Pyhäjoki & lähiseutu

Uusia yrittäjiä houkuttelee Ollinmäen yrityskylään Hanhikivi 1-hankkeen lisäksi myös alueen kasvumahdollisuudet. Kuvat: Toni Pallari

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.

Työmies levittää varmoin ottein tasoitetta kipsilevyjen saumoihin ja ruuvinkantojen peitoksi. Rakenteilla oleva porraskäytävä valmistuu ennen kesää, jolloin se johtaa Woller Oy:n uuden pääkonttorin toisen kerroksen neuvottelutilaan.

Yrityksen perustaja ja omistaja Robert Woller kuuntelee kasitien liikennevirran tasaista kohinaa pihamaalla. Kunnostettu valtatie on usean Ollinmäelle suuntaavan yrityksen tukijalka, eikä Hanhikivi 1 -työmaakaan ole kaukana. Alueen 55 yritystontista yli puolet on jo varattu ja asemakaava mahdollistaa myös 5 000-neliöisen päivittäistavarakaupan rakentamisen.

– Täällä on niin mukavan rauhallista – siis toistaiseksi, Woller sanoo hyväntuulisena.

Robert Woller on Ollinmäen yrityskylän uusimpia yrittäjiä. Terästeollisuuden erikoisosaajan houkutteli Pyhäjoelle Hanhikivi 1-hankkeen lisäksi sen ympärille kasvava yritystoiminta.

Hanhikivi 1 -työmaa houkutteli alueelle

Woller Oy muuttaa paraikaa Varsinais-Suomesta. Yritys edustaa Sommeria, joka valmistaa ydinvoimaloissa käytettäviä ovia ja portteja. Lisäksi Woller on laaja-alainen metallialan urakoitsija.

Hanhikivi 1 -työmaa oli Wollerille suuri vetovoimatekijä Pyhäjoelle asettautumiseen, mutta ei ainoa.

Tällä alueella on paljon teollisuutta. Teräs- ja metallituotteiden valmistajana voimme palvella sekä pieniä että suuria asiakkaita.

Myös muut Ollinmäen yritykset näkevät alueella paljon Hanhikivi 1 -hankkeen tuomia mahdollisuuksia. Pyhäjoen elinkeinojohtaja Helena Illikainen sanoo, että useat yritykset katsovat Hanhikivi 1 -työmaan suuntaan, sillä se tarjoaa töitä lukuisille urakoitsijoille. Osan yrityksistä taas työllistää valtavan työmaan ympärille kehittyvä yritystoiminta.

"Ollin business center on ennen kaikkea kohtaamispaikka alueen yrityksille." 

Illikainen lisää, että Ollinmäelle on suunnitteilla reilun tuhannen asukkaan majoituskylä. Myös Matinsaaren uusi asuinalue sijaitsee lähellä. Sen sataan omakotitaloon kuljetaan tulevaisuudessa aivan Ollimäen tuntumasta.

– Ollinmäen yritysten ja asukkaiden yhteisö tulee tarvitsemaan suuren määrän palveluita, eikä kuntakeskukseenkaan ole kuin kahden kilomerin matka.

Kunnan rooli Ollinmäellä on samanlainen kuin Viirteen, Etelänkylän, Pohjankylän ja Parhalahden yrityskylissä: kaavoituksella, kunnallistekniikalla sekä edullisella tonttihinnoittelulla yrityksiä kannustetaan investoimaan alueelle.

Pyhäjoen elinkeinojohtaja Helena Illikainen kuvailee Ollinmäen yhdistyvän saumattomasti kuntakeskukseen sekä tuleviin asuinalueisiin. Uusi kevyen liikenteen väylä tukee työmatkaliikennettä ja asiointia alueella.
Pietarsaarelaisen JAKE Rakennuksen Johan Asplund (vas.), Jonny Asplund ja Daniel Lönnqvist rakentavat alueelle yrittäjien palvelukeskuksen. Valmistuttuaan Olli business center tarjoaa monipuolisia yritystiloja. Kuva: Mikko Lehtimäki

Yrityskeskus yhdistää yritykset ja asukkaat

Ollinmäen tarjoamat mahdollisuudet ovat ohjanneet myös pietarsaarelaisen JAKE Rakennuksen kasvu-uralle. Perheyrityksellä on varaus tontista, jolle perustetaan alueen yrittäjien palvelukeskus. Kahdessa vaiheessa rakennettavan kokonaisuuden pinta-ala on yhteensä lähes 4 000 neliötä.

Valmistuttuaan se tuo alueelle lounaskahvilan, kuntosalin sekä jopa satojen neliöiden toimi- ja toimistotiloja. Toimistoja on mahdollista rakentaa yhteensä 50–60 kappaletta.

– Ollin business center on ennen kaikkea kohtaamispaikka alueen yrityksille. Siellä tavataan lounaalla ja pidetään asiakastapaamisia, JAKE Rakennuksen myyntipäällikkö Jonny Asplund kuvailee.

Tiloista on käyty Asplundin mukaan alustavia neuvotteluita tunnettujen suomalaisten ja ulkomaisten ketjujen kanssa. Esimerkiksi hitsaushuoltopiste, tekniikkakauppa ja lounasravintola ovat tehneet alustavan varauksen. Tavoitteena on, että yritykset jäisivät alueelle pitkäksi aikaa.

– Pyhäjokiset tarvitsevat palveluita tulevaisuudessakin. Kun päätös ydinvoimalan rakentamisluvasta syntyy, olemme valmiudessa aloittamaan rakennustyöt muutaman kuukauden kuluessa.

Katso Ollinmäen ja Hankihikiven niemen vapaat yritystontit Pyhäjoen tonttipörssistä.

Ollinmäen yrityskylässä on tilaa kymmenille yrityksille. Alueen 55 yritystontista yli puolet on jo varattu.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Millaisia yrityksiä Pyhäjoella tarvitaan?

Hanhikivi 1 -työmaa vilkastaa Pyhäjoen jo valmiiksi eloisaa yritystoimintaa. Pyhäjoen Yrittäjien puheenjohtajan Toni Kippolan mukaan uusille yrittäjille löytyy hyviä mahdollisuuksia sekä loistavat tukiverkostot.