Pyhäjoki & lähiseutu

Vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila uskoo, että uudet luontoelämykset ja patikointi- ja pyöräilyreitit yllättävät syntyperäisetkin pyhäjokilaiset. Kuva: Henri Luoma

Pyhäjoki panostaa luontoelämyksiin

Pyhäjoen luontomatkailua kehitetään paraikaa monella rintamalla.

Vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila tähyilee tulvavallin päällä kulkevalta penkkatieltä kohti lähes peilityyntä jokisuistoa. Puustoa ja pusikoita on raivattu jokinäkymän tieltä, sillä Pyhäjoelle rakennetaan uutta retkeilyreitistöä. Lähivuosina kunnostettavista patikointi- ja pyöräilyreiteistä tehdään kartta, ja muutamasta kilometristä yli 20 kilometriin yltävien reittien varrelle rakennetaan myös laavuja ja nuotiopaikkoja.

Ylikauppila odottaa, että moni syntyperäinenkin pyhäjokinen yllättyy kotipitäjän luontoelämyksistä.

– Asumme metsän ja luonnon ympärillä, mutta perämetsiin ei tule lähdettyä kulkemaan umpimähkään. Kun reitit tuodaan kartalle, hienot paikat ja reitit löytyvät helposti.

Ylikauppila listaa, että reittien varrella tulevat tutuiksi ainakin Oravisjärven alue, Kupuliskoski, Tervon satama sekä saaren vanha penkkatie.

– Satamapaikkojen ja Oravisjärven tuntumassa kulkee jo nyt paljon reittejä, mutta paikat voivat olla monelle tuntemattomia. Merkittyjä ulkoliikuntareittejä ei juuri ole lähikunnissakaan, joten näillä reiteille on olemassa oman kunnan asukkaitakin laajempi tilaus.

Palveluiden kysyntä kasvaa

Luontomatkailua kehitetään paraikaa monella rintamalla. Valmistuttuaan Hanhikivi 1 -ydinvoimala lisää kunnan vakituisten asukkaiden määrää tuntuvasti. Lisäksi rakentamisen kiivaimmassa vaiheessa työmaalla työskentelee yhtä aikaa noin 4000 työntekijää. Se luo ennennäkemättömän suuren kysynnän myös liikunta- ja luontopalveluille. Kenties penkkatietäkin pitkin kuljetaan jo pian kajakki- ja SUP-lautavuokraamoon?

Ihmiset ovat innostuneita, kun kunta on mukana toiminnan käyntiin polkaisemisessa.

Nykyinen väkimäärä ei vielä vuokraamoa kannattele, mutta asukasmäärän kasvaessa ja muiden matkailupalveluiden kehittyessä kysyntä muuttuu ratkaisevan paljon.

Kunta jatkaa verkostoitumista yhdistysten ja seurojen kanssa erilaisten toimintojen kehittämiseksi.

– Ihmiset ovat innostuneita tekemään ja kehittämään, kun kunta on mukana toiminnan käyntiin polkaisemisessa. Kunnostettu tenniskenttä on juuri avattu, ja kesällä pääsee tutustumaan lajiin kokeneen ohjaajan opastuksella, Ylikauppila kertoo.

Kun reitit tuodaan kartalle, hienot paikat ja reitit löytyvät helposti, uskoo vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.