Pyhäjoki & lähiseutu

Kahvila-ravintola Rahlanin omistaja Huong Rahlan-Kallio on tyytyväinen päätöksestään lähteä yrittäjäksi. Kuvat: Henri Luoma

Pakolaisesta ravintolan omistajaksi

Kahvila-ravintola Rahlanin ovat löytäneet hyvin sekä Hanhikiven niemen työntekijät että kuntalaiset.

Pyhäjoen ainoa aasialainen ravintola on otettu lämpimästi vastaan. Ravintolan omistaja, vietnamilaissyntyinen Huong Rahlan-Kallio sanoo, että ruokailijoiden määrä on suurempi kuin hän olisi osannut toivoakaan ravintolasta haaveillessaan. Työtä on paljon, mutta yrittäjä kertoo olevansa onnellinen.

– Ehkä ravintolassani on vielä joskus sata asiakasta joka päivä ja useita työntekijöitä, mutta en oikeastaan ajattele sitä juuri nyt. Tärkeintä on kehittää ravintolasta koko ajan entistä parempi ja pitää ruoan taso korkealla, hän sanoo.

Rahlan-Kallio tuli Suomeen pakolaisena vuonna 2005 ja asui ensin Ruukin vastaanottokeskuksessa. Edellisen vuoden hän oli viettänyt pakolaisleirillä Kambodzassa. 17-vuotiaalla opiskelijalla jäi Vietnamiin perhe ja koulu. Hän kertoo, että heillä kotona äiti hoiti ruoanlaiton, eikä Huong itse asiassa ollut kovin kiinnostunut keittiötöistä.

Uudessa kotimaassaan hän opiskeli suomea kaksi ensimmäistä vuotta ja yllätyksekseen löysi mieluisen opiskelulinjan kokkikoulusta. Oma ravintola on toteutunut haave.

– Kaikki on mahdollista, jos vain itse haluaa ja on rohkeutta lähteä toteuttamaan unelmiaan.

Uutiset rohkaisivat perustamiseen

Ennen Rahlanin perustamista hän työskenteli ravintolapäällikkönä Raahessa ja hotellissa Kalajoella. Uutiset tulevasta ydinvoimalasta ja ja suurista rakennushankkeista antoivat hänen mukaansa uskallusta oman ravintolan perustamiseen, vaikka kyseessä onkin mittava taloudellinen satsaus.

Ravintolan ovat löytäneet sekä Hanhikiven niemen työntekijät että kaikenikäiset kuntalaiset ikäihmisistä lapsiperheisiin.

– Aivan vieressä on toinen kahvila-ravintola ja pitseria, mutta mielestäni meillä kaikilla on omat ruokakulttuurimme. En tunne, että kilpailisimme keskenämme.

Vaikka Rahlan-Kallio puhuu hyvää suomea, oli ravintolan perustamisen edellyttämä paperityö raskas vaihe. Apua hän sai aviomieheltään, Raahen seudun yrityspalveluista ja ystäviltään. Työarjessa merkittävää tukea tulee myös tilitoimistolta.

– En ole koskaan kohdannut rasismia. Suomalaiset ovat ystävällisiä, mukavia ja auttavaisia. Jouduin lähtemään kotimaastani, mutta olen onnellinen Suomessa.

Huong Rahlan-Kallion ravintolan ovat löytäneet sekä Hanhikiven niemen työntekijät että kaikenikäiset kuntalaiset ikäihmisistä lapsiperheisiin.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen messut ovat lukiolaisten voimannäyte

Pyhäjoen lukion toinen vuosikurssi järjesti jälleen messut osana opintojaan. Lukiolaisille tapahtuman järjestäminen opetti yrittäjäasennetta, jota ei voi opetella kirjoista.

Pyhäjoki & lähiseutu

Syvissä vesissä ympäri vuoden

Vapaaehtoinen pelastusryhmä etsii hukkuneita kotimaan vesistä. Fennovoima tukee lumijokisen etsintäveneyhdistyksen toimintaa.