Energia & ilmastonmuutos

Toivo on paljon pelkoa tehokkaampaa. Meidän täytyy osoittaa ydinvoiman edut, Ben Heard sanoo. Kuva: Junnu Lusa

Ympäristönsuojelija Ben Heard puolustaa ydinvoimaa

Miten vannoutunut ydinvoiman vastustaja voi muuttaa mielensä? Hankkimalla lisätietoa ympäristönmuutoksesta ja tavoista, joilla sitä voidaan torjua.

Australialainen Ben Heard sanoo olevansa ydinteknologian tarkkailija, analyytikko ja kommentaattori, mutta ennen kaikkea ympäristönsuojelija.

- Olen aina halunnut intohimoisesti suojella ympäristöä, Heard sanoo.

- Kun aikanaan tein graduani yritysten kestävästä kehityksestä, olin ydinvoiman vastustaja ja Greenpeacen jäsen. Uskoin, että ydinvoima on vaarallista eikä auta ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Ajattelin sen olevan suunnilleen maailman pahin asia.

Työskenneltyään muutaman vuoden ajan ympäristöalalla hän alkoi tajuta ongelman laajuuden.

- Ympäristönmuutoksen vastainen taistelu ei ollut mahdollista pelkästään edistämiemme työkalujen, kuten hiilidioksidiveron, uusiutuvien energiamuotojen ja energiatehokkuuden, avulla. Ne eivät yksinkertaisesti riitä, hän sanoo.

- Sitten päätin tutkia ydinvoimaa.

Tutkittuaan asiaa usean vuoden ajan Heard palasi ympäristöalalle esityksensä Nuclear Power: From Opponent to Proponent (Ydinvoima - vastustajasta kannattajaksi) kanssa.

- Olin aiemmin masentunut nykytilanteesta, mutta ydinvoiman ansiosta minusta tuli optimistinen ja innostunut, hän sanoo.

Vaihtoehto antaa toivoa

Ben Heard on luonut Bright New Worldin, Australian Adelaidessa toimivan kansalaisjärjestön, joka edistää 2000-lukulaista ympäristönsuojelua. Syksyllä 2017 Heard vieraili Suomessa useiden organisaatioiden, kuten Fennovoiman ja VTT:n vieraana kertomassa siitä, miten hänen kaltaisensa intohimoinen ympäristönsuojelija voi kannattaa ydinenergiaa.

- Ihmisten pelottelu ympäristönmuutoksella ei toimi. Toivo on paljon pelkoa tehokkaampaa. Meidän täytyy osoittaa ydinvoiman edut, hän sanoo.

- Energia on modernin elämäntavan avain. Tarvitsemme kuitenkin fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi jotakin, joka on yhtä hyvä tai parempi vaihtoehto kuin ne. Ydinvoima on tällä hetkellä ainoa energianlähde, joka on puhdasta ja luotettavaa, ja jota on runsaasti käytettävissä, Heard jatkaa.

Tätä asiaa hän painottaa yhä uudestaan ja uudestaan. Uusiutuvien energianlähteiden kaltaiset vaihtoehdot täyttävät noista vaatimuksista kaksi, mutta eivät kolmatta.

- Kukaan ei kysy miksi joku haluaa rakentaa aurinkofarmin, koska kaikki ymmärtävät miksi. Mutta jos joku haluaa rakentaa ydinvoimalan, kaikki kysyvät ensimmäisenä, miksi sitä tarvitaan. No, tässä on syy, miksi sitä tarvitaan: käytämme ydinenergiaa, koska se ei tuota kasvihuonekaasuja, sitä voi käyttää missä tahansa ja se tuottaa energiaa tarvitsemallamme tasolla.

Hyvä tuote eikä haaste

Joskus Heard vaikuttaa jopa olevan ällistynyt siitä, että ydinvoiman etuja ei hyväksytä laajemmin.

