Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen kunnan asuntosihteeri ja Pirttikosken kyläyhdistyksen sihteeri Tiina Tiirola pitää tärkeänä, että Pyhäjoen kylät tekevät yhteistyötä ja vaalivat yhteisöllisyyttä. Kuva: Teija Soini

Kunnan voimavarana elävät kylät

Pyhäjoen kunnassa on reilut 3 100 asukasta. Sen kirkonkylä jakautuu Etelän-ja Pohjankylään. Pyhäjokeen kuuluu lisäksi neljä kylää: Yppäri, Parhalahti, Pirttikoski ja Liminkakylä.

– Olemme pieni kunta, joten jokaisen on tehtävä yhteistyötä asioiden eteenpäin viemiseksi, Pyhäjoen kunnan asuntosihteeri Tiina Tiirola sanoo.

Pyhäjoen kylissä asuu yhteensä liki puolet koko kunnan asukkaista. Kylistä suurin on Yppäri, jossa on yli 640 asukasta. Yppäriin valmistui hiljattain uusi koulu, mikä on osaltaan kasvattanut asukaslukua. Kylältä löytyy myös huoltoasema, jonka yhteydessä pidetään kauppaa.

Parhalahdessa, yli 340 asukkaan kylässä on oma parturi-kampaamo sekä ryhmäpäiväkoti, kuten myös Yppärissä. Liminkakylällä asukkaita on lähes sata.

Kisailua hyvässä hengessä

Jokin aikaa sitten päättynyt hanke, leikkimielinen Elävät kylät -kilpailu antoi piristysruiskeen kylien toiminnan aktivoimiseksi.

– Yppäri vei voiton. Muut kylät tulivat hyvänä kakkosena, Tiirola sanoo.

Elävät kylät -kilpailu lisäsi kylien välistä yhteistyötä. Lähes jokaisella pyhäjokisella asuu sukulaisia eri kylissä, joten kanssakäymistä syntyy senkin puolesta.

Tiirolan mukaan kylät ovat Pyhäjoen voimavara, ja erityisesti niiden yhteisöllisyyttä arvostetaan. Joulun lähestyessä kaikissa kylissä järjestetään Kauneimmat joululaulut -tapahtumia. Koulujen läheisyyteen vedetään hiihtolatuja, Yppärissä ja Pirttikoskella ne ovat valaistuja. Yppärissä järjestetään myös perinteinen uuden vuoden vastaanotto.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Vihreä printtitalo täyttää 10 vuotta

Fennovoiman sidosryhmälehti Fennonen painetaan kokkolaisessa Botnia Printissä, jossa kestävä kehitys on sekä perustava arvo että myyntivaltti.

Pyhäjoki & lähiseutu

5 faktaa Fennovoiman sponsoroinnista

Fennovoima on tukenut paikallistoimintaa Pyhäjoella ja lähiseudulla jo reilun vuosikymmenen. Yhteistyöllä edistetään etenkin harrastusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan toimintaa.

Pyhäjoki & lähiseutu

Miltä näyttää Oulun seudun tulevaisuus?

Oulun seutu on 20–30 vuoden kuluttua entistä kansainvälisempi. Teknologiaosaaminen ja päästöttömän energian saatavuus houkuttelevat alueelle investointeja, ennustaa Oulun yliopiston tutkija Jaakko Simonen.

Pyhäjoki & lähiseutu

Miksi Pyhäjoella kannattaa asua?

Projektipäällikkö Katinka Käyhkö kertoo, mitä Tervetuloa Pyhäjoelle -hanke tuo paikkakunnalle.