Pyhäjoki & lähiseutu

Hannu Anttilalla riittää työkohteita omakotitaloista ja navetoista Hanhikivi 1 -työmaahan.
Yksi yrityksen työkohteista on Pyhäjoen jäähalli. Kuva: Timo Heikkala

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Navetat, urheiluhallit, katuvalaistukset, koulut ja kesämökit ovat esimerkkejä työkohteista, joiden parissa Yppärissä tukikohtaansa pitävän Sähköpalvelu Anttilan asentajat ahertavat viikoittain. Heidän joukossaan on edelleen myös yrittäjä itse, eli jo 1980-luvun alussa sähkömiehen uransa aloittanut Hannu Anttila.

Navetat ovat itse asiassa erittäin vaativia kohteita. Niissä on paljon erilaisia automaatio- ja ohjausjärjestelmiä, jotka on saatava pelaamaan yhteen, hän kertoo.

Maatilojen ja etenkin navettojen sähköasennukset ovat työllistäneet yritystä viime vuosina, ja toisinaan työt vievät Anttilaa ja hänen tiimiään töihin ympäri Suomea. Haastatteluhetkellä yksi työkohde sijaitsi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Työ on myös monipuolista, sillä keikkaa riittää yksittäisestä lampunvaihdosta vaativiin automatiikka-asennuksiin.

Sähköpalvelu Anttila työllistää neljä asentajaa. Takavuosina porukkaan kuului myös Anttilan poika, joka alan niksit opittuaan suuntasi isänsä tapaan sähköalan yrittäjäksi.

Ei tässä kuitenkaan verisiä kilpailijoita olla, Anttila naurahtaa.

Digiaika ohjaa opiskelemaan uutta

Hannu Anttilan oma kiinnostus sähköalaa kohtaan syttyi opiskelujen myötä.

Menin aikanaan ammattikouluun sähköasentajalinjalle pitkälti kavereiden mukana. En ole sitä päivääkään katunut, sillä töitä on riittänyt. Tänä vuonna firma taitaa tehdä kaikkien aikojen suurimman liikevaihtonsa, yrittäjä arvioi.

Ensimmäiset yrittäjävuotensa sähköalan ammattilainen työskenteli yksin. Kohteet olivat pääasiassa omakotitaloja. Hyvä maine levisi kuitenkin nopeasti, ja huolellisen sähkömiehen puhelin alkoi soida usein.

”Hanhikivi 1 -työmaa on tuonut jo nyt lisää tulevaisuudenuskoa paitsi Pyhäjoelle myös naapurikuntiin.”

Anttilalla on edelleen vanhoja vakioasiakkaita, jotka tilaavat töitä ”ehtisitkö sinä tai pojat jossain välissä tulla katsomaan” -periaatteella.

Digilaitteiden ja tietotekniikan määrän kasvu on vaikuttanut merkittävästi sähköasentajan työnkuvaan.

Koko ajan on opiskeltava uutta, jotta pysyy kehityksen vauhdissa mukana, Anttila sanoo.

Hanhikivi 1 tuo virtaa kaikille

Hanhikivi 1 -työmaalla Sähköpalvelu Anttila on esimerkiksi asentanut katuvalaistuksia. Töitä riittää myös jatkossa: yrityksen osaamista hyödynnetään sähkötöissä, jotka liittyvät Hanhikiven niemen ympäristön perustilaselvitykseen.

Anttilan mielestä päätös rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle ja sen jälkeen Hanhikiven niemellä alkanut infrarakentaminen ovat olleet positiivinen asia koko seutukunnalle. Parhaillaan voimalaitosalueella rakennetaan Fennovoiman hallintorakennusta.

Työmaa on tuonut jo nyt työtä ja lisää tulevaisuudenuskoa paitsi Pyhäjoelle myös naapurikuntiin.

Hanhikivi 1 -hanke luo kasvua sähköalan yritykselle myös työmaan ulkopuolella. Hankkeen myötä Pyhäjoelle ja lähiseudulle muuttaa uusia asukkaita, jotka tarvitsevat koteja ja kodit sähköä.

Virtaa tuovat myös lastenlapset, joita on isovanhempien ilona jo kahdeksan. Mutta mikä mahtaa olla työkohde, joka jää paikalliseksi maamerkiksi, kun konkari aikanaan vetäytyy eläkkeelle?

Vedimme taannoin sähköt valtatie 8:n varrelle pystytettyihin peltipoliiseihin. Siitä ei tosin taida tulla vieläkään kehuja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.