Pyhäjoki & lähiseutu

– Olen saanut innostuksen yrittäjyyteen äidinmaidossa, yrittäjäperheessä kasvanut Niina Nuorala sanoo. Kuva: Teija Soini

Ylikuluttajasta eettiseksi kestotuoteyrittäjäksi

Pyhäjokinen Niina Nuorala perusti kestotuotteita valmistavan NIEKO-yrityksen. Yrittäjän suunnittelema kierrätyspeli on käytössä muun muassa Pyhäjoen kunnan päiväkodeissa.

Pyhäjokinen tekstiilialan yrittäjä Niina Nuorala sai pari vuotta sitten idean. Hän päätti valjastaa luovuutensa ja rakkautensa käsillä tekemiseen ja alkoi suunnitella vaihtoehtoisia tuotteita arjen kertakäyttöisille muovitavaroille.

Lopputuloksena syntyi NIEKO-yritys, joka valmistaa ja myy ekologisia arjen kestotuotteita, jotka on valmistettu eettisesti ja mahdollisimman pitkälti myös kotimaisesti.

– Työni ei edes tunnu työltä, sillä se on niin mukavaa. En edes laske työtuntejani, Nuorala sanoo.

Jo ennen NIEKO-yritystä yrittäjäperheessä kasvaneella naisella oli muutaman vuoden ajan toinen samankaltainen yritys. Sen aika meni, minkä jälkeen hän ryhtyi ompelemaan erilaisia tuotteita alihankintatyönä yrityksille, muun muassa pyhäjokiselle Letkiä Clothille.

Nykyään Nuorala valmistaa valtaosan tuotteistaan itse ja myy tuotteitaan paitsi verkkokaupassa myös Pyhäjoen keskustassa sijaitsevassa KELO shop -liikkeessä. Hän pyörittää liikettä yhdessä yrittäjä Milja Salmelan kanssa.

Ekologisesta ajattelusta tuli elämänfilosofia

Nuorala ei ole ollut aina eettisesti valveutunut kulutustottumuksiltaan. Hän kuvailee olleensa aiemmin ylikuluttaja.

– Kulutin ikäpolveni tapaan. Ostin kaikenlaista, enkä ajatellut oliko minulla edes tarvetta hankinnoilleni, Nuorala muistelee.

Hän kiinnostui pikkuhiljaa eettisimmistä valinnoista ja päätti muuttua myös kuluttajana. Hän huomasi pian, ettei omien kulutustottumusten muuttaminen ollutkaan kovin vaikeaa.

– Nykyään minusta tuntuu hyvältä, että koko perheeni aviomiestä ja 8- ja 10-vuotiaita poikiamme myöten ovat ottaneet ekologisen ajattelun elämänfilosofiakseen. Ehkäpä juuri esimerkkini vuoksi, hän pohtii.

Ilmastonmuutosta vastaan Fennovoiman kanssa

Nuoralan tavoitteena on tarjota vaihtoehtoja muovista valmistetuille ja kertakäyttöisille tuotteille. Siksi hänen yrityksensä tuotteet on valmistettu luonnonmateriaaleista. Niitä ovat esimerkiksi bambufroteiset, uudelleenkäytettävät vanulaput, metalliset ja bambusta valmistetut kestopillit sekä kestosuodatinpussit.

"Tämä on tapani vastustaa vallitsevaa kertakäyttökulttuuria."

Nuorala haluaa opettaa ihmisiä ajattelemaan uudella tavalla: myös kertakäyttöiseksi miellettyä tuotetta voi käyttää moneen kertaan. Kestotuotteet voivat myös helpottaa arkea, koska niitä ei tarvitse hakea kaupasta jatkuvasti lisää.

Tämä on tapani vastustaa vallitsevaa kertakäyttökulttuuria. Moraalini ei enää edes kestäisi kertakäyttötuotteiden valmistamista.

Fennovoima on hankkinut NIEKO-yrityksen tuottamia ekologisia ja kestäviä liikelahjoja Pyhäjoen KELO shopista.

– Liikelahjojen myötä pyhäjokiset tuotteet pääsevät ympäri Suomen, ja saan niille käyttäjiä, joille ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeä arvo, Nuorala iloitsee. 

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.