hanhikivi 1 -työmaalla, Pyhäjoella ja lähiseudulla.

Katuvalojen ulottumattomissa taajama-alueen ulkopuolella on Kati Mehtomaan koti. Niin sielun kuin sydämenkin, sillä Fennovoiman tiedottajana työskentelevä Mehtomaa asuu viiden kilometrin päässä synnyinkodistaan.

– Olen asunut Oulussa, Ylivieskassa ja Raahessa, mutta veri veti minut takaisin synnyinseudulleni. Rauhallisen kylänraitin ei saa antaa hämätä. Pieneksi kyläksi Paavolassa on paljon toimintaa ja tapahtumia, hän kuvailee.

Paavolan maalaiskylä sijaitsee Siikajoen varrella vilkkaassa solmukohdassa. Siikajoen kunnan halki kulkevat Pohjanmaan päärata sekä valtatie 8 ja kantatie 86. Pyhäjoelle on matkaa 65 kilometriä. Raahe sijaitsee 40 kilometrin ja Oulu 55 kilometrin päässä.

– Paavolan maantieteellinen sijainti on minulle loistava, sillä sieltä matkustaa alle tunnissa Pyhäjoelle sekä hetkessä alueen suurimpiin kaupunkeihin Ouluun, Ylivieskaan ja Raaheen.

Hyvät kulkuyhteydet eivät ole kuitenkaan tärkein syy Paavolassa asumiseen.

– Metsä on minulle se paikka, jossa sieluni lepää. Myös joki ja sen läheisyys on ollut minulle tärkeää lapsesta saakka.

Vilkkaimmat muuttovuodet edessä

Fennovoiman noin 370 työntekijästä reilut 40 työskentelee nyt vakituisesti Pyhäjoella. Hanhikivi 1 -hankkeen edetessä yhtiön kaikki työtehtävät siirtyvät pääkaupunkiseudulta Hanhikiven niemen laitosalueelle. Nyt Hanhikivi 1 -työmaalla on yhteensä 100 työpistettä fennovoimalaisille.

Työntekijöiden vilkkaimmat muuttovuodet ovat vielä edessäpäin. Fennovoimalaiset valitsevat vapaasti kotikuntansa, mutta yhtiö tarjoaa tietoa eri paikkakunnista ja auttaa muuttoon liittyvissä käytännön järjestelyissä.

Kymmenet kunnat ja kaupungit tekevät jo tiivistä yhteistyötä Fennovoiman kanssa, jotta jokainen muuttaja löytää itselle sopivan asuinpaikan.

Fennovoiman tiedottaja Kati Mehtomaa käy Ruokolahden lavalla ainakin kerran kesässä. Kantatie 86:n varrella sijaitsevalle tanssilavalle saapuu kesäkuukausien aikana yli 12 000 tanssijaa.

 

Fennolaiset

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu

Fennosen lehden numeron 2/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.

Fennolaiset

Fennovoima lahjoittaa hyvää joulumieltä

Fennovoima osallistuu vuosittain erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Lahjoitamme joulukorttirahamme nyt neljättä kertaa Hyvä Joulumieli -keräykseen.