Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen kunnan asuntosihteeri ja Pirttikosken kyläyhdistyksen sihteeri Tiina Tiirola pitää tärkeänä, että Pyhäjoen kylät tekevät yhteistyötä ja vaalivat yhteisöllisyyttä. Kuva: Teija Soini

Kunnan voimavarana elävät kylät

Pyhäjoen kunnassa on reilut 3 100 asukasta. Sen kirkonkylä jakautuu Etelän-ja Pohjankylään. Pyhäjokeen kuuluu lisäksi neljä kylää: Yppäri, Parhalahti, Pirttikoski ja Liminkakylä.

– Olemme pieni kunta, joten jokaisen on tehtävä yhteistyötä asioiden eteenpäin viemiseksi, Pyhäjoen kunnan asuntosihteeri Tiina Tiirola sanoo.

Pyhäjoen kylissä asuu yhteensä liki puolet koko kunnan asukkaista. Kylistä suurin on Yppäri, jossa on yli 640 asukasta. Yppäriin valmistui hiljattain uusi koulu, mikä on osaltaan kasvattanut asukaslukua. Kylältä löytyy myös huoltoasema, jonka yhteydessä pidetään kauppaa.

Parhalahdessa, yli 340 asukkaan kylässä on oma parturi-kampaamo sekä ryhmäpäiväkoti, kuten myös Yppärissä. Liminkakylällä asukkaita on lähes sata.

Kisailua hyvässä hengessä

Jokin aikaa sitten päättynyt hanke, leikkimielinen Elävät kylät -kilpailu antoi piristysruiskeen kylien toiminnan aktivoimiseksi.

– Yppäri vei voiton. Muut kylät tulivat hyvänä kakkosena, Tiirola sanoo.

Elävät kylät -kilpailu lisäsi kylien välistä yhteistyötä. Lähes jokaisella pyhäjokisella asuu sukulaisia eri kylissä, joten kanssakäymistä syntyy senkin puolesta.

Tiirolan mukaan kylät ovat Pyhäjoen voimavara, ja erityisesti niiden yhteisöllisyyttä arvostetaan. Joulun lähestyessä kaikissa kylissä järjestetään Kauneimmat joululaulut -tapahtumia. Koulujen läheisyyteen vedetään hiihtolatuja, Yppärissä ja Pirttikoskella ne ovat valaistuja. Yppärissä järjestetään myös perinteinen uuden vuoden vastaanotto.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.