Energia & ilmastonmuutos

Ruotsalainen puhuja ja tulevaisuudentutkija Stefan Hyttfors puhui Helsingissä kesäkuun alussa. Kuva: Elina Manninen

Stefan Hyttfors: ”Tulevaisuus tehdään itse”

Uusi teknologia muuttaa maailmaa ennätysvauhdilla, sanoo tunnustettu luennoitsija ja kirjailija Stefan Hyttfors. Muutosta ei pidä hänen mielestään yrittää ennustaa, vaan se pitää luoda itse.

Ruotsalainen puhuja Stefan Hyttfors kertoo luennoillaan erityisesti tulevaisuutta mullistavasta teknologiasta.

Hänen lapsuudessaan 1970-luvulla älypuhelimet ja Internet olivat science fictionia. Silloin muutos oli vielä hidasta ja elämä melko vakaata, mutta juuri nyt kehityksen tahti on ennennäkemättömän nopea.

– Emme voi edes ymmärtää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan: ihmiset ja tietokoneet sulautuneena toisiinsa, mikrosirut tarkkailemassa ihmiskehon ja -mielen terveyttä tai älypuhelimen toiminnot jatkuvana virtana piilolinsseissä. Tuskin kukaan enää ajaa autoa, vaan tekoäly hoitaa sellaiset ihmiselle liian vaikeat ja vaaralliset tehtävät, Hyttfors uskoo.

Tulevaisuuden ennustaminen olisi Hyttforsin mukaan haitallista, koska silloin unohtaisimme tärkeimmän asian: tulevaisuus tehdään itse.

– Sen sijaan, että ennustamme, meidän pitää luoda omilla teoillamme maailmaa. Niitä tekoja ovat esimerkiksi ostopäätökset, äänestäminen ja tapamme kohdella, auttaa sekä arvostaa muita ihmisiä, hän painottaa.

Meneillään oleva muutos on Hyttforsin mukaan maailmanlaajuinen, eikä omaa valtiota suojeleva nationalismi ole enää tätä päivää. Muinaisten aikojen heimo- ja kyläkulttuureista on siirrytty kaupunkivaltioiden ja valtioiden kautta globaaliin yhteisöön.

– Isot asiat, kuten ilmastonmuutos, tekoäly ja kyberturvallisuus ovat maailmanlaajuisia, eikä yksikään valtio pysty ratkaisemaan niihin liittyviä haasteita yksin.

Tulevaisuuden ennustaminen olisi Hyttforsin mukaan haitallista, koska silloin unohtaisimme tärkeimmän asian: tulevaisuus tehdään itse.

Pitäisi siis pystyä luomaan yhteisiä maailmanlaajuisia arvoja sen sijaan, että kilpailemme toistemme kanssa.

– Maailman laidat ovat kuin ihmisen oikea ja vasen käsi. Oikea käsi ei kilpaile vasemman käden kanssa ja yhteistyö on ainoa mahdollisuus, Hyttfors vertaa ja lisää vielä:

– Vaikka puhun maailmasta, muutos lähtee jokaisesta ihmisestä itsestään. On helppo osoittaa sormella muita, mutta vain omiin valintoihinsa voi vaikuttaa.

Ruotsalainen Stefan Hyttfors esiintyi Fennovoiman 10-vuotisjuhlassa kesäkuun alussa. Hän on innostava ja palkittu puhuja, jonka erityisalaa ovat muun muassa tulevaisuuden trendit sekä uusi teknologia. Työ kuljettaa häntä ympäri maailman erilaisille estradeille teltoista juhla-areenoille ja monenlaisten yleisöjen eteen.

– En ikinä suunnitellut puhujan uraa, mutta jossain vaiheessa huomasin, että tämä voisi olla ammatti. Olen utelias ja haluan oppia uutta. Nyt saan tehdä sitä tavatessani ihmisiä ja tutustuessani yrityksiin, hän kertoo.

Nuorena Hyttfors työskenteli haaveammatissaan valokuvaajana. Hän asui muutamia vuosia myös New Yorkissa, mutta päätyi lopulta Ruotsiin kuvatoimituksen esimieheksi. Elettiin kuitenkin tiukkoja aikoja ja hän joutui irtisanomaan vanhoja työkavereitaan. Ahdistus kasvoi ja lopulta hän irtisanoutui itsekin.

Hyttfors perusti kolmen ystävänsä kanssa Wenderfalck PR -yrityksen. Parissa vuodessa yrityksellä oli parikymmentä työntekijää, toimisto pilvenpiirtäjässä ja palkintoja. Mutta lopulta hän ei pitänyt työstään johtajana sekä konsulttina ja irtisanoutui.

