Pyhäjoki & lähiseutu

Oulaisten elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari kertoo, että Oulaisissa on toimivat peruspalvelut sekä hyvin asuntoja saatavilla. Kuva: Mikko Törmänen

Miten Oulainen vastaa työvoiman kysyntään?

Pyhäjoen naapurikunnassa Oulaisissa toimiva Lehto Groupin talotehdas toimittaa Hanhikivi 1 -työmaalle majoitustiloja. Lehto Groupin talotehtaan kasvu heijastuu koko paikkakunnalle. Oulaisten elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari kertoo, miten kaupunki vastaa kysyntään.

1. Paljonko Oulaisissa on nyt avoimia työpaikkoja ja miten suuri on talotehtaan osuus? 

Lokakuun puolivälissä Oulaisissa oli auki 60 työpaikkaa julkisen puolen työpaikat mukaan lukien. Lehto Groupin osuus näistä on noin puolet. Oulaisissa on myös jalkine- ja metalliteollisuutta, ja myös näihin on työpaikkoja auki.

 

2. Miten Hanhikivi 1 -työmaa heijastuu Oulaisten yrityksiin ja työpaikkoihin?

Se heijastuu voimakkaasti. Yritystemme sieltä saamien urakoiden arvo on jo kymmeniä miljoonia euroja. Esimerkiksi rakennusliike Sorvoja Oy on tehnyt alueelle koulutus- ja porttirakennukset. Lisäksi paikalliset maansiirto-, lvi- ja sähköurakoitsijat ovat saaneet sieltä urakoita. Kaupunki on kannustanut täkäläisiä yrityksiä tarjoamaan yhdessä isompia kokonaisuuksia Hanhikivi 1 -työmaalle.

 

3. Millainen on työmarkkinatilanne Oulaisissa ja seudulla yleisesti? 

Oulaisten työllisyys on parantunut vuodesta 2014 lähtien noin kuusi prosenttiyksikköä. Vuosi sitten elokuussa työttömiä oli 11,7 prosenttia, tämän vuoden elokuun lopussa 9,9. Uskomme, että tämä kehitys jatkuu. Nyt tarvitsemme motivoituneita työntekijöitä, vaikkapa alanvaihtajia, jotka ovat halukkaita kouluttautumaan. Yritykset hakevat työvoimaa laajemmalta alueelta kuin Oulaisista, ja koko Oulun eteläinen alue hyötyy tästä. 

 

4. Miten työvoiman riittävyydestä pidetään huolta?

Yhteistyössä oppilaitosten, yritysten ja TE-toimiston kanssa järjestämme yrityksen mukaan räätälöityä rekrytointikoulutusta, jonka jälkeen yritys takaa työpaikan jokaiselle koulutuksen hyväksytysti suorittaneelle. Tällä tavalla Oulaisissa on koulutettu 150 henkilöä, ja kokemukset ovat hyvät. Ammatilliset opettajat käyvät yrityksissä harjoittelujaksoilla saadakseen käsityksen yritysten tarpeista.

 

5. Millaisia työpaikkoja Oulaisissa on ja mitä muuttajille on tarjolla? 

Oulaisissa käydään töissä noin 100 kilometrin säteellä. Yritysten lisäksi oppilaitokset sekä Oulaskankaan sairaala työllistävät ammattilaisia. Kaupunki maksaa tukea ensiasunnon hankkimisesta, paikkakunnalle muuttavista alle 12-vuotiaista lapsista sekä Oulaisiin syntyvistä lapsista, ja päivähoitopaikka järjestetään.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Ylikuluttajasta eettiseksi kestotuoteyrittäjäksi

Pyhäjokinen Niina Nuorala perusti kestotuotteita valmistavan NIEKO-yrityksen. Yrittäjän suunnittelema kierrätyspeli on käytössä muun muassa Pyhäjoen kunnan päiväkodeissa.

Pyhäjoki & lähiseutu

Vihreä printtitalo täyttää 10 vuotta

Fennovoiman sidosryhmälehti Fennonen painetaan kokkolaisessa Botnia Printissä, jossa kestävä kehitys on sekä perustava arvo että myyntivaltti.

Pyhäjoki & lähiseutu

5 faktaa Fennovoiman sponsoroinnista

Fennovoima on tukenut paikallistoimintaa Pyhäjoella ja lähiseudulla jo reilun vuosikymmenen. Yhteistyöllä edistetään etenkin harrastusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan toimintaa.