Pyhäjoen luontomatkailua kehitetään paraikaa monella rintamalla.

Vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila tähyilee tulvavallin päällä kulkevalta penkkatieltä kohti lähes peilityyntä jokisuistoa. Puustoa ja pusikoita on raivattu jokinäkymän tieltä, sillä Pyhäjoelle rakennetaan uutta retkeilyreitistöä. Lähivuosina kunnostettavista patikointi- ja pyöräilyreiteistä tehdään kartta, ja muutamasta kilometristä yli 20 kilometriin yltävien reittien varrelle rakennetaan myös laavuja ja nuotiopaikkoja.

Ylikauppila odottaa, että moni syntyperäinenkin pyhäjokinen yllättyy kotipitäjän luontoelämyksistä.

– Asumme metsän ja luonnon ympärillä, mutta perämetsiin ei tule lähdettyä kulkemaan umpimähkään. Kun reitit tuodaan kartalle, hienot paikat ja reitit löytyvät helposti.

Ylikauppila listaa, että reittien varrella tulevat tutuiksi ainakin Oravisjärven alue, Kupuliskoski, Tervon satama sekä saaren vanha penkkatie.

– Satamapaikkojen ja Oravisjärven tuntumassa kulkee jo nyt paljon reittejä, mutta paikat voivat olla monelle tuntemattomia. Merkittyjä ulkoliikuntareittejä ei juuri ole lähikunnissakaan, joten näillä reiteille on olemassa oman kunnan asukkaitakin laajempi tilaus.

Palveluiden kysyntä kasvaa

Luontomatkailua kehitetään paraikaa monella rintamalla. Valmistuttuaan Hanhikivi 1 -ydinvoimala lisää kunnan vakituisten asukkaiden määrää tuntuvasti. Lisäksi rakentamisen kiivaimmassa vaiheessa työmaalla työskentelee yhtä aikaa noin 4000 työntekijää. Se luo ennennäkemättömän suuren kysynnän myös liikunta- ja luontopalveluille. Kenties penkkatietäkin pitkin kuljetaan jo pian kajakki- ja SUP-lautavuokraamoon?

Ihmiset ovat innostuneita, kun kunta on mukana toiminnan käyntiin polkaisemisessa.

Nykyinen väkimäärä ei vielä vuokraamoa kannattele, mutta asukasmäärän kasvaessa ja muiden matkailupalveluiden kehittyessä kysyntä muuttuu ratkaisevan paljon.

Kunta jatkaa verkostoitumista yhdistysten ja seurojen kanssa erilaisten toimintojen kehittämiseksi.

– Ihmiset ovat innostuneita tekemään ja kehittämään, kun kunta on mukana toiminnan käyntiin polkaisemisessa. Kunnostettu tenniskenttä on juuri avattu, ja kesällä pääsee tutustumaan lajiin kokeneen ohjaajan opastuksella, Ylikauppila kertoo.

- Kun reitit tuodaan kartalle, hienot paikat ja reitit löytyvät helposti, uskoo vapaa-aikaohjaaja Riikka Ylikauppila.

 

Lue lisää Pyhäjoen kehityksestä ja tarinoita paikallisista yrittäjistä:

Nyt rakennetaan koko kuntaa!

Pakolaisesta ravintolan omistajaksi

Tältä näyttää Pyhäjoen tulevaisuus

Uutta tarvetta isossa mitassa

Rautiperä tarjoa uusia haasteita frisbeegolfiin