Hanke & työmaa

Rakennusliike Sorvoja Oy:n urakoima Fennovoiman koulutusrakennus on noussut Hanhikiventien varteen vauhdilla. Kuvat: Ville Pohjonen ja Kimmo Siira

Täydellisesti käytetty näytön paikka

Koulutusrakennusta urakoiva Rakennusliike Sorvoja on ammattimaisuudessaan malliesimerkki Hanhikivi 1 -hankkeeseen haluaville yrityksille. Oulaistelaisen Sorvojan aliurakat ovat myös jääneet lähialueelle.

Yhteistyökyky, luotettavuus ja ratkaisuhakuinen asenne. Näiden arvojen varaan perustaa toimintansa Rakennusliike Sorvoja Oy, joka urakoi Hanhikiven niemelle Fennovoiman koulutusrakennusta.

Oulaistelaisella perheyrityksellä on takanaan jo 50 vuoden historia, mutta urakka Oulaisten naapurikunnassa Pyhäjoella tarkoittaa rakennusliikkeelle mahdollisuutta toiminnan laajentamiseen, osaamisen jalostamiseen ja tunnettuuden kasvattamiseen.

Samalla yrityksestä on tullut tienavaaja, jonka urakointikokemukset kiinnostavat niin alueen yrityksiä kuin mediaakin.

Arvoltaan reilun kahden miljoonan euron urakka jää historiaan: kyseessä on ensimmäinen Hanhikiven niemelle nouseva kiinteä rakennus.

Rakennusliike Sorvojan toimitusjohtajan Jaakko Sorvojan näkemykset ja kokemukset Hanhikivi 1 -hankkeessa toimimisesta kiinnostavat laajasti.

- Mistään aiemmasta urakasta ei ole seurannut niin paljon julkisuutta kuin tästä. Tämä on meille näytön paikka, Rakennusliike Sorvojan toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja kiteyttää.

Näytöt ovat olleet parasta A-luokkaa ja tarjonneet oppikirjaesimerkin kaikille Hanhikivi 1 -hankkeeseen mieliville toimijoille. Yritys on kerännyt kehuja ammattimaisuudellaan.

Vaikka koulutusrakennus sijoittuu varsinaisen ydinvoimalaitosalueen ulkopuolelle, ovat hankkeen erityispiirteet tulleet koulutusrakennustyömaan työntekijöille nopeasti tutuiksi.

- Huolellinen ennakkosuunnittelu on ensiarvoisen tärkeää. Kulkuluvan saaminen Fennovoiman työmaalle voi kestää kuukauden. Siksi meidän on tiedettävä jo kuukautta etukäteen, kuka tulee työmaalle tekemään mitäkin tehtävää, Jaakko Sorvoja kuvailee.

Piiruntarkkaa dokumentointia

Hanhikivi 1 -hankkeessa ero perinteiseen rakentamiseen syntyy myös auringontarkasta dokumentoinnista, joka kattaa rakentamisen kaikki vaiheet suunnittelusta töiden toteutukseen. Dokumentointi on urakoitsijalle haaste, joka mittaa ennen kaikkea asennetta.

- Vaikka kyseessä on koulutusrakennus, päätimme heti, että rakennamme kohdetta kuin kyseessä olisi ydinvoimalaitos. Emme kyseenalaista vaatimuksia, vaan teemme asiat juuri niin kuin Fennovoima meiltä edellyttää. Näin on ennenkin tehty -ajattelu ei toimi tässä projektissa, Sorvoja huomauttaa.

Toimitusjohtaja Sorvojan mukaan Fennovoima on tilaajana tiukka ja tarkka. Tarkkuutta edellytetään myös Rakennusliike Sorvojan omilta aliurakoitsijoilta.

- Emme aloita yhteistyötä yrityksen kanssa, jos epäilemme, ettei se suoriudu dokumentoinnista kunnolla. Esimerkiksi omassa yrityksessämme koulutusrakennustyömaahan liittyvää dokumentointia hoitaa täysipäiväisesti yksi henkilö.

Rakennusliike Sorvojan toimisto sijaitsee Oulaisten keskustassa, vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Hanhikiven niemestä. Yritys näki Hanhikivi 1 -hankkeen suurena mahdollisuutena heti, kun tieto Pyhäjoen valinnasta laitospaikaksi tuli julki.

 - Kiersimme Fennovoiman infotilaisuudet alusta lähtien ja saimme käsityksen ydinvoimarakentamisen vaatimustasosta. Jo aiemmin olimme tehneet päätöksen oman laatu- ja ympäristöjärjestelmämme sertifioinnista. Halusimme näyttää, että meillä on pätevyys minkä tahansa työn toteuttamiseen, Jaakko Sorvoja tiivistää.

Tyylikäs työnäyte

Hanhikivi 1 -hankkeen työllisyysvaikutukset ovat merkittäviä. Koulutusrakennus on hyvä esimerkki urakasta, joka tarjoaa alueen yrityksille työtilaisuuksia jo ennen varsinaisen voimalaitoksen rakentamista.

Rakennusliike Sorvoja Oy on valinnut omaan aliurakointiketjuunsa paikallisia toimijoita, jotka ovat vastanneet esimerkiksi LVI-suunnittelusta ja -töistä, rakennesuunnittelusta sekä maansiirtotöistä.

Itse työmaalla työskentelee tällä hetkellä kymmenkunta henkilöä, joista kaksi on yrityksen omia työntekijöitä.

- Puuelementtitoimittajaa lukuun ottamatta urakan kaikki toimijat ovat Pohjois-Pohjanmaalta. Ainakin tämän työmaan osalta voi sanoa, että työt ovat pysyneet tällä alueella, Sorvoja painottaa.

Rakennusliike Sorvoja Oy pyörittää vuositasolla noin kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa. Yrityksen kaikki työmaat löytyvät tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta: pohjoisin Oulun Haukiputaalta, eteläisin Pyhäjärveltä.

- Vuosittain työllistämme noin 60 henkilöä.

Kotipaikkakunnalla Oulaisissa – aivan Pyhäjoen rantamaisemassa – on työn alla kerrostalo, johon tulee 21 asuntoa. Kohteesta saattaa löytyä uusia koteja esimerkiksi voimalaitostyömaan työntekijöille.

Fennovoiman kaksikerroksinen, 1200-neliöinen koulutusrakennus valmistuu heinäkuussa. Työnäytettä kelpaa kehua.

- Olemme kiinnostuneita hankkeen muistakin rakennustöistä. Tämä ensimmäinen projekti on ollut kaikin puolin myönteinen ja opettava kokemus, Jaakko Sorvoja summaa ja havahtuu matkapuhelimensa pirinään.

Sorvojan luuri on kuumana jatkossakin. Rakennusosaamiselle ja Hanhikiven niemeltä saaduille kokemuksille riittää takuuvarmasti kysyntää.

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Fennovoiman yrityskylän tontit vuokrattavissa  

Hanhikiven niemellä sijaitsevan Fennovoiman yrityskylän tontit ovat nyt Pyhäjoen tonttipörssissä. Alue on suunniteltu yrityksille, jotka ovat mukana Hanhikivi 1 -hankkeessa tai palvelevat sen urakoitsijoita.