Hanke & työmaa

Pekka Korkala johtaa Oulaisissa Lehdon talotehdasta. Tehtaan ansiosta Lehto Group on paikkakunnan suurin yksityinen työnantaja. Marraskuussa se ilmoitti rakennuttavansa Oulaisiin uuden rakennuskomponentteja ja -moduuleja valmistavan tehtaan. Kuva: Petteri Löppönen

Suurtilaus laajensi Lehdon talotehdasta

Lehto Group toimittaa Hanhikivi 1 -työmaalle majoitustilat yli tuhannelle työntekijälle. Asunnot kootaan valmiiksi Oulaisten tehtaalla ja viedään moduuleina Pyhäjoelle.

Lehto Groupin talotehtaalla voi tehdashallin päästä päähän kävellen nähdä, miten moduuliasunto valmistuu vaiheittain. Seinien ja lattioiden rungot kootaan, eristetään ja siirretään rullien päällä linjastoa eteenpäin. Seinät nostetaan paikoilleen, verhoillaan ulkoapäin laudoilla ja maalataan – tällä kertaa maalari vetää pintaan vihreää väriä.

Sisältä asuinhuoneet maalataan valkoisiksi, ja lattiat saavat laminaattipinnan ja muovimatot. Lopulta linjaston päässä on valmis kymmenen neliömetrin kokoinen asuinhuone – moduuli – joka kalustetaan vaatekaappeja, pöytiä, sänkyjä ja patjoja myöten.

Hanhikiventien varteen Pyhäjoelle tulee kaikkiaan 21 kaksikerroksista taloa ja niihin yhteensä 1008 tällaista asuinhuonetta, jotka on tarkoitettu ydinvoimalan rakentamisvaiheen työntekijöiden majoittamiseen. Lisäksi rakennuksissa on yhteisiä oleskelu-, keittiö- ja pesutiloja.
Tarjouskilpailussa haettiin majoituskylää, jonka voi myöhemmin siirtää muualle. Lehdon hankekehitysjohtaja Riku Kimpimäki sanoo, että toteutustavassa oli tilaa omille suunnitteluratkaisuille.

Talotehtaan tuotantolinjan vetäjänä toimii Henri Hiltula.

Uusi tuotantolinja, lisää työntekijöitä

Lehto Groupin talotehdas sijaitsee Oulaisissa. Tehtaan ansiosta Lehto on nykyään paikkakunnan suurin yksityinen työnantaja 240 työntekijällään. 

Pyhäjoelta tullut talotilaus oli Lehto Groupille merkittävä. Sen seurauksena Oulaisten talotehtaan lähelle avattiin toiseen halliin uusi tuotantolinja ja 50 uutta työntekijää palkattiin tehtaalle. Lisäksi noin kymmenen työntekijää toimii vastaanottopäässä Pyhäjoella.
Tilaus varmistui vuoden 2016 lopulla. Oulaisten tehtaan johtaja Pekka Korkala sanoo, että eniten väkeä palkattiin keväällä 2017, mutta edelleen tarvitaan lisääkin. Nyt työntekijöitä käy tehtaalla töissä paitsi Oulaisista, myös naapurikunnista. 

– Vielä pärjäämme, mutta vähitellen voi käydä haastavammaksi löytää työvoimaa. Oulaisten kaupunki, TE-toimisto ja oppilaitokset ovat onneksi hyvässä yhteistyössä kanssamme. 

Elementtirakentaminen on Lehto Groupin ydinosaamista, mutta Hanhikiven talotoimitus on konsernille erilainen referenssi vaatimustensa takia. 

– Tekniset ja turvallisuusvaatimukset menevät ydinvoimarakentamisen normien mukaan, mikä on meillekin opettavaista. Tarkastukset ovat erittäin tiukkoja, Korkala kertoo. 

Myös hankkeen suunnitteluvaihe oli vaativa muun muassa tarkan dokumentoinnin ja teknisten vaatimusten vuoksi.

– Meillä onneksi on resurssit ja osaamista kansainväliseen kaupankäyntiin, Kimpimäki sanoo.

Soluasunnoista muodostuvia taloja valmistuu ydinvoimalan rakentamisvaiheen työntekijöitä varten koko ajan. Asuntoja lähtee Pyhäjoelle muutama viikossa, kertoo tuotantolinjan vetäjä Henri Hiltula (vas.) vierellään työnjohtaja Juha Tuulas.

Rekan kyydissä Pyhäjoelle

Marraskuun lopussa majoituskylässä oli valmiina viisi kokonaista taloa. Lisää taloja nousee koko ajan Hanhikiventien varteen.
Alueella ovat perustukset valmiina. Lehto Groupin työntekijät asentavat moduulit paikoilleen. Rakennuksiin tehdään paikalla vielä kattoristikot, katot sekä lvis-asennukset. Lopulta Hanhikiventien varressa on erivärisistä taloista koostuva majoituskylä pysäköintialueineen ja viherkaistoineen.

Yhden hengen soluasunnot rakennetaan lähes muuttovalmiiksi tehtaan kuivissa ja valoisissa sisätiloissa ja valmiit moduulit suojataan muovilla. Kaksi asuntoa kerrallaan mahtuu rekkaan, joka vie ne 45 kilometrin päähän Pyhäjoelle.
 

– Asuntoja lähtee Pyhäjoelle muutama viikossa, kertoo tuotantolinjan vetäjä Henri Hiltula

 

 

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Fennovoiman yrityskylän tontit vuokrattavissa  

Hanhikiven niemellä sijaitsevan Fennovoiman yrityskylän tontit ovat nyt Pyhäjoen tonttipörssissä. Alue on suunniteltu yrityksille, jotka ovat mukana Hanhikivi 1 -hankkeessa tai palvelevat sen urakoitsijoita.