- On kiinnostavaa, että niin monet ilmasto-, ympäristö- ja luonnonsuojelututkijat ovat ydinvoiman kannattajia ja ympäristöaktivistit vastustavat ydinvoimaa. Ydinvoima keksittiin tavallaan liian aikaisin. Alkuvuosina sitä markkinoitiin erittäin teknisenä ja monimutkaisena asiana, haasteena, joka piti selvittää. Jos se keksittäisiin nyt, kaikki sanoisivat, että se on uskomattoman hyvä juttu.

Entäpä turvallisuus? Ihmiset ovat useimmiten huolissaan turvallisuudesta, mutta Heard ei ole edes maininnut sitä.

- Kaikki ydinvoima-alalla tietävät, että turvallisuus on liiketoiminnan ydin. Tämä pitää ymmärtää sisäisesti sen sijaan, että sitä markkinoitaisiin ulkoisesti myyntivalttina.

Heard antaa esimerkin:

- Kun lensin Australiasta Suomeen, lensin Qantasin, maailman turvallisimman lentoyhtiön, koneella. En nähnyt yhtään mainosta, jossa olisi sanottu: ’Onnea! Kuoleman todennäköisyys on kaikkein pienin, kun matkustat Qantasilla!’ Kaikki matkustajat tietävät, että turvallisuus on erittäin tärkeää, ja niin pitäisi ydinenergian käyttäjienkin tietää.

Luonnon suojelua ja parantamista

Heard painottaa sitä, että ydinenergia-alan pitää muuttaa suurelle yleisölle antamaansa viestiä kertoakseen ydinvoiman eduista.

- Meidän täytyy todeta jatkuvasti, että olemme osa ympäristökeskustelua. Onneksi tilanne on muuttumassa. Alalle on tullut asiaan sitoutuneita, edistyksellisiä ydinenergia-alan yrityksiä, joiden toimintakulttuuri on erilainen ja jotka ymmärtävät, että ne tarvitsevat uuden viestin. Ydinenergia on upeaa ja elintärkeää, hän sanoo.

- Tulevaisuudessa toivon näkeväni luontoa parannettavan sen sijaan, että sen hyväksikäyttö jatkuisi. Unelmani on saada todistaa fossiilisten polttoaineiden käytön loppumista. Toivon, että kun tyttäreni on saman ikäinen kuin minä nyt, köyhyys on vähentynyt, erilaiset kasvuympäristöt ovat palanneet maapallolle ja valtameret tervehdyttävät itseään. Voimme tehdä tästä unelmasta totta.

Lue lisää osoitteessa www.brightnewworld.org

Energia & ilmastonmuutos

Energia & ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen pitkä tie

Päästöjen kasvu pitää pysäyttää, jotta ilmastonmuutoksen kiihtyminen hidastuisi, mutta se ei vielä pysäytä ilmastonmuutosta. Mitä kaikkea pitäisi tapahtua, jotta hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä olisi sopiva ihmiskunnalle?

Energia & ilmastonmuutos

Kuinka paljon Suomi tarvitsee sähköä?

Sähköä kuluu joka hetki. Miten energiaa pitäisi tuottaa, jotta sähköä riittäisi tarpeisiimme myös tulevaisuudessa?

Energia & ilmastonmuutos

Kun ilmastonmuutos hiihtoladun söi

Suomen Hiihtoliiton tuore toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen uskoo lumilajien tulevaisuuteen – kunhan osaamisesta ja olosuhteista pidetään huolta.

Energia & ilmastonmuutos

Verkoston ytimessä

Ydinvoima-alalla ei ole taidettu aikaisemmin nähdä yhtä vauhdikasta johtajaa. Marjut Vähäsellä, Finnuclearin uudella johtajalla, on taskussa kolme tutkintoa ja alla punainen Jaguar. Hän kannustaa suomalaisia yrityksiä suuntaamaan rohkeasti ydinvoima...