Fennolaiset

Kuvat: Junnu Lusa ja Mikko Kajala

Tiimityötä taivaalla ja toimistossa

Fennovoiman IT-päällikkö Kimmo Pohjola viihtyy sekä tietokoneen ääressä että laskuvarjo selässä.

Vuonna 2016 Fennovoimassa aloittanut Kimmo Pohjola tunnustautuu sielultaan pohjoisen pojaksi, jota opiskelu ja työelämä ovat kuljettaneet Kuusamosta Rovaniemelle, Ouluun ja Helsinkiin sekä aina Saksan Düsseldorfiin saakka. Takanaan hänellä on monta työvuotta muun muassa Nokiassa ja Tiedolla sekä viisi vuotta turvallisten verkkoympäristöjen arkkitehtina Hallinnon tietotekniikkakeskuksessa (Haltik).

 – Tietoturva oli Haltikissa merkittävässä asemassa. Sitä osaamista tarvitaan edelleen myös Fennovoimassa, Pohjola sanoo.

Pohjolalla pysyy tietokone hyppysissä muissakin IT-tehtävissä. Hän valmistui tietotekniikan insinööriksi Lapin ammattikorkeakoulusta ja on työskennellyt koko uransa alansa asioiden parissa.
Fennovoimassa hän vetää ICT-palveluista vastaavaa tietotekniikkayksikköä.

 – Yksikön henkilöstömäärä on lähes tuplaantunut parissa vuodessa. Rekrytoinnit jatkuvat. Yksikköön on vielä tarkoitus palkata järjestelmäasiantuntija ja palveluomistaja. Toinen paikoista on tarkoitus täyttää tänä syksynä ja toinen ensi keväänä, Pohjola kertoo.

Etätöitä ja toimivia laitteita

Fennovoiman tietohallinnon tietotekniikkayksikkö on tärkeä jokapäiväisen työn mahdollistaja. Sen vastuulle kuuluvat sähköiset työkalut, kuten päätelaitteet, puhelimet ja ohjelmistot sekä verkko- ja tietoliikenteen tukipalvelut. Tehtävä on haastava, sillä sähköinen toimintaympäristö kasvaa koko ajan ja viranomaisvaatimukset toimintaympäristölle ovat tiukkoja. Siksi asiantuntijat päivittävät koko ajan tietojaan uusista teknologioista, arkkitehtuurista, tietoturvasta sekä projektin- ja palveluhallinnasta.

Pohjola pitää tärkeänä, että henkilöstömäärän nopeasta kasvusta huolimatta väki on onnistunut säilyttämään yhteen hiileen puhaltamisen hengen. Omaa johtamistyyliään hän kuvailee valmentavaksi ja tiimityötä tukevaksi.

– Meidän on ratkaistava haastavia tehtäviä päivittäin, joten joukkuehenki on merkittävässä asemassa. On hyödyllisempää työskennellä ryhmässä kuin keskittyä yksittäisiin saavutuksiin.

Nyt tietotekniikkayksikkö toimii Helsingin Salmisaaressa ja Pyhäjoella, mutta jatkossa fyysisen sijainnin merkitys vähenee. Pohjola jakaa jatkossa aikansa Salmisaaren, Pyhäjoen ja Rovaniemen kesken. Napapiirin tuntumassa sijaitsevasta kotikaupungistaan käsin Pohjolan on tarkoitus tehdä etätöitä.

– Modernit IT-ratkaisut mahdollistavat etätyön niin meille kuin monille muille fennovoimalaisille. Olemme lähestyneet tätä asiaa proaktiivisesti eli harjoittelemme oman yksikön puitteissa ahkerasti etätyöskentelyä. Suuri osa tekemisestämme on jo paikasta riippumatonta, sanoo Pohjola.

Kuviohyppääminen on ryhmätyötä. Kimmo Pohjola aloitti laskuvarjohyppäämisen lopetettuaan nuoruuden harrastuksensa mäkihypyn 1990-luvulla.

Ilmaa jalkojen alla

Bittimaailman vastapainona Pohjola viihtyy laskuvarjohypyn parissa. Kipinä siihen syttyi nuoruusvuosien mäkihyppyuran päätyttyä. Vuonna 1997 Oulussa suoritetusta laskuvarjohyppykurssista alkanut taival on vienyt Pohjolaa ympäri maailmaa kuviohyppyjen Suomen edustusjoukkueen jäsenenä. Hän on myös ehtinyt toimia lajin valmentajana. Pohjolan joukkueessa hyppää myös hänen 18-vuotias poikansa.

– Tämä on taitolaji siinä missä mäkihyppy. Suurissa nopeuksissa on hallittava itsensä ja tehtävä vaadittavat suoritukset.

– Kuviohypyissä töitä tehdään ryhmänä. Jokaisella on oma roolinsa, ja kaveriin on luotettava samalla tavalla kuin itseensä. Aivan kuten työpaikallakin, Pohjola vertaa.

 

Katso täältä Fennovoiman avoimet tehtävät 

Fennolaiset

Fennolaiset

Ristikon ratkaisu

Fennosen lehden numeron 2/2020 lopussa julkaistiin ristikko. Täältä löydät ristikon ratkaisun.

Fennolaiset

Fennovoima lahjoittaa hyvää joulumieltä

Fennovoima osallistuu vuosittain erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Lahjoitamme joulukorttirahamme nyt neljättä kertaa Hyvä Joulumieli -keräykseen.