Pyhäjoki & lähiseutu
Neea Heinula työskentelee äitinsä Netta Grekulan omistamassa Katri ja Aleksi -kahvila-ravintolassa. Ravintola on saanut nimensä Netan isovanhempien mukaan.

Neea Heinula työskentelee äitinsä Netta Grekulan omistamassa Katri ja Aleksi -kahvila-ravintolassa. Ravintola on saanut nimensä Netan isovanhempien mukaan. Kuvat: Kai Tirkkonen

Monialayrittäjä hoitaa työnsä sovitusti ja ajoissa

Pyhäjokisen Toni Grekulan mielestä yrittäjän paras suositus on hoitaa työnsä sovitusti.

Grekulan perheessä on totuttu yrittämään. Monialayrittäjä Toni Grekula johtaa Liikenne Grekulan kuljetusyritystä ja tekee koneurakointia. Netta-vaimo pyörittää kahvila-ravintola Katria ja Aleksia. Yhdistelmää täydentää asuntojen ja konekaluston vuokraustoiminta. Vielä jonkin aikaa sitten listalla olivat myös kivityöt, mutta nyt liuskekivituotannosta on luovuttu.

– Toiminta on vähän rönsyillyt, Toni Grekula myöntää.

Yrittäjyyttä on suvussa kummankin puolelta. Netta Grekula muistelee jo isoäitinsä pitäneen kylällä kahvilaa, ja pappakin oli räätäli. Katriina-mummolta ja Aleksanteri-papalta hän nappasi lounaskahvilansa nimenkin.

Toni Grekulan mielestä yrittäjän paras meriitti on olla lupaustensa mittainen.

Perhe mukana

Netan lapset aiemmasta avioliitosta ovat läheisesti mukana yrittäjäpariskunnan elämässä. Neea-tytär osallistuu eniten yrittäjyyden arkeen: hän siirtyy sujuvasti kahvilasta taksin rattiin tai linja-auton kuljettajaksi. Aiemmin taksia liikennöinyt vaimokin hyppää tarvittaessa autonkuljettajaksi. Perheestä löytyy myös useampia linja-autokortteja.

– Jonkinlaista hulluutta kai tarvitaan, miettivät Grekulat yrittäjyyttään.

Liikenne Grekulan alku voidaan ajoittaa reilun kymmenen vuoden taakse, jolloin yritykseen hankittiin ensimmäinen pikkubussi. Taksiliikenne käynnistettiin samoihin aikoihin.

Yrityksen alkutaivalta oli vauhdittamassa Fennovoima, joka tarvitsi henkilökuljetuksia Hanhikiven niemen vierailuryhmille. Grekulat kuvailevat nauraen ensimmäisen salonkikelpoisen bussin yöllistä ostoa Etelä-Suomesta, vain pari päivää ennen ensimmäistä keikkaansa.

Sittemmin kalustoa on lisätty ja uusittu, toimintaa laajennettu ja Toni Grekula on siirtynyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Nyt kalustoon kuuluu toistakymmentä ajoneuvoa busseista kuorma-autoihin. Grekulalta hoituvat taksitilausten ja tilausliikenteen lisäksi koululaiskuljetukset. Taksitilausten Kela-kyydit merkitsevät alituista varallaoloa, useimmiten yrittäjälle itselleen.

Alle kymmenen henkilöä työllistävän yrityksen pyörittämisen Toni Grekula myöntää vievän aikaa. Yrityksen kehittämisen ja markkinoinnin lisäksi yrittäjän on oltava mukana kaikessa päivittäisessä toiminnassa.

– 24/7, hän kuvailee tavallista viikkoaan.

Lupausten mittainen

Toni Grekulan mielestä yrittäjän paras meriitti on olla lupaustensa mittainen: Hoitaa se, mikä on sovittu, kuten kuljettaa tuhansia vierailijoita Hanhikivi 1 -yleisöpäivässä tai varmistaa fennovoimalaisten ehtiminen lentokentälle.

Myös epävarmuutta on siedettävä. Kurinalaisuuskin kuuluu Grekulan yrittäjäsanastoon. Lisäksi harrastuksille on raivattava tilaa, kuten maastopyöräilylenkille tai lyhyelle matkalle vaimon kanssa.

Netta Grekula nimeää mainioksi työstä irrottautumisen metodiksi "pappailun". Mikä olisi sen parempaa kuin touhuta kahden alle kaksivuotiaan lapsen kanssa?

– Leikkimökille pitäisi etsiä paikka pihasta. Pappailu on ihmisen parasta aikaa!

Liikenne Grekulan kalustossa on ajoneuvoja miltei joka lähtöön aina henkilöliikennekäytöstä tavaraliikenteeseen ja koneurakointiin. Pienyrittäjänä Toni Grekula on jatkuvasti mukana yrityksensä päivittäisessä toiminnassa, eli itsekin usein auton ratissa tai lähtövalmiina milloin vain.

 

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.