Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjokinen Milja Salmela on tehnyt intohimostaan ammatin. Kuvat: Teija Soini

Pyhäjokinen Letkiä Cloth syntyi rakkaudesta katutanssiin

Kasarihenkiset tuotteet valmistetaan ekologisin ja eettisin periaattein Pyhäjoella. Yrittäjä Milja Salmela on suunnitellut myös sidosryhmälahjoja Fennovoimalle.

Tekstiilialan yrittäjä, pyhäjokinen Milja Salmela valmistui alun perin parturi-kampaajaksi, mutta katutanssiharrastus ja sen myötä herännyt kiinnostus 1980-luvun asusteita kohtaan veti hänet mukanaan vaatetusalalle.

– Kun mieleisiäni kasarihenkisiä vaatteita ei saanut mistään, päätin aloittaa niiden valmistamisen. Sitä ennen opiskelin kuitenkin vaatetusalan artesaaniksi, perhetaustaltaan yrittäjäsukua oleva Salmela sanoo.

Ensimmäisen vuoden hän suunnitteli, kaavoitti ja ompeli asusteita kotonaan. Näin syntyi Letkiä Cloth -vaatemerkki. Liike- ja työtila löytyi Pyhäjoen keskustan kellaritiloista, Fennovoiman toimistoa vastapäätä. Kun liiketilaa vapautui lisää vuonna 2019, Salmela perusti maatasolle KELO shop -nimisen liikkeen yhdessä toisen pyhäjokisen yrittäjän Niina Nuoralan kanssa.

Kotimaisuus ja ekologisuus tärkeitä arvoja

Kaikki Letkiä Clothin vaatteet, asusteet sekä muut tuotteet, kuten erilaiset korut ja pussukat, on valmistettu ekologisin ja eettisin periaattein. Tuotteet valmistetaan pääosin yrityksen tuotantotiloissa.

Osassa tuotteita käytetään kierrätysmateriaaleja, ylijäämämateriaaleja ja leikkuujätettä. Tuotannossa pyritään siihen, että hukkamateriaalia jää mahdollisimman vähän.

Kotimaisuus, ekologisuus ja eettisyys ovat olleet alusta lähtien yrityksen keskeisimpiä arvoja.

Salmela on harrastanut katutanssia lapsuudesta asti.

– Valitsen tuotantoon niin laadukkaita ja kestäviä materiaaleja kuin ylipäätään voi, Salmela sanoo.

Hän ymmärtää hyvin, että kuluttajat kaipaavat läpinäkyvyyttä. Heitä kiinnostaa, missä ja mistä raaka-aineista ja miten tuotteet on tehty.

"On hienoa, että Fennovoimalla on samat ekologiset arvot kuin itselläni."

Salmelan omatkin arvot ovat kehittyneet yrityksen mukana. Kuluttaminen on vähentynyt ja kierrätys sekä jätteiden lajittelu ovat yrittäjälle nykyään arkipäivää. 

Alkuperäisiä kankaita tekstiilitehtailta

Salmela on harrastanut katutanssia ja katutanssilajeja polvenkorkuisesta lähtien – ensin Pyhäjoella, sitten Raahessa. Hän sanoo pitävänsä erityisesti 1980-luvun ”old school” -tyylisestä hip hopista, joka on myös hänen rakkain lajinsa.

– Silloin äänimaailma oli rouheampaa: oli isot bassot ja biitit. Niitä on kiva tanssia.

Rohkeaan musiikkiin yhdistyivät aito ja vapaa vaatetus, voimakkaat värit ja kuosit sekä uskallus olla sitä mitä on. Tätä asennetta Salmela haluaa nostaa esille tuotteissaan. Hip hop, kasarimuoti, graffitit ja muut katutaiteet toimivat inspiraation lähteenä, kun hän suunnittelee vaatteita.

Salmela iloitsee, jos hän onnistuu löytämään alkuperäisiä kankaita esimerkiksi tekstiilitehtailta. Hän ottaa pienetkin palat kiitollisuudella vastaan. Siten jotkut asusteet ovat täysin uniikkeja, sillä ne valmistuvat 1960 –1980-luvun jämäkankaista.

Yhteistyötä Fennovoiman kanssa

Yrittäjyyden parhaita puolia on Salmelan mielestä vapaus.

– Olen aamuntorkku ja illanvirkku. Vuorokausirytmini soveltuu hyvin yritykseni toimintamalliin. Saatan kotonakin värkätä esimerkiksi koruja television äärellä iltamyöhään. Onneksi puolisoni ymmärtää luovaa puoltani.

Nuori yrittäjä saa tarpeen tullen apua ja arvokkaita neuvoja yrittäjävanhemmiltaan ja äitipuoleltaan.

– Tukiverkko on yrittäjälle tärkeä, hän sanoo.

Fennovoima on hankkinut tilaustyönä Salmelan ja Nuoralan suunnittelemia ja valmistamia ekologisia liikelahjoja KELO shopista.

– On hienoa, että Fennovoimalla on samat ekologiset arvot kuin itselläni. Samoin kuin niillä lukuisilla tuotteiden käyttäjillä, joita on liikelahjojen ansiosta ympäri Suomen, Salmela toteaa.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.