Hanke & työmaa

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Jussi Lehdon mukaan ilmastonmuutos on saanut ihmiset näkemään ydinvoiman uudessa valossa. Kuva: Hanna Linnakko

Yhä useampi suomalainen näkee ydinvoiman hyödyllisyyden

Yhä suurempi osa suomalaisista pitää ydinvoimaa järkevänä ja ympäristön kannalta hyvänä vaihtoehtona turvata kotimainen energiantuotanto. Ne ovat Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Jussi Lehdon mukaan myös pääperustelut Hanhikivi 1 -hankkeelle.

Ydinvoima on vuosikymmenten saatossa jakanut kansalaisten mielipiteitä. Ilmastonmuutoksen edetessä yhä useampi suomalainen on kuitenkin alkanut nähdä ydinvoiman järkevänä tapana hillitä ilmastonmuutosta ja korvata ympäristöä rasittavaa, fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa energiantuotantoa.

Tämä käy ilmi myös viimeaikaisista tutkimuksista. Esimerkiksi Energiateollisuus ry:n vuosittaisessa energia-asennetutkimuksessa ydinvoiman kannatus nousi uusiin ennätyslukemiin. Positiivinen muutos näkyy erityisesti 18–25-vuotiaiden vastaajien joukossa.

Tulokset on noteerannut myös Fennovoiman pääomistajan, Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Jussi Lehto. Hänen mielestään ne kertovat asennekäänteestä, jonka taustalla ovat selkeät järkiperusteet.

– Ilmastonmuutos on saanut ihmiset pysähtymään. Samalla monille on kirkastunut, että ydinvoima on tässä vaiheessa järkevin ja päästöttömin energiatuotantomuoto. Asennemuutosta vauhdittaa se, että samalle kannalle ovat alkaneet kääntyä myös ympäristöjärjestöt.

Vanhat perusteet pitävät kutinsa 

Voimaosakeyhtiö SF:n suurimpia osakkaita ovat Outokumpu, SSAB, Fortum, Suomen Voima sekä joukko kaupunkien ja maakuntien energiayhtiöitä. Yhteensä osakkaita on parikymmentä eri puolilta Suomea.

– Koko hankkeen perusajatuksena on tuottaa kotimaiselle teollisuudelle kohtuuhintaista ja päästötöntä energiaa, tasata sähkömarkkinoiden hintavaihteluja sekä turvata yleistä huoltovarmuutta. Se onnistuu parhaiten ydinvoimalla, myös Keravan Energiaa luotsaava Lehto tiivistää.

"Näin iso työmaa tuo tervetulleen piristysruiskeen koko maakunnalle."

Samalla hän muistuttaa, että Hanhikivi 1:n rakentamisperusteet eivät ole kymmenessä vuodessa muuttuneet miksikään, vaikka maailma ympärillä näyttää tyystin toiselta.

– Itse asiassa hanke on nyt entistäkin tärkeämpi ja ajankohtaisempi. Eurooppalaiset sähkömarkkinat yhdentyvät, energiantarve kasvaa ja fossiilisia polttoaineita on korvattava puhtaammilla vaihtoehdoilla. Tässä rakennetaan lisäkapasiteettia ja uutta vähäpäästöistä tulevaisuutta. Siksi myös Voimaosakeyhtiön osakkaat ovat sitoutuneet hankkeeseen vahvasti.

Paikallinen tuki on vahva

Hanhikivi 1 -voimalaitoksella on ollut alusta lähtien vahva paikallinen kannatus, ja hankkeen edetessä tuki on vain vahvistunut. Fennovoiman vuosittaisessa mielipidekyselyssä kirjattiin 2019 ennätyslukemat.

Tutkimuksen mukaan 76,5 prosenttia Pyhäjoen kunnan ja runsaat 71 prosenttia koko lähiseudun asukkaista näyttää hankkeelle vihreää valoa. Suurinta kannatuksen nousu on ollut Pyhäjoen naapurikunnassa Raahessa, jossa lukemat ovat nousseet lähelle 78 prosenttia – edellisvuoden 72,7 prosentista.

Lehdon mielestä luvut kertovat omaa kieltään siitä, kuinka tärkeäksi Hanhikivi 1 -hanke koetaan paitsi laitospaikkakunnalla Pyhäjoella myös koko maakunnassa.

– Näin iso työmaa tuo tervetulleen piristysruiskeen koko maakunnalle. Rakentaminen työllistää, mutta kerrannaisvaikutukset näkyvät myös muilla toimialoilla. Se varmasti selittää esimerkiksi Raahen kovia kannatuslukuja. Raskasteollisuudestaan tunnettu kaupunki saa hankkeesta aivan uutta virtaa.

Pyhäjoki mukana alusta alkaen   

Paikallinen myötätuuli on Lehdon mukaan ollut ehdoton edellytys hankkeen etenemiselle. Pyhäjoella ydinvoimalaitokseen on suhtauduttu alusta alkaen positiivisesti. Linja ei ole vuosien varrella muuttunut, ja myös paikallinen yhteistyö on sujunut hyvin.

– Tällaista hanketta ei voisi edes tuoda paikkakunnalle, jossa yleinen ilmapiiri olisi sitä vastaan. Se olisi kaikkea muuta kuin vastuullista yritystoimintaa, Lehto painottaa.

 

 

Hanke & työmaa

Hanke & työmaa

Fennovoiman yrityskylän tontit vuokrattavissa  

Hanhikiven niemellä sijaitsevan Fennovoiman yrityskylän tontit ovat nyt Pyhäjoen tonttipörssissä. Alue on suunniteltu yrityksille, jotka ovat mukana Hanhikivi 1 -hankkeessa tai palvelevat sen urakoitsijoita.