Pyhäjoki & lähiseutu

Kuva ja video: Toni Pallari

Syvissä vesissä ympäri vuoden

Vapaaehtoinen pelastusryhmä etsii hukkuneita kotimaan vesistä. Fennovoima tukee lumijokisen etsintäveneyhdistyksen toimintaa.

SB Fortuna on nostettu talveksi telakalle. Vaatimattoman näköinen vene on tottunut kohtaa maan suuria aallokkoja, sillä se sitoo yhteen surullisia ihmiskohtaloita. Fortuna on hukkuneiden etsintävene, jota käytetään vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsintätehtävissä.

Vaikka vedenalaiseen etsintää erikoistunut vene on nyt talviteloilla, pelastajat eivät lepää. Vesistöetsintöjä tehdään ympäri vuoden: Talvella liikutaan jääpeitteiden päällä. Kesällä työ tehdään Fortunan kannella.

Suomessa hukkuu vuosittain 150–200 henkilöä. Osaa heistä ei koskaan löydetä.

– Kadonneen ihmisen löytyminen on tärkeää. Vaikka toivoa ei enää olisikaan, on omaisten hätä edelleen olemassa. Hukkuneen löydyttyä omaisten on helpompi päästä tekemään surutyötä ja jatkamaan elämäänsä, Lumijoen etsintävene team ry:n perustaja Marko Hyväri kertoo.

Vapaaehtoisten tärkeä tehtävä

Lumijoen etsintäveneyhdistyksen toiminta nivoutuu erikoisrakenteiseen alumiiniveneeseen, jonka rakensi ja kalusti lähes 30 vuotta hukkuneita etsinyt Reijo Savukoski. Kun legendaarinen etsijä vetäytyi eläkkeelle, jatkoi SB Fortuna matkaansa Lumijoelle.

– Saamme etsintäpyyntöjä ympäri Suomea, ja vesistöetsinnät voivat kestää tunneista kuukausiin. Haluamme pyyteettömästi auttaa omaisia ja toimia viranomaisten apuna vaikeissa vesistöetsinnöissä, Hyväri taustoittaa yhdistyksen toimintaa.

Pelastusryhmään kuuluvat Marko Hyvärin lisäksi Sirpa Laitinen-Kauppi, Kari Kauppi, Markus Lehto sekä Kati ja Heidi Hyväri. Apuna kuusikolla on saksanpaimenkoira Jero, jota koulutetaan parhaillaan ruumiskoiraksi.

– Toimimme täysin vapaaehtoisesti emmekä saa palkkaa etsinnöistä. Tukijat mahdollistavat etsintöjen suorittamisen sekä kaluston ylläpitämisen ja uusien varusteiden hankkimisen.

Tukea hyvää tekeviin kohteisiin

Fennovoima tukee urheilua, kulttuuria sekä yleishyödyllisiä hankkeita Pyhäjoella ja sen lähialueilla. Lumijoen etsintävene team sai tukea toimintaansa viime vuonna. Aiemmin yhtiön sponsorointitukea sai Savukosken luotsaama Etsintäveneen tuki ry.

Yhdistykset ja seurat voivat hakea Fennovoiman sponsorointitukea helmikuun ajan. Ensimmäistä kertaa kaikki hakijat haastetaan tekemään hyviä ympäristötekoja. Lisätiedot ja hakulomake löytyvät Fennovoiman verkkosivuilta.

Lumijokinen Marko Hyväri on pitkänlinjan pelastaja. Vuoden 2016 vapaaehtoiseksi pelastajaksi valittu Hyväri vastaa SB Fortunan toiminnasta yhdessä perustamansa Lumijoen etsintävene team ry:n kanssa.

 

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Rotukarja suojelee rantaluontoa

Rautalan tilan tärkeimmät työntekijät ovat Hereford-naudat, joiden ansiosta Parhalahden edustan luonnonsuojelualueen pajukko on antanut tilaa uhanalaiselle Siperianesikolle ja pesiville vesilinnuille.

Pyhäjoki & lähiseutu

Elinvoimaa kehittämässä

Pyhäjoen uusi elinkeinojohtaja Helena Illikainen näkee kunnan elinvoiman kehittämisen tiimityönä, johon tarvitaan myös kunnan asukkaita.