Fennolaiset

Video ja kuvat: Toni Pallari

Minun paikkani: Pyhäjoki

​​​​​​​Kunnat ja kaupungit valmistautuvat fennovoimalaisten muuttoon. Videosarjamme kuvaa, millaista Fennovoiman työntekijöiden arki on Hanhikivi 1 -työmaalla, Pyhäjoella ja lähiseudulla.

Meri, joki ja metsämaisema verhoavat pyhäjokisen Matti Ohvon arkea. Fennovoiman työmaavalvojana hänen työpäivänsä kuluvat pääsääntöisesti Hanhikivi 1 -työmaalla, Hanhikiven niemen maastoissa. Vapaa-aikanaan Ohvo metsästää ja kalastaa.

– Tykkään olla luonnossa. Lempiharrastuksiani ovat pysäyttävällä hirvikoiralla metsästäminen, koirien koulutus ja kalastus. Metsä on myös eräänlainen terapiapaikka. Voi kai sanoa, että minulla on aina kiire metsään.

Syntyjään raahelainen, mutta miltei koko ikänsä Pyhäjoella asunut Ohvo arvostaa kotipaikkakuntaansa.

– Pyhäjoki on mukava paikka elää. Täällä on ystävälliset ihmiset ja luonto lähellä, hän tiivistää parhaat puolet.

Työntekijämäärä kasvaa Pyhäjoella

Fennovoiman noin 400 työntekijästä lähes 70 työskentelee nyt Pyhäjoella. Hanhikivi 1 -hankkeen edetessä yhä useamman fennovoimalaisen työtehtävät siirtyvät Pyhäjoelle.

Pyhäjoki on mukava paikka elää. 

Kaikki fennovoimalaiset valitsevat vapaasti kotikuntansa, mutta yhtiö tarjoaa tietoa eri paikkakunnista ja auttaa muuttoon liittyvissä käytännön järjestelyissä. Kymmenet kunnat ja kaupungit tekevät jo tiivistä yhteistyötä yhtiön kanssa, jotta jokainen muuttaja löytää itselle sopivan asuinpaikan.

Pyhäjokinen Matti Ohvo ja hänen jämtlanninpystykorvansa Piekon Roomeo ovat tehokas kaksikko. Roomeo on 6-vuotias Suomen käyttövalio (FIN KVA), jonka avulla on ammuttu kymmeniä hirviä. Koiran hirvenseurantamatkan ennätys on 99 kilometriä. – Viimeisen kolmen vuoden aikana Roomeolla on ollut lähes 100 prosenttinen hirvenlöytövarmuus. Nuoleepa koira tervehdykseksi vieraankin ihmisen korvat, ylpeä omistaja kertoo.

 

Fennolaiset

Fennolaiset

Hankinta ennakoi Hanhikivi 1 -hankkeen tarpeita

Hankintaosasto auttaa varmistamaan, että Fennovoimalla on kaikki tarvittava. Lähivuosina hankinnan merkitys kasvaa, kun työn painopiste siirtyy Pyhäjoelle.

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu 1/2020

Fennosen numeron 1/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.