Pyhäjoki & lähiseutu

Vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila uskoo, että uudet luontoelämykset ja patikointi- ja pyöräilyreitit yllättävät syntyperäisetkin pyhäjokilaiset. Kuva: Henri Luoma

Pyhäjoki panostaa luontoelämyksiin

Pyhäjoen luontomatkailua kehitetään paraikaa monella rintamalla.

Vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila tähyilee tulvavallin päällä kulkevalta penkkatieltä kohti lähes peilityyntä jokisuistoa. Puustoa ja pusikoita on raivattu jokinäkymän tieltä, sillä Pyhäjoelle rakennetaan uutta retkeilyreitistöä. Lähivuosina kunnostettavista patikointi- ja pyöräilyreiteistä tehdään kartta, ja muutamasta kilometristä yli 20 kilometriin yltävien reittien varrelle rakennetaan myös laavuja ja nuotiopaikkoja.

Ylikauppila odottaa, että moni syntyperäinenkin pyhäjokinen yllättyy kotipitäjän luontoelämyksistä.

– Asumme metsän ja luonnon ympärillä, mutta perämetsiin ei tule lähdettyä kulkemaan umpimähkään. Kun reitit tuodaan kartalle, hienot paikat ja reitit löytyvät helposti.

Ylikauppila listaa, että reittien varrella tulevat tutuiksi ainakin Oravisjärven alue, Kupuliskoski, Tervon satama sekä saaren vanha penkkatie.

– Satamapaikkojen ja Oravisjärven tuntumassa kulkee jo nyt paljon reittejä, mutta paikat voivat olla monelle tuntemattomia. Merkittyjä ulkoliikuntareittejä ei juuri ole lähikunnissakaan, joten näillä reiteille on olemassa oman kunnan asukkaitakin laajempi tilaus.

Palveluiden kysyntä kasvaa

Luontomatkailua kehitetään paraikaa monella rintamalla. Valmistuttuaan Hanhikivi 1 -ydinvoimala lisää kunnan vakituisten asukkaiden määrää tuntuvasti. Lisäksi rakentamisen kiivaimmassa vaiheessa työmaalla työskentelee yhtä aikaa noin 4000 työntekijää. Se luo ennennäkemättömän suuren kysynnän myös liikunta- ja luontopalveluille. Kenties penkkatietäkin pitkin kuljetaan jo pian kajakki- ja SUP-lautavuokraamoon?

Ihmiset ovat innostuneita, kun kunta on mukana toiminnan käyntiin polkaisemisessa.

Nykyinen väkimäärä ei vielä vuokraamoa kannattele, mutta asukasmäärän kasvaessa ja muiden matkailupalveluiden kehittyessä kysyntä muuttuu ratkaisevan paljon.

Kunta jatkaa verkostoitumista yhdistysten ja seurojen kanssa erilaisten toimintojen kehittämiseksi.

– Ihmiset ovat innostuneita tekemään ja kehittämään, kun kunta on mukana toiminnan käyntiin polkaisemisessa. Kunnostettu tenniskenttä on juuri avattu, ja kesällä pääsee tutustumaan lajiin kokeneen ohjaajan opastuksella, Ylikauppila kertoo.

Kun reitit tuodaan kartalle, hienot paikat ja reitit löytyvät helposti, uskoo vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

5 faktaa Fennovoiman sponsoroinnista

Fennovoima on tukenut paikallistoimintaa Pyhäjoella ja lähiseudulla jo reilun vuosikymmenen. Yhteistyöllä edistetään etenkin harrastusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan toimintaa.

Pyhäjoki & lähiseutu

Miltä näyttää Oulun seudun tulevaisuus?

Oulun seutu on 20–30 vuoden kuluttua entistä kansainvälisempi. Teknologiaosaaminen ja päästöttömän energian saatavuus houkuttelevat alueelle investointeja, ennustaa Oulun yliopiston tutkija Jaakko Simonen.

Pyhäjoki & lähiseutu

Miksi Pyhäjoella kannattaa asua?

Projektipäällikkö Katinka Käyhkö kertoo, mitä Tervetuloa Pyhäjoelle -hanke tuo paikkakunnalle.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotileipomo menestyy käsityöllään

Pehkosten perheyritys on ajanut rahtia neljässä sukupolvessa. Leipomotoimintaa yrittäjät eivät aio koskaan jättää robottien käsiin, vaan heidän tuotteissaan näkyy kädenjälki tulevaisuudessakin.