Fennolaiset

Fennovoimalle diplomityötään tekevä Pasi Ilola saa seurata yhtä Euroopan suurimmista rakennushankkeista näköalapaikalta. Kuvat: Ville Pohjonen

Näköalapaikka vailla vertaa

Pyhäjoelta kotoisin oleva Pasi Ilola on seurannut ydinvoimalahanketta jo lukioiästä lähtien. Nyt hän tekee diplomityötään Fennovoimalle – ja nauttii jokaisesta hetkestä.

Täysi-ikäisyyden kynnykselle ehtineillä nuorilla on usein kiire muuttaa kotoa pois. Pyhäjokisen Pasi Ilolan mielessä oli lukioiässä paitsi muutto, myös paluu takaisin juurille.

Vuosien 2008 ja 2009 tienoilla moni Fennovoiman ydinvoimalaitokseen liittyvä asia – kuten sijoituspaikka – oli vielä auki, mutta Ilola näki jo tuolloin mielessään hankkeen mahdollisuudet.

- Mietin, että voiko tällainen uskomaton mahdollisuus olla totta. Että Pyhäjoelle voitaisiin oikeasti saada 500 ihmistä työllistävä teollisuuslaitos, rakennusvaiheen aikaisista työllisyysvaikutuksista puhumattakaan.

- Ajattelin, että haluaisin joskus työllistyä kotipaikkakunnalle, Ilola muistaa.

Nyt ajatuksesta on tullut todellisuutta. Tuotantotalouteen suuntautunut prosessitekniikan opiskelija tekee parhaillaan diplomityötään Fennovoimalle. 26-vuotiaalla Ilolalla on Hanhikivi 1 -hankkeeseen ainutlaatuinen näköalapaikka.

Pasi Ilola viihtyy Fennovoiman työmaatoimistolla. Ikkunoista näkyvän työmaan maisema muuttuu jatkuvasti.

Oman työhuoneen ikkunasta avautuu näkymä Hanhikiven niemen työmaalle. Muutaman Tero Pitkämäen kivenheiton päässä Fennovoiman työmaatoimistosta kaivetaan jo tulevan reaktorirakennuksen monttua.

- On tapahtunut paljon sen jälkeen, kun aloitin Fennovoimalla 4. tammikuuta 2016, Ilola naurahtaa silmäillessään 95 hehtaarin alueelle levittyvää työmaata.

Harvalla opiskelijalla on mahdollisuus tehdä opinnäytettään projektissa, joka on yksi Euroopan suurimmista rakennushankkeista. Ilolan diplomityön otsikko on Työturvallisuuskulttuuri kansainvälisellä ydinvoimalatyömaalla.

Aktiivisuus palkittiin

Fennovoiman puolelta Ilolan työnohjaajana toimii työturvallisuuspäällikkö Olli-Pekka Pirilä, joka on Ilolan tavoin opiskellut Oulun yliopistossa. Ilola etsi Fennovoiman verkkosivuilta tarvittavat yhteystiedot, oli itse aktiivinen diplomityöpaikkaa hakiessaan ja on samalla tiellä edelleen.

- Pian ensimmäisen yhteydenoton jälkeen selvisi, että ehdottamani diplomityö olisi mahdollista tehdä.

Pestinsä aikana Ilola on muun muassa tehnyt Hanhikiven niemen työmaalla työskenteleville henkilöille kyselyn, jonka tarjoama tieto on nyt Fennovoiman hyödynnettävissä.

- Omat opintoni eivät varsinaisesti liity ydinvoima-alaan, mutta alusta asti olen tiedostanut, että projekti tulee työllistämään muidenkin alojen osaajia.

Puolen vuoden aikana kertyneet kokemukset Fennovoimasta ovat olleet pelkästään myönteisiä.

- Työnteolle on hienot puitteet. Olen saanut tietokoneen, työhuoneen, kaikki tarvitsemani ohjelmat...  Minulla on määräaikainen työsopimus ja kuukausipalkkaa myöten kaikki työssäkäyvän ihmisen edut, Ilola painottaa.

Hanhikiven niemi on tullut Pasi Ilolalle (etualalla) tutuksi työmaakierroksilla. Kuvan kaivinkone on mukana tulevan reaktorirakennuksen maankaivuutöissä, joita tehdään parhaillaan.

Innostava työyhteisö

Tällä hetkellä Fennovoimalla on Pyhäjoella reilut 20 työntekijää. Ilola löysi nopeasti yhteisen sävelen uusien työkaverien kanssa.

- Toimistolla on motivoiva ja innostava ilmapiiri. Kahvitauot saattavat joskus venähtää, kun ajankohtaisia asioita käydään läpi.

Ilolan paikallistuntemukselle on ollut käyttöä esimerkiksi Fennovoiman viestintätiimin valokuvausprojekteissa. Hän on ollut myös puuhaamassa Fennovoiman työntekijöille jokaviikkoista liikuntavuoroa Pyhäjoen monitoimitalolle.

Pyhäjoen kasvattina Ilola seuraa tarkasti hankkeen ympärillä käytävää keskustelua. Ilolan mukaan jättiprojektin myönteiset vaikutukset näkyvät Pyhäjoella jo nyt.

- Enemmistö kuntalaisista pitää hanketta tärkeänä. Palveluiden tarjonta ja yleinen asumismukavuus kasvavat. On tämä melkoinen piristyruiske.

Ilolan Ouluun asettuneeseen perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi poikaa. Diplomityön tekemisen aikana Ilola on kulkenut keskimäärin kolmena päivänä viikosta töihin Pyhäjoelle. Työpäivistä kaksi ovat kuluneet tutkimustyössä Oulun yliopistolla.

Ilola toivoo, että Fennovoimalta löytyy hänelle töitä myös sen jälkeen, kun opinnäyte on kirjoissa, kansissa ja kovalevyillä.

- Tämä puolen vuoden jakso on ollut kaikin puolin mahtava. Ehdottomasti voin suositella Fennovoimaa työnantajana myös muille.

Lue lisää: Mahdollisuuksia opiskelijoille

Fennolaiset

Fennolaiset

Hanhikivi 1: Kohti yhteistä päämäärää

Fennovoiman kansainvälisessä tiimissä työskentelee satoja asiantuntijoita. Heitä kaikkia yhdistää sama päämäärä: ilmastoystävällisen, toimitusvarman ja vakaan sähkön tuottaminen.

Fennolaiset

Työn perässä Pyhäjoelle

Fennovoiman toiminnot ja työntekijät siirtyvät Pyhäjoelle vaiheittain Hanhikivi 1 -hankkeen edetessä. Suurin aalto ajoittuu hallintorakennuksen valmistumiseen vuonna 2021.

Fennolaiset

Myönteistä virettä

Jouni Takakarhu ja Mikko Virtanen vahvistavat Fennovoiman johtoryhmää. Nimitykset ovat osa organisaatiomuutosta.