Pyhäjoki & lähiseutu

Kuva: Henri Luoma

Ylivieskalla on positiivinen ongelma

Kun Maria Sorvisto lähti 15 vuotta sitten Ylivieskasta opiskelemaan oikeustiedettä, kunnassa oli runsaat 13 000 asukasta. Kun hän kesän jälkeen muutti perheineen takaisin ja aloitti kaupunginjohtajana, ylivieskalaisia oli jo yli 15 000.

Aloitit Ylivieskan kaupunginjohtajana virallisesti syyskuun alusta. Mikä on työllistänyt sinua tähän mennessä eniten?

Alussa on ollut paljon aikatauluista sopimista. Ennakoimme maakuntauudistusta ja valmistelemme uutta kuntastrategiaa, jonka asukas- ja yrittäjäkyselyt ovat käynnissä.

Miltä Ylivieskan talous näyttää? Mikä on ajankohtaista?

Talouden vanhat alijäämät on katettu, ja puskuriakin on. Isot investoinnit asettavat toki suuria haasteita. Ylivieskassa liikkuva huomaa, että kunnassa tapahtuu. Kunta on päättänyt Jokirannan koulun ja uuden yhtenäiskoulun rakennuttamisesta. Näiden hankkeiden kustannusarviot ovat yhteensä 30 miljoonaa euroa. Meillä on positiivinen ongelma, kun asukasmäärä on noussut 2000-luvun alusta lähtien.

"Ylivieskassa liikkuva huomaa, että kunnassa tapahtuu."

Millainen on asuntojen ja tonttien tarjonta Ylivieskassa? Onko kaupunki kaavoittanut lisää tontteja asukkaille ja yrityksille?

Ylivieskan linja on, että kaavoitus on riittävän ennakoivaa. Meillä on noin viiden vuoden varanto eli noin sata tonttia. Asuintonttivarantoa löytyy erityisesti yhtenäiskoulun lähistöltä. Yritystoimintaa varten on jonkin verran vanhaa varantoa. Liikerakentamisessa olemme tottuneet kaavoittamaan nopeastikin yritysten tarpeisiin.

Miten Hanhikivi 1 ­-hanke näkyy työssäsi ja paikkakunnalla?

Olemme osallistuneet yhteiseen markkinointitilaisuuteen, ja olemme mukana matkassa. Tarjoamme mielellämme palvelujamme jatkossakin. Tiedän, että rakennustöissä on mukana joitakin ylivieskalaisia yrityksiä.

Mitä Ylivieska tarjoaa tänne muuttamista harkitsevalle? Mikä on mielestäsi parasta Ylivieskassa?

Parasta on mielestäni kokonaisuus. Ylivieska on sopivan kokoinen. Täällä on tarjolla runsaasti harrastusmahdollisuuksia, kuten liikuntaa ja kulttuuria. Liike-elämän ja julkisen sektorin palvelut ovat hyvät. Vapaa-ajan palvelut ovat erinomaiset. Esimerkiksi Kulttuurikeskus Akustiikassa syksyn konserttitarjonta on mainio. Liikkuminen on älyttömän helppoa: junayhteydet ja sijainti teiden risteyksessä.

Kaupungissa on myös hyvät koulutusmahdollisuudet. JEDU antaa toisen asteen ammatillista koulutusta. Centria-ammattikorkeakoululla on täällä toimipiste. Kaupungissa toimivat myös kansalaisopisto ja kesäyliopisto sekä Raudaskylän kansanopisto.

Oletko syntyperäinen ylivieskalainen? Muutitko nyt takaisin Ylivieskaan vai oletko asunut kunnassa koko työurasi ajan?

Ihan syntyperäinen en ole. Synnyin Sievin Asemakylällä, mutta lapsuuteni ja nuoruuteni olen asunut Ylivieskassa. Viimeksi asuin perheeni kanssa Haapavedellä, jossa toimin hallinto- ja talousjohtajana, välillä myös vt. kaupunginjohtajana. Mieheni kävi sieltä käsin töissä Ylivieskassa. Elokuussa perheemme muutti tänne. Ylivieska on vuosien varrella kehittynyt, mutta täällä on edelleen paljon tuttua.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Perheessämme mennään paljolti lasten ehdoilla. Meillä on kaksi lasta, joista toinen on päiväkodissa ja toinen esikoulussa. Harrastamme liikuntaa ja seuraamme urheilua. Teen käsitöitä ja luen. Olen myös Hiihtoliiton teknisenä asiantuntijana nuorten kilpailuissa.

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoki & lähiseutu

Pyhäjoen piuhamiehessä riittää virtaa

Sähköpalvelu Anttilan asentajat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Pyhäjoella ja naapurikunnissa. Heidän taitonsa ovat käytössä myös Hanhikivi 1 -työmaalla ja oman maakunnan ulkopuolella.

Pyhäjoki & lähiseutu

Toivo tuo kulttuurit yhteen

Raahen Monikulttuuriyhdistys Toivo ry auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan ja järjestää monipuolista harrastustoimintaa kaikenikäisille. Fennovoima on tukenut yhdistystä jo kolmen vuoden ajan.

Pyhäjoki & lähiseutu

Kotiseuturakkaat Kuvanaiset ikuistavat Pyhäjokea

Jaana Hämäläinen ja Eila Kultala tallettavat Pyhäjoen kylämaisemaa ihmisten mieliin kirjoilla ja käsitöillä. Heidän yrityksensä Kuvanaiset on valmistanut Fennovoimalle räätälöityjä liikelahjoja.

Pyhäjoki & lähiseutu

Ollinmäki valmistuu yritystontti kerrallaan

Pyhäjoen kuntakeskuksen tuntumassa oleva Ollinmäen yrityskylä on suurten lukujen alue. Hanhikivi 1 -työmaa ja alueen kasvumahdollisuudet ovat houkutelleet paikalle uusia yrityksiä.