Pyhäjoki & lähiseutu

Katri Savukoski rakensi miehensä Ville Savukosken kanssa Pirttikoskelle talon kahdeksan vuotta sitten. Heidän lapsensa Aava ja Otto edustavat kylän nuorta voimaa. Aviomiehen vanhemmat asuvat reilun puolen hehtaarin kokoisen tontin naapurissa, joten mummola on lähellä. Kuvat: Teija Soini

Pirttikosken kylässä luotetaan tulevaisuuteen

Pirttikosken kylän asukkaat luottavat yhdessä tekemiseen ja toimiviin ihmissuhteisiin – sekä valoisaan tulevaisuuteen. Yhdessäolo luo jaetun tunteen siitä, että Pirttikoskella on hyvä elää ja lasten kasvaa.

Pyhäjoki  ja sen lukuisat koskipai­kat määrittävät pirttikoskista maise­maa. Tie kiemurtelee kohti Pirttikos­ken koulua, jossa on juuri ollut ruoka­tunti. Kirjasto koulun yläkerrassa on avoinna. Alakerran tuvassa kyläläiset ovat kokoontuneet kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Kahvi ja lämpimäiset tuoksuvat.

– Täällähän näkyy tuttuja kasvoja, toteavat hymyillen Tervetuloa Pyhä­joelle -hankkeen projektipäällikkö Katinka Käyhkö ja projektikoordi­naattori Tanja Ryymin.

Pirttikoskella elää 329 asukasta. Pienestä koostaan huolimatta kylä puhkuu elinvoimaisuutta ja toiveik­kuutta tulevasta. Hanhikivi 1 -hanke on jo nyt luonut alueelle työpaikko­ja sekä tuonut Pyhäjoelle uusia asuk­kaita ja paluumuuttajia, muutaman Pirttikoskellekin.

Maitotiloja on kylällä enää viisi, mutta viljelypinta-alat ovat kasva­neet. Pyhäjoella kunta ja palvelualat työllistävät. Osa väestä käy töissä SSAB Raahen tehtaalla.

Kaikille jotakin

Elinvoimaisuus näkyy ennen kaikkea tapahtumatarjonnassa. Kylän naiset pitävät kuukausittain yhteisiä illan­viettoja eli kökkäiltoja, joissa rupa­tellaan ja nautitaan kahvitarjoilusta. Mukaan mahtuvat kaikki iästä riippu­matta. Maaseutunaisten nuorin jäsen on 23-vuotias.

Kun kylällä järjestetään isompia tapahtumia, eri yhdistykset, kuten Pirttikosken kyläyhdistys, Pirttikos­ken Maaseutunaiset ja Pirttikosken Metsästysseura lyövät hynttyynsä yhteen.

Yksi merkittävä tapahtuma on kesäinen Iltavilli, johon kutsutaan koko kylän väki viettämään iltaa yhdessä.

Tervetuloa uudet ja vanhat, toivottavat pirttikoskiset Outi Helaakoski (vas.), Ahti Helaakoski ja Laura Salmela. He viihtyvät hyvin omassa kylässään.

Talvisin tehdään retkiä messuille ja teatterinäytöksiin. Vähän ennen joulua järjestetään Luomakunnan joulurauhan julistus, ja kevättalvella vedetään hiihtolatu kirkonkylältä jokea pitkin Pirttikoskelle. Jääkiekkokaukalossakin riittää pelejä.

Paljon tapahtuu myös Pyhäjoen keskustassa, jonne ei ole matkaa kuin kahdeksan kilometriä.

Kun kaikki tuntevat kaikki, tuki­pilarit ympärillä ovat vahvat.

– Jos yksin asuvan verhot eivät aamulla aukea, käy joku koputtamassa ovelle ja varmistaa, että kaikki on hyvin, Pirttikosken kyläyhdistyksen sihteeri Tiina Tiirola sanoo.

Uteliaalla mielellä

Pirttikoskiset ovat seuranneet mielenkiinnolla Hanhikivi 1 -hankkeen etenemistä. He kertovat toivovansa kylään uusia ihmisiä uusine ideoineen.

– Kaikki ovat tervetulleita! Toivottavasti myös osaamme näyttää sen, Tiirola sanoo.

Päiväkahvilaiset uskovat, että useimmat ikäihmiset suhtautuvat tuleviin muutoksiin myönteisellä uteliaisuudella. Esimerkiksi Tiirolan 82-vuotias äiti Tuulikki ­Mattila tulee elekielellään vallan mainiosti toimeen vieraskielisten kanssa.

Pirttikosken alakoulussa opiskelee 36 oppilasta. Lapset kulkevat opinahjoon koulukyydillä, lähempänä asuvat jalan ja pyörillä. Pihan jääkiekkokaukalossa voi pelata muun muassa sählyä. Pihapelin maalivahtina on Veera Tuuttila.
Kolmevuotias Siiri Kesti on mukana, kun isosisko Ella Kesti ratsastaa perheen Oiva-hevosella. Kestit muuttivat muutama vuosi sitten Pirttikoskelle Pyhäjoen keskustasta. – Parasta on maaseudun rauha, Raahen sairaalassa työskentelevä Veera Kesti kertoo.
Outi ja Ahti Helaakoski asuvat aivan Pyhäjoen varrella. Pariskunta osallistui syksyllä Syyään yhesä! -tapahtumaan. Kokemus oli mieluinen, vaikka yhteistä kieltä ei ollutkaan kaikkien osallistujien kanssa.
Pirttikosken Kupuliskoski grillikotineen on suosittu kalastuspaikka. Pyhäjoessa on yli parikymmentä koskipaikkaa, jotka tarjoavat myös hyviä melontamahdollisuuksia. Kari Kivimäki (vas.), Tarja Oravisjärvi ja Tiina Tiirola kävivät ihailemassa rantakalliossa sijaitsevaa hiidenkirnua.
Kyläläiset kokoontuvat joka kuukausi päiväkahveille. Koulun alakerrassa kahvittelevat Erkki Ojanaho (takana vas.), Pekka Oravisjärvi ja Laura Salmela sekä Kirsti Haapakoski (edessä vas.), Maija-Liisa Haapakoski ja Outi Helaakoski. Kökkätuvassa kokoontuu myös jokaviikkoinen käsityökerho.

 

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.