Nyt Hyttfors on työskennellyt ammattipuhujana viisi ja puoli vuotta ja herää edelleen aamuisin innostuneena sekä inspiroituneena.

– Ensin puheeni käsittelivät yritysten mediasuhteita ja viestintää. Minulta alettiin kysyä yhä laajemmin henkilöstöasioista tai vaikka digitalisaatiosta, joten päädyin puhumaan trendeistä, teknologiasta ja tulevaisuudesta pelkän viestinnän sijaan, Hyttfors kertoo.

Muutoksen hyväksymisellä on hänen esityksissään tärkeä merkitys, minkä hän on kokenut omakohtaisesti työssään yhä uudestaan.

– Haluamme uskoa, että elämässä asiat ovat pysyviä, kuten työ, koti ja läheiset. Mutta se on illuusio, koska maailma on jatkuvassa muutoksen tilassa eikä mikään ole pysyvää. Jopa kehomme muuttuu koko ajan, Hyttfors huomauttaa.

Hän kehottaa hyppäämään putoamisen sijaan, eli ottamaan päätösvallan omasta elämästä itselle.

– Hyppääminen uuteen on pelottavaa ja innostavaa. Silloin valitsee itse ja pystyy valmistautumaan muutokseen. Ja kun hyppää monta kertaa, alkaa hiljalleen luottaa itseensä, Hyttfors lupaa.

– Elämässä on monesti kyse ajoituksesta, tuurista ja riskien ottamisesta. Olen löytänyt aina uutta työtä lopettamalla vanhan. On kannattanut uskaltaa hypätä!

Hyttfors karsastaa suunnitelmia ja tavoitteita, koska niitä kohti tarpoessaan ihminen unohtaa muun. Hänelle tärkein hetki on tässä ja nyt.

– Uskon avoimuuteen ja uteliaisuuteen, en kahlitseviin suunnitelmiin. Suunnitelmat saavat meidät toki tuntemaan itsemme tärkeiksi, mutta ne rajoittavat, hän perustelee.

– Jos vain puskemme kohti tavoitetta, emme elää tässä hetkessä. Tulee harha, että onnellisuus tulee tavoitteen täytyttyä. Mutta näin ei yleensä tapahdu, ja samalla on tullut laiminlyötyä läheisiä sekä muuta elämää vuosien ajan.

Oman tulevaisuutensa Hyttfors ottaa vastaan ilman suurempia suunnitelmia, uteliaana. Hänelle tärkeintä on aloittaa päivä innokkaana odottaen, että mitä hauskaa tänään tapahtuu.

Vapaa-ajallaan hän lähtee mielellään luontoon, vuorille vaeltamaan ja hiihtämään. Myös jatkuva siirtyminen omalta mukavuusalueelta tuo Hyttforsille onnellisuutta.

– Kun olin juossut riittävän pitkään maratoneja ja ultrapitkiä maratoneja, hankin uuden haasteen eli menin kymmenen päivän hiljaisuuden retriittiin. Se vasta olikin pelottavaa, sillä ammattipuhujalle niin pitkä aika omien ajatustensa kanssa tuntuu hurjalta, hän nauraa.

Hyttforsilla on kaksi lasta aikuisuuden kynnyksellä. Eikö hänellä ole heidänkään varalle suunnitelmia?

– Yritän olla neuvomatta liikaa, koska enhän minä voi tietää heidän elämästään. Kehotan heitä tekemään sitä, mistä he pitävät. Ihmisestä tulee hyvä siinä, mistä hän pitää.

Energia & ilmastonmuutos

Energia & ilmastonmuutos

Mikä ihmeen pienreaktori?

Ydinvoimalat mielletään yleensä valtaviksi laitoksiksi. Harva tietää, että pieniä ydinreaktoreita on rakennettu paljon enemmän kuin isoja voimalaitoksia.

Energia & ilmastonmuutos

Suomi tarvitsee lisää puhdasta sähköntuotantoa

Pelkästään sähköautojen yleistyminen lisää tulevaisuudessa Suomen sähköntarvetta vähintään Hanhikivi 1 -voimalaitoksen vuosituotannon verran. Puhtaan energiantuotannon kysyntää vauhdittaa myös tuontisähkön käytön vähentyminen.

Energia & ilmastonmuutos

Puhdasta vetyä ydinvoimalla

Vety on paitsi maailman yleisin alkuaine myös potentiaalinen päästöttömän energian varastoija.

Energia & ilmastonmuutos

Ydinvoima keskellä energiamarkkinoiden murrosta

Sitkeästi elävän myytin mukaan ydinvoima soveltuu vain sähkön tasaiseen tuotantoon. Ydinvoimalla voi kuitenkin tehdä myös kuormanseurantaa eli reagoida joustavasti kysynnän vaihteluihin.